SEÇiMLERE DOĞRU(2)
30 Ocak günü yapılacak seçimlere bir kaç gün kala, daha önce yukarı Kurmanca'ya çevirdigim ve Rizgarî Online'de yayınlanan "Kürdistan Ulusal Demokratik ittifak Listesi"ne bir göz atmak yararlı olur.
Kürdistanlılar, var olan tüm ulusal,dinsel ve mezhepsel varyantlarını tek bir çati altında toplayarak Kürdistan Parlamentosunun 111 üyesini seçmek için sandık başina gidecekler.
Bu seçim, Güney Kürdistan'da 1992'de yapılan özgür seçimlerden sonra halkımızın ülkesini yeniden yapılamak için ikinci denemesidir.
KDP ve YNK arasında 1994 tarihinde baş gösteren iç savaş ve neden olduğu büyük kayıplardan dolayı 13 yıldan beri Kürdistan Parlamentosu seçimleri yapılamadı.
Kürdistandaki iç savaş daha önce Bill Clinton Hükümetinin Dışişler Bakanı Bayan Albright başkanlığında "Washington Antlaşması"yla son bulmasına rağmen, Kürdistan Parlamentosunun yeniden birleşmesi dışında yönetim bazında gerekli adımlar atılamadı.
Bu seçimlerle, Kürdistanlılar "Kürd evini" yeniden yapılandırmak ve daha önce ortaya çikan handikapları aşmak bazında çok ciddi bir programla ortaya çiktilar.
"Kürdistan Ulusal Demokratik ıttifak Listesinin" yayınladışı 30 maddelik seçim programı, Kürdistan'da ekonomik, siyasal, sosyal ve hukuksal tüm sorunlarını çözmeyi , kadın hakları, azınlık hakları, genel özgürlükleri içeren bir programdır.(geniş bilgi için çevirisine bakınız.)
ıç savaşa, Türklerin,Arapların, Farsların ve Birleşmiş Milletlerin çifte ambargolarına rağmen Kürdistan idareleri ülkeyi yeniden yapılamak için olağanüstü adımlar attıklarını ifade etmek gerekir. Saşlık, eğitim, güvenlik, hak ve özgürlükler alanında bu durum açıkca görülüyordu. Bir örnek vermek gerekirse Güney Kürdistan en kötü şartlar içinde olduşu zaman dahi, Silopi, şirnak ve Cizre'de yaşiyan Kuzey Kürdleri Duhok hastanesine gidip tedavi görüyorlardı. PKK Botan'da içki yasağını koyduğu zaman, insanlar karşiya geçip içki içebiliyordu....
Seçim programına baktığımız zaman eskide yapılmayan ve Kürdlerin ulusal yarası olan bir dizi sorun çözülecektir.
Seçim programının 2. maddesi Hewlêr ve Suleymaniye idarelerinin birleştirimesini öngörüyor. Seçimlerden sonra artık "iki Kürdistan Hükümeti" kalmayacak. Dünya Kürdleri ve Kürd dostlarının tüm çabalarina rağmen, 10'dan beri beklenen ruya gerçekleşecek ve tek bir Kürdistan Hükümeti oluşacak.....Tabii ki buna bağlı olarak tek Peşmerge gücü, tek polis, tek yargı vb..vb.. gerçekleşecek.... Bu seçimin getirdiği en önemli kazanımlarından biri bu...
Diğer bir kazanım, Kürdistan Parlamentosu baştan sona yenileniyor. Ben aday listelerine baktığım zaman, çok büyük bir kesimi yeni simalar ve eğitimli insanlardan oluşuyor. (Bağdat Meclisi listesinde tecrübeli Kürdistan kadrolarını gördüğümde bu bende buruklukta yaratmadı değil..) Kadınlar kendilerine tanınan kota sayesinde, yeni Parlamentoya daha yoğun katılacaklar. Kürdistan ulusal ve dinsel azınlıkları bu yeni Parlamentoda kendilerini daha iyi ifade edecekler...
3. önemli unsur, daha önceki Parlamento KDP ve YNK arasında "Fifty-fifty" politikasına uygun olarak paylaşilmıştı. Türkmenler TC devletinin baskılarından dolayı seçimlere ve Parlamentoya katılmamışlardı. Kürdistanlı islami çevreleri ve diğer Kürdistanlı siyasal oluşumlar, %7'lik seçim barajına takılarak Parlamento dışında kalmışlardı. YNK ve KDP arasındaki bu denge, son on yıl boyunca yaşanan sorunların en önemli kaynaklarından biri oldu.
Bu seçimlerle ilgili, yapılan Antlaşmaya göre 111 Parlamenter'den KDP'ye 41, YNK'ye 41 ve geri kalan 29 sandalye ise Kürdistanlı diğer güçlerine bırakılmıştır. Umut verici gelişme ıslami çevreler ve Türkiye'nin ajanlığını reddeden ve kendilerini Kürdistanlı olarak gören 6 Tükmen partiside katılıyor.Asuri, Keldani ve Suryaniler yine kendilerine tanınan kontenjanla katılacaklar.
Diğer bir hesabta katılmayan olay, "Hizbî Zehmetkêşanî Kurdistan" ve bağımsızların Kürdistan Parlamentosu için oluşturdular? "Zehmetkêşan û Serbixoyekan" ların ikinci listesidir.
Bu listeye ilişkin Güney Kürdistan'da alabildiğine yorumlar yapılmaktadır. Eğer bu liste 10 sandalye elde ederse Kürdistan Parlamentosunun birleşimi tümden değişmiş olacaktır. Çünkü, KDP ve YNK Kürdistan Parlamentosunda yasaları tek başina geçirmek için 2/3 oranını kayıp etmiş olacaklar...
Kürdistan Parlamentosu seçimlerden sonra Kürdistan Anayasasını onaylayacaktır. Bu Anayasa, Kek Mesud'un "ben Mahabad'ta Kürdistan bayrağı altında doğdum ve bugün onun için ölmeye hazırım" dediği Kürdistan bayrağını ve Noşirwan Mustafa'nın "Federal Kürdistan, teokratik olmayan devlet ve Kürdistan sınırlarını tespit edilmesi meselesinde Kerkük ve diğer işgal altındaki toprakların anavatana geri dönmeleri" gibi kırmızı çizgilerini içerecek. Tüm bu sözü ettiğim unsurlar, "Kürdistan Ulusal Demokratik ıttifak Listesi" programında maddeler olarak mevcuttur.
Bu program,demokratik, özgürlükçü, laik, parlamenter, kuvvetler ayrıllığını temel alan bir toplumu hedeflemektedir.
Irak'ın Arabistan kesiminde ise tam tersi olan ve dine dayalı programlarla seçimler yapılmaktadır.
Arabistan ve Kürdistandaki seçim atmosferine, propagandalarına, programlarına bakıldığında
iki farklı dünya, gece-gündüz, karanlık ve aydınlık gibi iki birbirilerinden uzaktırlar.
Burada belirmekten yarar gördüğüm bir başka husus ise Irak Yüksek Seçim Kurulu'nun anti Kürd ve Kürdistan tutumudur. YSK, yurt dışında bulunan Kürdistanlılar ve Iraklılar için Irak Parlamentosu seçimlerine katılma hakkı tanıdı. Ayni YSK, Kürdistanlılara Kürdistan Parlamentosu Seçimlerine katılma hakkı tanımadı. 100 binlerce Kürdistanlı, Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılmayacaklar. Bu ırkçı ve şövenist mantık, Kürdistan'ı önemsizlestirmek, Irak'ı yeniden empoze etmenin bir başka versiyonudur. Devam edecek...