Schröder Erdoğan ile ticari diplomasi
Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşen Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, herhangi bir AB üyesi ülkede Avrupa Anayasası için yapılacak referandumun Türkiye-AB sürecini etkilemeyeceğini söyledi.
Almanya Basbakani Schröder, Türkiye'nin reformlara devam etmesi gerektiğini söyledi
Schröder'in durumu da ilginç. Türkiye'ye gelişi öncesi, örneğin Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılışını talep edeceğini bildiren Schröder'in bu konuyu açmadığını anlamlı bulunuyoruz. Alman şansölye'nin Türkiye ziyaretine ilişkin ülkesine dönünce doğacak beyan boşluğunu doldurmak içinse, Erdoğan'ın "Temaslar ekonomi ağırlıklı oldu" sözü var. Almanya'dan 600 işadamının, mutlaka ekonomik ve ticari çıkar beklentisiyle geldiği bir ziyaretten, zaten Türkiye'nin 21 milyar dolarlık hacimle birinci ticari ortağı olan Alman ekonomisine yeni iş imkânları müjdesiyle ülkesine dönmek, sınırlı çıkar gruplarını ilgilendiren siyasi konularla dönmekten daha çok destek bulabilir.
Erdoğan ile görüşmesinde ağırlıklı olarak ekonomik konuları ele aldıklarını ifade eden Schröder, Almanya'nın Türkiye'nin birinci ticari ortağı olduğunu ve Almanya olarak ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini kaydetti.
Türkiye-AB sürecinde iki tarafın da üzerine düşen yükümlülükler bulunduğuna işaret eden Schröder, Türkiye'nin reformlara devam etmesi, AB'nin de müzakerelerin zamanında başlamasını sağlaması gerektiğini belirtti.
Schröder, bir soru üzerine, Erdoğan'ın Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan'a ilettiği ortak komisyon önerisini mantıklı bulduklarını söyledi ve ''Bu tür yaklaşımlara olumlu bakıyoruz. Biz de elimizden gelen yardımı esirgemeyeceğiz'' diye konuştu
Almanya Başbakanı, Annan Planı'na ilişkin referandum sürecinde KKTC'nin nasıl bir tavır sergilediğinin herkesçe bilindiğine işaret ederek, KKTC'ye yönelik AB yardımının bloke edilmemesi gerektiğini söyledi.
Schröder, Başbakan Erdoğan'ın, 1915 olayları konusunda ortak komisyon kurulması önerisinin takdire değer olduğunu, Ermenistan tarafından kabul edilmesini umduğunu söyledi.
Almanya Başbakanı, AB sürecinde iki tarafın da yerine getirmesi gereken yükümlülükler olduğuna işaret ederek, AB'nin müzakereleri zamanında başlatması, Türkiye'nin de reform sürecini devam ettirmesi gerektiğini söyledi.
Schröder, Ankara Anlaşması Uyum Protokolü'nün 3 Ekim'den önce imzalanması gerektiğini de söyledi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün dün TBMM'nin Dışişleri, Milli Savunma, AB Uyum ve İnsan Hakları komisyonlarına dış politika konusunda yaptığı önemli açıklamalar, Türkiye'nin ne denli ciddi ve karmaşık sorunlarla aynı anda uğraşması gerektiğini ortaya koyuyordu.
Ancak sorunun böyle olmdigi gün işigi gibi ortadaydi.
Emin Savaşçi
Schröder Erdo?an ile ticari diplomasi