Mam Celal, Eski Amerikan Büyük Elçisi William Aglethon'u kabul etti.
Kurdistan Niwe
Çev: ASO ZAGROS?
Dün(09.02.05) akşam, Mam Celal Dukan kazazındaki özel ikametgâhında, Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti(Mahabad) için yapılan toplantıya katılmak için Kürdistan'a gelen William Aglethon ve oğlunu çok sıcak bir şekilde karşiladı.. Bu görüşme de Mam Celal, Kürdistan halkının haklı davasını, Amerikan halkına tanıtan sayın Aglethon'un çalismalarina büyük değer biçti. Ayrıca diktatörlüğün yıkılmasından ve Irak'ın kurtuluşundan sonra, Müttefik güçlerin istemi üzerine, Amerika Savunma Bakanlığına, Dışişler Bakanına ve Britanya yetkililerine gönderdiği raporda, 1954-1955 yılları arasında Amerika Kerkük konsolosu olduğu zaman Kerkük nüfusunun %5'i Arap olduğu gerçeğini yenilediği ve gösterdiği tavırdan dolayı Aglethon'a teşekkür etti..
Fakat Saddam Hüseyin döneminde uygulanan etnik arındırma politikası neticesinde, Kerkük'te Arapların sayısını büyük oranda artırarak, Güney ve Orta Irak'ta şiileri getirip yerleştirerek ve böylece Kürd ve şiilerarasındaki kardeşliğe darbe vurmak istediler.
William Aglethon daha önceleri Amerika'nın Bağdat ve şam Büyük Elçisi olarak çalismisti.
Dün Mam Celal'la yaptığı görüşmede Aglethon, var olan gerçekleri yeniliyerek " Araplar Kerkük'te hiç bir zaman %5'i aşmadılar. Kürdler ve Türkmenler çogunlugunu oluşturuyordu.
Yine Kerkük'e iliıkin, Saddam diktatörlüğünün Kerkük'ün simasını değiştirmek ve araplaştırmak için, Kerkük'ün bazı bölgeleri Kerkük'ten koparıldığından söz edildi. Duz, Kerkük'ten koparılarak Tikrit'te, Kifrî Diyala'ya, Kelar ve çemçemal, Suleymeniye'ye başlandı... Tek bir amaçları vardı: Kerkük'te Kürdlerin sayısını azaltmaktı...
Kerkük'ü Araplaştırma politikalarına ilişkin olarak Mam Celal, Enfal operasyonları neticesinden 100 binden fazla Kürd yersiz ve yurtsuz bırakıldı. Bununda amacı Kerkük'te Kürdlerin sayısını azaltmaktı...
Mam Celal, Kürd ve Türkmenlerin şehirde çikarilmasi, zorla etnik yapılanmanın değiştirilmesi ve arapların bölgeye yerleştirlmesi etnik arındırma olduğunu ve Kürd ve Türkmenlerin Kerkük'e, Kerkük bölgesine ve Kerkük vilayetine geri dönmeleri doğal haklarıdır, dedi. Durumun William Aglethon'un Kerkük'te olduğu zaman'ın haline gelmesi gerekir. Bunun için, Geçiş ldare Yasası'nın 58. maddesinin en kısa zaman içinde uygulanması gerekir. Kerkük'ün durumu eski haline getirilmeli, Kelar, Kifrî, Xurmatu, Çemçemal'ın Kerkük'ü diğer bölgeleriyle birleşmesi gerekir. Kerkük, eski Kerkük'e dönüşmelidir.
Aglethon ise bu konuda şahit olduğunu söylüyerek, etnik arındırma siyasetinin ve zorla araplaştırmanın bıraktığı izlerin ortadan kaldırması gerekir. Kerkük'ten koparılan bölgelerin yeniden Kerkük'e başlanması gerekir, dedi.
Daha sonra bu görüşmede, seçimlere ve gelecek irak'ta atılacak adımlar, ülkenin yeniden inşası meselesinde taraflar görüş alış verişi yaptılar.
Son olarak Mam Celal, William Aglethon'a teşekkür ederek şöyle sözünü noktaladı:" Kürdler, senin gibi dostlarla gurur duyuyorlar. Kerkük'ün o dönemi için şahitliğiniz her Kürdün saygıyla anacağı bir tutumdur."