KIM IRAK'IN PARÇALANMASINA VE BÜYÜK SIYASAL KAVGALARA NEDEN OLUYOR?
Kurdistanî Niwê
CEMAL ABDULL
Çev: Aso Zagrosi
Eğer geçen pazar günü bir çok basın çevresince bir haber yayınlandı. Bu habere göre, Necef şii uleması bir açıklama yaparak, lslamın Irak Anayasasının tek kaynağı olacağını ve ayrıca din ve devlet işlerinin birbirlerinden ayrılmasını kabul edemeyecekleri ifade ediliyordu.
Eğer bu haber doğruysa, yakın gelecekte Irak kendisini büyük bir Anayasa kavgası karşisında bulacaktır. Eğer Necef'teki din otoritesi lsrarında devam ederse, Ali Sistani onlarla beraber ise ve ses çikarmasa, yakın gelecekte yeni seçilen Irak Parlamento, büyük bir siyasi ve Anayasa savaşi alanı haline gelecektir.
Çünkü, her şeyden önce tüm şiiler bu açıklamanın içeriğine katılmıyorlar. Tüm şiiler, yeni Irak'ta hazırlanacak Anayasa'nın tek kaynağı islam ve dinle devlet işlerinin birleştirilmesinin taraftarı değiller.
Kısacası, şiilerin kendi içinde Meclis'te siyasi bir savaş başlayacak...
Sünni Arapların bir kesimi bu düşünceyi paylaşmalarına rağmen, eğer şii uleması tarafından açıklanıyorsa yanında olmazlar. Buda başka bir siyasi savaş...
Kürdistan halkının büyük bir kesimi, hatta tamamına yakını bu anlayışa karşidır. Kutsal islam dinine karşi saygılı olmalarına rağmen, fakat hiç bir şekilde lslamın Anayasa'nın tek kaynağı olmasını ve din ile devlet işlerinin karıştırılmasını kabul etmezler.. Kürdistan halkının bir kesimi Irak'ın bir devleti olması durumda asla Irak'ın içinde kalmayi istemezler. Bu ise başka bir siyasi savaş....
Kissinger ve Allbright gibi insanlar yaptıkları açıklamalarda, böyle düşüncelerin Irak'ı param parça edeceğini ve esas olarak, Amerika bunun için Saddam'ın diktatörlüğüne son vermedi, bunun için 170 milyar dolar harcamadı, bunun için Irak'ta askerlerinin kanını dökmedi, bunun için dünyanın Irak'a yardım etmesi için çaba sarfetmiyor.... Amerika tüm bunları dinsel bir rejimin yerleştirilmesi için yapmadı.. Amerikanın Irak'ta yapmak istedikleriyle, Necef din otoritelerinin yayınladığı açıklama birbirlerini tam tersidir.
Bu ise başka bir siyasi savaş...
Bu açıklamayi yayınlıyanların, "Geçiş ldare Yasası"nın(GlY) 61. maddesinin 'C' ve 'H' bentlerinden haberleri olması gerekiyor..Eğer onlar Ulusal Meclis'te din ve devlet işlerini birleştiren bir Anayasa yaparlarsa, GlY'ın 'C' bendine dayanarak en az Kürdistan halkının karşi oyları, Anayasa'nın reddedilmesi için yeterli olacaktır. Eğer Anayasa reddedilirse 'H' bendine göre var olan Ulusal Meclis feshedilir ve Anayasa'yi yeniden yazmak için bir Meclis'in oluşumu için yeni seçimler yapılır..
Acaba Necef din otoriteleri veya birileri , kabul edilmeyecek böyle bir öneriyle bu kadar büyük siyasal kavgaları yapmaya, Ulusal Meclisi tasfiye etmeye ve kabul edilmeyecek bu önerilerle Irak'ı yıkılmaya ve parçalanmaya hazırlarmış