KERKÜK\'TE KÜRDLER VE TÜRKMENLER OY KULLANIRKEN, ARAPLAR SURAT ASIYORLAR..
Çev: Aso Zagrosi
Kerkük(Irak) 30 Ocak(AFP) saat 15.09- Kürdler ve Türkmenler pazar günü Irak petrol şehri olan Kerkük'te seçim büroları içine yığılmaya başladılar.. Resmi kaynaklara göre şehrin Arapları ise daha çok sandıklara gitmeye surat asmaya başladılar.....
Kerkük şehri çok büyük petrol rezervlerini barındırıyor. Bu petroller gelecek Irak'ın ekonomisi için hayati önemdedir.
Fakat, şehrin farklı etnik yapılanmalar olan Kürdler, Araplar,Türkmenler, hıristiyan azınlık olan Asuriler, Müseviler barındırması, Kerkük'ü gerçek bir barut fıçısı durumuna getiriyor.
Irak'ın Kuzeyinde bulunan Otonom Bölgede bazı Kürdler,Kerkük şehrini ve petrol kuyularını kendi bölgelerine katmayı istemektedir.....................
Devrilen Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Arapların şehirde hakimiyetini sağlamak için, Kürdleri şehirden kovarak, ülkenin başka alanlarda Sünni ve şii Arapları getirerek Kerkük'e yerleştirdi.
"şimdiye kadar, kendilerini yazdıran seçmenlerin %50'sı Kürd ve Türkmen bölgesinde sandıklara gitti.. Arap bölgelerinde seçimlerin katılım çok zayıftır" diyor YSK'ın Kerkük bürosunun üyesi Mahir Abdullah...
Kürdler ve Türkler için hazırlanan seçim sandıkları genelikle onların mahalelerine yerleştirilerek, diğer topluluklarla olan sürtüşmeleri engellemek için....
Kürd bölgesi çesitli sektörlere bölünerek "güvenlikli bir ortam" oluşturmak istendi, diyor YNK 'li Celal Cewher....
Seçim bürosunun açılmasından hemen sonra, tel örgüleriyle kuşatılan El Watan Okulunun önünde kuyruk yapan ve bir çogu kadın 50 kişi, içeri alınmadan önce, çantalarini ve çep telefonlarını polise verdiler.
Bir saldırı neticesinde çalinan alarmların ardından, Kerkük polis şefi general şerko şakir, halkı sakinleştirmeye çalisti..
General şerko yaptığı açıklamada "Bugün bizim özgürlük günümüzdür. lnsanlar Saddam yönetimi altında olup bitenleri unutmamalıdır. Bizim bir oyumuz var. Kendi varlığını ortaya koymak için onu kullanmak gerekir" dedi.
32 yaşinda bir Türkmen olan Abdullah Mardan Ömer ikna olmuş değil. "Ben oy kullanmaya gitmeyeceğim. Alarmlar beni korkutuyor" diyor..
60 yaşlarındaki Kafiye Cabar, bize kızı ile birlikte sandığa gidip oy kullanmaya kararlı olduğunu söylüyor ve ekliyor: " Kürd halkının haklarını garanti altına almak için, Kürdistan Listesine oy kullanacağım ve savaşlar boyunca yıkılan Irak'ın yeniden inşa edilmesine yardımcı olmak için oy kullanacağım" diyor.
lsmail Receb, 42 yaşlarında bir Arap biz, Kürdlerin yoğun olduğu bir listeye oy verdiğini söylüyor. Konuşmasına devamla:" ilk defa ben özgür bir şekilde istediğimi seçebiliyorum" diyor.
Onun için " Irak bir demokratikleşmeye ve adım adım yeni bir yapılanmaya tanık olacaktır. Bu ise ancak despotizm ve zorbalık yıllarından sonra ülkeyi en iyi yönetecek olanlarla olanaklıdır.