Irak Anayasasi ve Kürdistan Medyasi
Saddam rejiminin yikilmasindan sonra, Irak ve Güney Kürdistan halklari icin yeni bir dönem basladi..
Araplarin cogunlugu teskil eden Siiler, kendi tercihlerini dinsel bir yönetim, daha dogrusu Iran’a benzer sisteme kullandilar...
Arap Sünnilerine gelince bu kesimin ezici cogunlugu daha önce var olan eski yönetimlerini yeniden tesis etmek icin teröre basvurdu ve Saddam sonrasi dönemde etkisizlestiler.
Kürdler halki ise secim döneminde yapilan resmi olmayan referandumla %98 gibi büyük bir oranla bagimsizlik yönünde tercihini koydu..
Ama bögesel ve uluslararasi durumu degerlendiren Kürd Siyasal Önderligi, Irak icinde Federal bir yapi yönünde tercihini koydu...
Bu Federal yapinin olusumunun yol haritasi ve herkesi baglayacak olan Anayasa’ya iliskin tartismalar 31 Ocak 2005 tarihinden sinra daha üst boyutlara cikarak devam etti.. Daha üst boyutlardan diyorum, Cünkü daha önce Gecici Idare Yasasina iliskinde tartismalar olmustu..
Irak, Kürdistan siyasal temsilcileri, bölgesel gücler ve bölgeyi de facto yöneten ABD, bu hazirlanan Anayasa taslagina kilitlenmisti...
Tabii ki Kürdistan ve Irak halklari da bu Anayasa tartismalarina kendi gelecekleri icin daha yakinen ilgileniyorlardi..
Secimler sonrasi olusturulan Anayasayi Hazirlama Komisyonu icinde tartismalar en üst düzeyde ve kiran kirana sürerken, Kürdistan halki gerektigi gibi gelismelerden haberdar olmadi..
Bir cok Kürdistanli cevre kendi kendisine Bagdat’ta neler oluyor, diye soru soruyordu..
Anayasa taslaginin durumu ne? Kürdlerin kirmizi cizgileri olarak tanimladigi talepleri ne ölcüde Anayasa Taslaginda yerini aldi?
Dogru, objektif bir sekilde haberler Kürd kamuoyuna yansimiyordu..
Bu konuda Kürdistan Medyasinin büyük bir sorumlulugu var... Cünkü, Kürdistan Medyasi oynamasi gereken rolü oynayamadi..
Bugün Özgür Kürdistan’da bir cok günlü gazete, sayisiz haftalik dergi ve gazeteler, 100‘ce mahalli televizyon ve radyo, uluslararasi yayin yapan televizyonlarimiz var.. Birde bu kurumlara 14 yildan beri gereken kadrolari yetistiren üniversitelerimiz var..
Tüm bu Medyada binlerce basin emekcisi kadrolu eleman olarak calisiyor ve düzenli ayliklarini aliyor..
Sadece bir televizyonumuzda 360 kisi calisiyor.. Bir kürd Internet sitesinde 16 kisi calisip, aylik alabiliyor..
Ama tüm bunlara ragmen Kürdistan halki Anayasaya iliskin saglikli bilgilere ulasamiyordu..
Tüm dünya Medyasi son bir ay icinde, Irak Anayasasina iliskin günlük haber ve yorumlar vermeye basladilar...
Bende bir cok Kürd gibi Anayasaya iliskin tartismalari takip etmeye calistim.. Bu amacla hem Kürd basinini ve hemde
bir cok Avrupa’nin yaygin dillerinde yayin yapan basini izleme sansim oldu...
Kürd basini tam anlamiyla ciddi bir acmazla, örgütlerin cikarlarini gözeten ve gelismeleri disardan takip eden bir duruma düsmüstü..
Kürd basini, Irak ve Kürdistandaki gelismeleri, Anayasaya iliskin tartismalari BBC, CNN, AFP, REUTERS’i kaynak göstererek veriyordu..
Ve bir gün ben yukarida sözü edilen yabanci basin kuruluslarinin Kürd medyasindan bir aktarma yaptiklarini görmedim.. Bu basin cevreleri Bagdat cikan Arap gazetelerinden, yada yurt disindan cikan Arap gazetelerinden bir cok alinti yaptigini ve kaynak gösterdiklerini gördüm... El Hayat, El Erebiye, El sabah bunlardan bir kaci....
Kürd Medyasinin Duhok muhabiri, Musuldaki bir olay icin Arap televizyonunu kaynak gösteriyor... Suleymaniye’deki ayni bicimde...
Bazlari bana sözü edilen kuruluslar, zengin ve büyük paralara sahiptir diyebilirler..
Ama baska bir olay daha var.. Bölgede bulunan bagimsiz gazeteciler, daha saglikli haber gönderebiliyorlar, daha mantikli, bilgiye dayali yorumlar yapabiliyorlar..
Bunlardan biri benim tanidigim ve Kürd dostu olan bir Alman gazeteci olan Inga Rogg...
Inga’nin die TAZ ve NZZ’ye gönderdigi haber ve yorumlara, yaptigi söylesilere bir bakmak gerekir...
Kürd basin mensuplari daha cok sloganci söylemleri ön plana cikararak, var olan gercek sorunlara dikkat cekemiyor.. Sloganlar kitleleri motife eder, ama bikmadan usanmadan tekrarlaninca banallasir..
Kürdlerin yeni bir basin konseptine ihtiyaci var.. Kürdlerin bir ulusal medyaya ihtiyaci var...