GÜNEY KURDISTAN'DA SECIMLER HER HALUKARDA ILERI BIR ADIM OLACAKTIR !
Güney Kurdleri Bagdat'ta Ehveni-Ser Politikasiyla Muhtemelen Hareket Edecekler
Guney Kurdistan'da seçimler tamamiyla yeni bir sayfa açmaktadir. Bu ayni zamanda Kurdistan'in diger parçalari için de böyle olacaktir. Körfez savasiyla baslamis olan ve Kurdistan ulusal kurtulus hareketi için yeni imkanlara, yeni ufuklara yol açan süreç böylece kapanarak yerini yeni ve daha iyi bir surece birakmaktadir. Bir daha geriye dönüs mümkün degildir. Seçimler, tamamiyla yeni bir politik sureci baslatmakta ve mesrulastirmaktadir.
Ne var ki; hiç bir vatansever bu yeni süreçte hiç bir seyi toz pembe görmemelidir; yeni süreç yeni sorunlara yol açacaktir ve Kurd halki fasist Baas iktidarinin yikilisindan bu yana birikmis ama çözüm bekleyen sorunlari da omuzlayarak hareket edecektir. Kisacasi yeni süreç yeni sorunlar ve yeni sorumluluklar demektir. Fakat Kurd halki çok daha güçlü imkanlar ve politikalara sahip oldugundan dolayi her halukarda bu sureçten kazançli çikacaktir.
Bu seçimlerin, Kurdistan parlamentosu için olan kismi hiç kuskusuz daha önemlidir; ulusal birlik politikasindan çikan yeni demokratik parlamento kararlastirildigi gibi yeni Kurdistan hukumetinin kurulusuna ve icraatina yol açacaktir. Devlet olmanin ve yönetmenin sorunlari yeni boyutlariyla kaçinilmaz olarak ele alinacaktir. En önemli ayak bagi, iç sorunlardan ziyade Bagdat'ta olusacak yeni hukumet olacaktir. Cunku, Araplar ve Irak'in komsulari Kurdistan federasyonunun sinirlarinin belirlenerek çizilmesini farkli politikalarla engellemeye çalisacaklardir. Fransa/Almanya ekseninden destek alan Iran ve Suriye ile simdilik ABD tarafindan dizginlenmis olan fasist Turk generalleri bos durmayacaklardir.
Kurdistan'da ve Irak'ta yikici faaliyetlerine devam edeceklerdir. Sözkonusu iktidarlar degismedigi müddetçe bu yikicilik ve Kurd halkina olan dusmanlik bitmeyecektir.
Ancak; Kurdler artik eski konumda ve kosullarda olmadiklarindan bu yeni sureçte olusturulacak politikalarla yikici devletlerin politikalarina mukabil olarak bir takim politikalar olusturacaklar. Son derece ihtiyatli olmak zorunlulugu var ama eskinin "urkek" politikalariyla da hareket edilmeyecektir.
Mesele, bu yeni sureçte sadece Kurdistan'da guçlu olmakla bitmiyor, Bagdat'ta da guçlu olmak gerekiyor. Bunu basindan beri kavramis ve bilince çikarmis olan vatansever Kurd partileri, bu seçimlerle Bagdat'taki merkezi hukumete daha guçlu bir sekilde ortak olacaklar. Yeni dogmakta olan Kurd devletin korunmasi için bu ortaklik, yikici dusman komsulara karsi bir savunma kalkani gorevini de görecektir. Bagdat'taki iktidara katilimi bu açidan da dusunmek gerekiyor. Bir takim vatansever Kurd aydininin baska seyler yani sira görmedigi ayrica budur.
Kurulus asamasinda ve insa olmakta olan her sey kaçinilmaz olarak zayif konumda olur. Bu prensibi bilen ve kavrayan Guneyli Kurdlerin "koruma" politikalari dogrudur. "Koruma" politikasinin iki boyutu vardir; birincisi, muttefik kuvvetlerinin Irak'taki varligi, ikincisi; Bagdat'taki merkezi hukumete katilma. YNK ve PDK'nin bu iki boyutlu politikasini bir çok Kurd aydini ve siyasi parti anlayamadi. Bu gun bile hala bunun anlasildigi malum degil.
Guney Kurdistan'in içinden geçmekte oldugu sureci dunyadaki degisimle birlikte ele alip dusunmemis ve ortaya çikan yeni sartlari kavrayamamis olanlar seçimlerden sonrada Guneyli siyasi partileri sert bir sekilde elestirmeye devam edeceklerdir. Guneyli siyasi partileri elestirmek elbette dogrudur ama yukarida sözünü ettigim, kendini "koruma" ve "himaye" edilme seklinde özetlenebilir iki boyutlu politikalarindan dolayi degil. Milli ama hayati olan menfaatlerimiz anlasilmadan Güneylilerin bu politikasini anlamak mümkün degildir.
Bu bakima Bagdat'ta olusacak yeni ve seçimlerle mesruluk hakki elde etmis olacak olan hukumete katilis kaçinilmaz olabilir. Buyuk ihtimalle koalisyon hukumeti kurulacaktir, çunku hiç bir politik guç tek basina seçimleri kazanamayacaktir. Bu gunku sartlar buna musait degil. Bundan dolayi Kurdler "ehveni ser" politikasiyla muhtemelen koalisyon hukumetlerine katilacaklardir. Bagdat'ta koalisyon hukumetlerine katilis üç esasa dayanmaktadir : 1- Kurdistan Federasyonu teyit edilecektir, 2- Hiç bir Arap gücü teokratik yada irkçi milliyetçi bir iktidari dayatmayacaktir, 3- Kurdistan sinirlarinin çizilmesi kabul edilecektir yani basta Kerkuk olmak uzere butun Kurdistan sehir ve topraklari Kurdistan federasyonuna dahil edilecektir.
Ancak butun sorun bundan itibaren baslayacaktir; ABD'ye dis bilen diger uluslararasi güçler "sunni üçgen" diye tabir edilen eski Baasçilarin eylem yaptiklari bölgeler disinda ayrica özellikle Kerkuk'te "etnik çatismalar" çikarmaya çalisacaklardir. Dusman "komsular" bunun için zaten hazir beklemektedirler. Kurdler buyuk çabalarla hatta eger mümkünse geçici uzlasici politikalarla bu beladan uzak durmak zorundalar. "Etnik çatismalar sadece yikim getirir; bu balkanlar, kafkaslar ve Afrika'nin degisik ulkelerinde açikça görülmüstür.
Fransa'nin Rusya ile tarihi bir askeri stratejik anlasmaya gitmesi, Suriye, Turkiye ve Iran'in bundan destek gormelerini Kurdler buyuk bir dikkatle izlemek zorundalar. Bu ayni zamanda, ABD'yi yeni bir takim uzlasmalara zorlamak olarak yorumlanabilir, ama Irak'ta farkli boyutlarda yeni çatismalara da yol açabilir olarak yorumlamakta pekala mumkundur. Cunku çikarlar çok buyuktur. Gerçi ABD'nin yeni dis politikasi 2. Bush yonetimi tarafindan açiklandiginda bir takim uzlasmalari içergi gorulmektedir, ancak bunun Irak uzerinde bazi anlasmalara yol açip açmayacagi malum degildir.
Kurdler, iç ve dis politikalarinda butun olasi ihtimalleri hesaba katarak hareket edeceklerdir. Son dere ihtiyatli olmak milli menfaatlerimize olacaktir.
MM.