Anayasa Taslagi Hakkinda Kurdistan Halki Ne düsünüyor?
Federal Irak anayasa taslagi büyük bir tartisma, celiski ve catismanin ardinda tamamlanip kabul edildi. Anayasa taslaginin nihai olarak, daimi Federal Irak anayasasi olmasi icin Halk oylamasina sunulup Irak halklari tarafin kabul edilmesi gerekir. Taslagin 3 vilayet tarafindan red edilmesi durumunda yeni secimlerin yapilmasi gerekir.
Güney Kurdistan siyasi parti ve siyasi parti baskan ve üyeleri ile anayasa hazirlama komitesi, Anayasa taslagina iliskin görüslerini kamuoyuna acikladilar. Hawlati gazetesi, Halkin yeni Federal Irak anayasa taslagi ve anayasa taslaginda yer alan maddelerin Kürt halkinin istem ve taleplerini karsilayip karsilamadigina dair görüslerini almak icin, halkin görüslerine basvurdu.
Hawlati hazetesi, Anayasa taslagini ve taslak üzerinde yapilan tartismalari yakindan izleyen Kürt halkinin bir bölümü yaptigi görüsmelerde, Yeni Irak anayasa taslaginin Kurdistan halkinin istem ve taleplerini karsilamak uzak oldugunu belirtiyorlar.
41 yasindaki Ögretmen Ibrahim; Ali Kürt siyasal önderliginin Bagdat`ta yapilan pazarliklarda cok yumusak davrandigini, Kurdistan halkinin taleplerinden feregatta bulundugunu dile getirip, Kürt önderliginin yumusak ve tavizkar davranmamaliydilar seklinde görüslerini dile getirdi. Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkindan vazgecmemeleri gerektigini söyleyen Ibrahim Ali, Irak`ta durumun kötüye gitmesi durumunda Kürtlerin kendi kaderini tayin edip ayrilmalari yönünde güvenceleri olmasi gerekirdi dedi.
Diyar Sabir, 22 yasinda Üniversite ögrencisi; Yeni Irak Anayasa taslaginda Kürt haklarinin yer almadigini en asgari düzeyde Kürt halkinin istem ve taleplerinin karsilandigini oysa daha fazla olmasini gerektigini belirterek sunlari dile geirdi “ 1991 Raperini ile Kurdistan halki kendi bagimsizligini elde etti, Kürtlerin tekrar Araplarla birlesmemeleri gerekirdi, eger birlesme yönünde adimlar atildiysa o zaman 1991 kazanimlari taviz olarak verilmemeliydi“ seklinde tepkisini dile getirdi.
Firyad Cemal, 31 yasinda Marangoz, Firyad Cemal`a göre Kürtlerin Yeni Irak`in insaasi ve Anayasanin hazirlanmasina katilmasi ile büyük kayiplara ugradigini söyledi. Laiklik tecrübesinin Arap islam iktidari ile karistirilmasinin bir handikap oldugunu söyleyerek devamla “ Yeni Irak anayasasi eski karekterini koruyup Kürtleri tekrar kontrol edip denetim altina alma niteligi tasiyor. Bu da sun anlama geliyor ki Kurdistan halki yine Islami Arap sistemi altinda yasayacaktir“.
Anayasa taslagi hakkinda yukarda olumsuz görüs belirten insanlarin yaninda olumlu düsünce belirten anayasa taslagini olumlu nitelendirenlerde görüslerini su sekilde acikliyorlar.
33 yasindaki devlet memuru Baran Zahir; “ Irak`in icinde bulundugu olumsuz ortama ragmen Kürt halkinin talep ettigi istemler anayasa taslaginda yer almistir. Elde ettigimiz haklar Araplarin düsmanligina ragmen beklentilerimizin üzerindedir varligimizi anayasa kabul ettirdik.“ Dedi.
Süleymaniye üniversitesinde okuyan Helkewt Heme Emin; Anayasa tasligini Kürtler icin bir basari olarak nitelendirerek sunlari dile getirdi “ Kürtler Anayasa taslaginda büyük kazanimlar elde etti ve Kürtce resmi dil olarak kabul edildi.
Anayasa taslaginin oylanmasi süresi yaklasmasina ragmen Halkin büyük bir bölümü halen Anayasa taslaginda yer alan maddelere iliskin bilgilenmis degiller ve Anayasa taslaginin icerigine dair fazla bilgiye sahip degiller.
51 yasindaki Tüccar Semed Xidir Irak anayasa taslaginda Kürtler icin ne gibi haklar olduguna dair hic bir bilgiye sahip degildir. Yeni Irak anayasasinda Kürt halklarinin en iyi bir sekilde yer almasini temeni ediyor.
Simdiden Anayasa taslagi hakkinda halk icersinde cesitli görüsler vardir. Hic kimse gelecek konusunda nasil bir tablo cikacagi konusunda iyimser degildir.