بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

ABD DIS ISLERI BAKANI C. RICE'IN TURKIYE ZIYARETI -PKK VE GUNEY KURDISTAN- OLASI BAZI GELISMELER !

Mehmet MUFIT

Guney Kurdistan’da ve Irak’ta sonuçlari henuz belli olmayan seçimler yapildi. Halkin yogun katilimiyla gerçeklesen bu seçimler Kurdistan ve Irak için son derece önemlidir; Kurdistan federasyonu Irak’ta ve uluslararasi planda hukuki haklarina mesruluk kazandiracak –bu Kurdler için hayati öneme sahiptir- ve Irak’ta 20. yuzyil boyunca beklenti içinde olan Siilere iktidar yolunu açacaktir. Ne Kurdler için, ne de Sii araplari için artik hiç bir sey eskisi gibi olmayacaktir ; eski dönem evrilerek kapanmistir.

Seçimler mesrudur ve demokratiktir. ABD ve diger koalisyon guçlerinin isgali bu sonucu degistirmez. Ancak; Turk generaller rejimi ve anti-Kurd olan Turk solu buyuk gurultuler kopararak Kurd halkinin ve Irak arap halkinin iradesini hiçe sayarak seçimleri mesru görmemektedirler. Turk generalleri, solcu geçinen bilinen ideologlari vasitasiyla zaten soven ve kemalist olan Turk solunu Guney Kurdistan meselesinde yedeklemeyi basarmistir. Desinformationlar ve hiç bir zaman gerçekle alakasi olmayan anti-Kurd dusmanliklarla sorun çarpitilmaya çalisilarak ABD dis isleri bakani C. Rice’in gelisine hazirlik yapilmak istenmistir. Gaye, ABD’nin Kurd ve Irak politikasini etkilemek amacini tasimaktadir. 15 yildir insa edilen ve icraat içinde olan ABD’nin hegemonyaci politikasini Turkler degistiremezler ve kendilerinden yana etkileyemezler. ABD’nin Kurdistan ve Irak siyasetine yon veren çikarlar, ABD-Turkiye iliskileri butunselliginden çok daha buyuk ve kapsamlidir.
Bunun için Turk devleti Kurdistan’a ve Irak’a iliskin iktidarsiz bir konumdadir.

Ne var ki; bu gerçek bir çok vatanseverde Turk devletinin Kurdistan’a yönelik yikici faaliyetlerine iliskin son derece yanlis kanaatler gelistirmektedir. ABD’nin Turk devletini Kurdistan ve Irak sorununda frenlemesi ve Turkiye/Avrupa Birligi iliskilerinin yeni boyutu onun yikici ve dusmanca icraatlarindan vazgeçmesi anlamina gelmemektedir. Üç sebepten dolayi bu böyledir : 1- Bölgeye yönelik uluslararasi güçler dengesi Turk devletinin anti-Kurd siyasi ve diplomatik manevralarina olanak yaratmaktadir. 2- Butunuyle, siyasi ve fiziki olarak Turk devletinin hizmetine girmis bulunan PKK faktörünü her an Güneye karsi kullanma olanagi bulunmaktadir. 3- Irak’taki Turkmen Cephesi’nin ajan faaliyetlerinin surekli aktif halde tutulmasi.

Guneyli bir çok siyasi yöneticisinde bile, ABD ve Avrupa Birligi faktorlerinden dolayi Turkiye’nin Guneye iliskin “bir sey” yapamayacagi kanaati gelismistir. Bu son derece tehlikelidir. Birincisi; Fransa ve Rusya’nin stratejik askeri isbirligini imzalayarak ABD’ye karsi bir denge olusturmaya çalismalari, Turkiye’ye Iran ve Suriye ile geleneksel iliskiler içinde Kurdistan’a karsi yikici faaliyetler yurutme olanagi yaratmaktadir. Ikincisi; Turk devleti kafadarlari olan Iran ve Suriye ile birlikte PKK’yi Guneye karsi kullanma konumuna sahiptir. PKK hiç bir zaman Guney Kurdistan için bu kadar tehlikeli olmamisti. Turk devleti PKK eliyle Kurdistan’da savas yurutecektir. Kerkuk sorununda, Kurd politik guçlerine geri adim attimayi dusunen Turk devletinin anti-Kurd çikarlari, ABD’nin dogrudan tehdidi altinda olan Iran ve Suriye’nin çikarlari çakismaktadir. Dolayisiyla, Guney Kurdistan’da çikarilacak bir savas Iran ve Suriye uzerinde yogunlasan ABD tehdidini hafifletebilir. O bakima, PKK’yi kullanma üçlü dusman devletin ortak dikkati dahilindedir.

Condoleezza Rice’in Turkiye ziyaretinde, Turk rejimi istedigini alamamistir. Bundan dolayi, Turk generalleri Guneyli siyasi partileri zayiflatmak için PKK faktorunu devreye sokacaktir. Bu tehlike basindan beri vardir ve Kuzeyli vatansever siyasi parti ve sahsiyetler üzerlerine düsen sorumluluklar geregi PKK’nin guney Kurdistan’a saldiri ihtimaline karsi kampanyalar açmalidirlar. El birligiyle yurutulecek siyasi kampanyalar PKK’nin tehlikeli amacini teshir edebilir ve desteksiz birakabilir. Sorun ciddiye alinmali ve bir takim hazirliklara simdiden girisilmelidir.

Guney Kurdistan ve Irak hala oldukça zayif konumdalar; fasist Baas rejimine karsi olusturulan ittifaklar seçimlerle birlikte yerini yeni anlasma ve saflasmalara birakmaktadir. Kurdistan’da milli menfaatler temelinde olusturulan politika geregi YNK ve PDK yeni anlasmalara giderken, Irak’ta siyasi saflasma ve mucadele yeni baslamaktadir. Kurdistan’daki siyasi istikrar ve olgunluk henuz Araplar arasinda olusmamistir. Bu durum, seçimlerden sonra Kurdistan’in menfaatine olmayan sartlara yol acabilir. Bu gun milli çikarlarimiz, Bagdat’ta Araplarla ortak koalisyon hukumeti kurmayi gerektirmektedir. Seçimler sonrasi siyasi çatismalar bu sureci zayiflatabilir ve bosa çikarabilir. O bakima, Kurdistan’da olasi bir savasi engellemek için olanakli olan yollara bas vurulmasi gerekiyor. Guney Kurdistan PKK belasini savusturabilmelidir. Kuzeyli Kurdler de bos durmamalidirlar.

MM

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.