kurdlerin en buyuk sansizliklarindan biri moda deyimle "kanaat" olusturaan kadrolarinin (bunlara kanaat onderi deniyor turkiye de) ve entelijansiasinin bir cok alanda berbat bicimde cahil olmasidir. cehalet herkesin yasadigi bir durumdur, her kes bir cok konuda cahil olmak zorunda, kotu olan sey insan cahil oldugu konuda bu cehaletinin farkina varmamis olmasi. Hasan Bildirci bir suru agir kavrami sokusturdugu yazisinda bir suru materyal hata yapip bu hatalardan akli sira bir sentez cikarmaya ugrasmis. haliyle ortaya komik bir tekst cikmis. ben by yazi uzerine yorum yazmak yerine, parca parca HB alintisi ile o yazida yapayanlis sunulan bazi temel kavramlari duzeltmeye cabalayacagim. once yazinin dolgusunu tamir edelim sonra bu yapayanlis malzeme uzerine HB nin yukseltmeye cabaladigi savunmayi ciddiye bile almaya gerek kalmayacagi kendiliginden gorulecek. ancak bunca uzun lak llak yapmadan (cehaet sever kurdler sevmez uluorta kullanilan kavramlari aciklayan yazilari) halk dilinde Hb nin bu cabasina ne denecegini soyleyeyim: minareye kilif dikiyor.
simdi kavramlar uzerine notlar.
HB soyle bir seyler yazmis:
"Siyaset bir bilim midir? Çok tartışmalı bir sorudur bu. Siyaset bilimin konusu olabilir, fakat siyasetin kendisi bir bilim değildir. Ülke ve toplum yönetme sanatıdır siyaset. Bu sanatı da her grup, her sınıf, her ülke, her ırk kendi çıkarına göre yorumlar... Çok zalim ve ırkçı bir siyaset dünyaya hakim olabilir, fakat bu durum o siyasetin iyi veya bilimsel olduğu anlamına gelmez. Yine çok hümanist ve eşitlikçi bir sayasal anlayış hiçbir başarı kazanmadan tarihin düşünsel çöplüğünü boylayabilir."
tartismali filan degil
siyaset bir bilim dali filan degildir-
siyaset bilimi ile karistirmis olmali-bu disiplin de siyaseti olgusunu bu evrendeki her olgu gibi bilimsel metdla inceleyen disipline verilen addir.
yani mevzu cok tartismali filan degil-HB iki kavrami birbirine karistirmis.
ancak ikinci ve ucuncu cumlelerde dogruyu bulmus. simdi birinci cumle bos bir cumle-dustu.ancak kafa bir kez karistimi berraklasmiyor olacak ki bu kisa paragrafta ardindan gene siyasetin "iyi veya bilimsel" olup olmayacagi hususunda da birbirine karistirilmamasi gereken kavramlari karistirmis.
bir siyaset bir cikar grubuna gore pek ala iyi veya kotu olabilir.
hic bir siyaset asla "bilimsel" olmaz.
leninin uydurmasi mi dir nedir "bilimsel sosyalizm" bu zamazingodan kalan kirintilar bunlar. bu tur kavramlar bana Kutsal ROma germen imparatorlugu kavrami uzerine soylenilen lafi hatirlatiyor: "ne kutsal di ne de roma!"
bazi siyasetciler secim stratejiilerinde kamuoyu bicimlemelerinde surda burda bilimsel metodoljiyi veya farkli bilimlerden derlenmis deneyim-yontem-bilgi vs yi amaclari dogrultusunda kullaniyor olabilirler. siyasetcilerin otomobil kullanmasi demek o siyasetcilerin o otomobili yuruten kimyasal enerji fizik gucleri ve teknolojinin (bilimin uurunleri diyelim) bir parcasi olduklari iddasi gibi bir sey olur bu.
hulsa siyaset bilim milim degildir.
bilim de illa HB nin kafasinda bicimlendigi gibi herzaman IYI bir sey olmak zorunda da degildir.
sacma sapan kavramlari desmeye devam edecegim
HeK
Re: Siyaset-Bilim ve Hasan Bildirici-II-sayiyla iki