بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Anonymous (Pesend ne kirin) on 29 February 2008

Röportaj*/Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Safin Dizai, ''Ankara, bugüne kadar Bağdat'ı muhatap aldı artık Kuzey Irak'taki Kürt yönetimini muhatap almalı. 5 bin değil 50 bin askerle girilse bile Kuzey Irak'ta hakimiyet elde edilemez'' dedi. Dizai, bölgedeki bazı üslerde konuşlanmış askerlerin alana çıkmasına izin verilmediğini de iddia etti. Kara harekatını CNN TÜRK'e değerlendiren Dizai, operasyondan Kürt yönetiminin haberdar olmadığını söyledi. Dizayi, Ankara ile diyalog eksiğinden yakındı ve Bağdat'ın değil, kendilerinin muhatap alınması gerektiğini belirtti. Safin Dizai, "Ancak şu da bilinmeli ki, son 2-3 yıldır Ankara ne zaman Bağdat ile ilgileniyor olsa soruna bir çözüm bulamadı veya ileri gidemedi. Başbakan ile Başbakan Yardımcısı ile pek çok kez yüksek seviyede resmi heyetlerarası görüşme oldu" dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu Dizai, "Devlet Başkanı Yardımcısı Ankara'ya gitti, anlaşmalara varıldı. Uygulamaya geldiğinde ise herhangi birşey yapılamadı... Kürdistan bölgesel hükümetinin, Kürt yetkililerin ve Kürt partilerinin rolü önemlidir ve bu dışarıda bırakılamaz. Dolayısıyla sürecin bir parçası olmak durumundalar" ifadesini kullandı.

Dizai, Bamerni üssündeki Türk askerlerinin operasyon sırasında üslerinden çıkmak istediğini ancak buna Kürt yönetimi tarafından izin verilmediğini iddia etti.

Safin Dizai, "Operasyondan üç saat önce bu birliklerin kendi alanlarından çıktıklarını, stratejik yollardan birini kontrol etmeye çalıştıklarını gördük. Bu tabi ki memnuniyetle karşılanmayan bir hareketti. Bu sebeple, gerek bu alandaki halk, gerek peşmergelerle karşı karşıya kaldı. Başkan Barzani bu gelişmedeki tehlikeyi gördü ve hemen bölgeye gitti. Niyeti ve planı olayı durdurmak, gerilimi azaltmaktı. Ankara'dan karar geldi. Yüksek askeri komuta bu birliklerin kendi alanlarına geri dönmelerini istedi" dedi.

"Bağdat'ın tepkisi yavaştı"

Kuzey Irak'lı Kürtler, Bağdat'ın, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin operasyonlara yeterli tepki göstermediği görüşünde. "Bağdat'ın pozisyonu ve bu olaylara tepkisi çok yavaştı. Resmi açıklama da beklediğimiz seviyede değildi" diyen Dizai, "Çünkü Irak'ın bir parçasına değil de farklı bir parçasına veya bir başka komşu ülkeye atıfta bulunuyormuş gibiydiler" şeklinde konuştu.

Dizai, kara harekatından dolayı Washington'la ilişkilerinde hayal kırıklığı yaşadıklarını da söyledi. Kürt politikacıya göre bölgenin arazi yapısından dolayı Türkiye'nin Kuzey Irak'ta PKK'ya yönelik kalıcı bir zafer elde etmesi mümkün değil.

Kürdistan Demokrat Partisi Dış İlişkiler Sorumlusu ayrıca, "Şimdi operasyonda yer alan 5 bin birlik değil, 50 bin birlik de olsa bölgeyi ele geçiremez. Örneğin 1961'den 1991'e operasyonun olduğu bu bölgelerde peşmergeler vardı. 30 yıl boyunca ard arda gelen Irak rejimleri bu bölgeyi tam olarak kontrol edemediler. Böylece bu örnekten bu bölgenin, dağların, yerin, teröristlerin gizlendiği yerlerin ve ayakta kalabileceğinizi geniş alanların ne kadar zor olduğunu anlayabilirsiniz. Ordunun boyutu veya sayısı önemli değil, oraya girmek kolay olabilir ama oradan çıkmak çok daha zor olacaktır" dedi.

* CNN TÜRK/29 Hüseyin Yılmaz / Şubat, 2008

Röportajın tam metni

SORU: TÜRK YÖNETİMİ YAPTIĞI AÇIKLAMALARDA OPERASYONUN BİR AN ÖNCE BİTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. BUGÜN 7. GÜNÜNDEYİZ. SİZE ULAŞAN SON BİLGİLER NELERDİR?

OPERASYONUN SEYRİYLE İLGİLİ SÜRECİ SİZ DE YAKINDAN TAKİP EDİYORSUNUZ. SİZE GELEN BİLGİLER NEDİR?

SD: BİZ İLK GÜNDEN BERİ OPERASYONUN HEMEN BİTİRİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİK. TÜRK BİRLİKLERİNİN GERİ ÇEKİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİK. BU HALEN ASKIDA. OPERASYONLARDAKİ DURUM KONUSUNDA İSE GELEN BİLGİYE GÖRE,,, ÇOK ÖNEMLİ BİR ÇARPIŞMA OLMADI. VE NÜFUSUMUZU, SİVİLLERİMİZİ ETKİLEYECEK HERHANGİ BİR DURUM OLMADI. OPERASYON TAMAMİYLE, MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE BİTENE KADAR DA DURUMUN BÖYLE OLACAĞINI UMUYORUZ. BU OLAY BÖYLECE BİTECEK. DAHA İYİ BİR ANLAYIŞ, İŞBİRLİĞİ VE DAHA ANLAMLI BİR DİYALOG İÇİN İNSİYATİFLERİMİZİ VE ÇABALARIMIZI YENİDEN BAŞLATABİLECEĞİZ.

S: BU SAATE KADAR HERHANGİ BİR SİVİL KAYBIN OLMAMASI VE ALTYAPIYA ÇOK FAZLA ZARAR VERİLMEMİŞ OLMASI SİZİN KAYGILARINIZI BİRAZ GİDERMİYOR MU? TÜRKİYE BU KONUDA SADECE PKK'YA YÖNELİK BİR OPERASYON YAPTIĞI MESAJINI VERMİŞ OLARAK KABUL EDEBİLİR MİSİNİZ?

SD: BİZİM İÇİN ESAS ENDİŞE VATANDAŞLARIMIZIN EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ. ARALIKTA HAVA OPERASYONLARI BAŞLADIĞINDA BİZE SİVİLLERİN ZARAR GÖRMEYECEĞİ SÖYLENDİ. 3 SİVİLİN ÖLDÜĞÜNÜ 8 SİVİLİN YARALANDIĞINI GÖRDÜK. BU HAREKATTA İSE 3 KÖPRÜNÜN YIKILDIĞINI... BU KÖPRÜLER HAREKAT ALANININ ÖTESİNDEKİ KÖYLERE VE HALKA HİZMET EDİYORDU. DOLAYISIYLA İNSANLARIMIZIN VE ALTYAPIMIZIN EMNİYETİ VE GÜVENLİĞİ İÇİN ENDİŞELENMEK ADINA HER TÜR HAKKIMIZ VAR.

SORU: PEKİ EFENDİM OPERASYON BAŞLARKEN TÜRKİYE YÖNETİMİNE SAYIN BARZANİ'YE HERHANGİ BİR BİLGİ VERİLDİ Mİ? SİZ OPERASYONUN BAŞLADIĞINI NASIL ÖĞRENDİNİZ? DOLAYLI YA DA DOĞRUDAN?

SD: TABİİ SINIRDAKİ GELİŞMELERİ MÜMKÜN OLDUĞUNCA YAKINDAN GÖZLEMLİYORUZ, İZLİYORUZ. OPERASYONDAN GÜNLER ÖNCE TÜRK SINIRLARINDA ÖNEMLİ HAREKETLER OLDUĞUNU GÖRDÜK. BİZE ÇEŞİTLİ KAYNAKLARDAN ULAŞAN BİLGİLER DE HAREKATIN KAÇINILMAZ OLACAĞINI ORTAYA KOYUYORDU. ANCAK ZAMANLAMASI VE TARİHLER İSE NET DEĞİLDİ. ANKARA'DAN GELEN BİLGİLERDEN İSE MUHTEMEL BİR HAREKATA İLİŞKİN BİLGİ BİZE ULAŞMADI.

SORU: BUGÜN ROBERT GATES DE TÜRKİYE'DE YAPTIĞI AÇIKLAMADA BARZANİ'NİN DE ÖZELLİKLE İSMİNİ KULLANARAK TEMASA GEÇİLMESİNİ İSTEDİ . ASLINDA SİZ HEM KÜRT YÖNETİMİNİN ANKARA TARAFINDAN DAHA SICAK KARŞILANMASININ, DİYALOG KURULMASININ HEM DE OPERASYONUN BİR AN ÖNCE BİTİRLMESİNİN ÇAĞRISINI YAPIYORSUNUZ. ANKARA İLE DİYALOGLARDA BİR SORUN VAR MI? YA DA NASIL BİR DİYALOG İSTİYORSUNUZ?

SD:SAVAŞ KOŞULLARI ALTINDA, ŞU AN GÖZLEMLEDİĞİMİZ NORMAL OLMAYAN DURUM ALTINDA, YAPICI VE ANLAMLI BİR DİYALOĞUN YER ALAMAMASI ÇOK DOĞALDIR. TOPRAKLARINIZDA BİRLİKLER OLDUĞUNDA BU TÜR BİR DİYALOG ANLAMLI OLMAZ, BU BİR BASKI OLARAK GÖRÜLÜR. DOLAYISIYLA ŞUNU SÖYLÜYORUZ, DİYALOG .TABİİ Kİ ÖNEMLİ. SORUNA İLİŞKİN FARKLI BAKIŞ AÇILARIMIZ OLABİLİR. ANCAK BİR SORUN OLDUĞUNU KABUL ETTİĞİMİZ SÜRECE ANLAMLI BİR DİYALOĞUMUZ OLMALI, SORUNU TANIMLAMALIYIZ VE DAHA SONRA HEPİMİZ İÇİN KABUL EDİLEBİLİR BİR ÇÖZÜME ULAŞMALIYIZ. ŞUNU GÖRÜYORUZ VE ŞUNU HİSSEDİYORUZ Kİ BİRAZ ANLAMLI BİR DİYALOG KURANA KADAR BU OPERASYON BİTMELİDİR.

SORU: PEKİ BAĞDAT'A TÜRKİYE'DEN HEYETİN GİTMESİ YETERLİ DEĞİL Mİ? YANİ TÜRK YÖNETİMİNİN BU ŞEKİLDE TEMSİL EDİLİYOR OLMASI TALABANİ İLE YAPILAN GÖRÜŞMELER YETERLİ DEĞİL Mİ SİZCE?

SD:TABİİ Kİ BAŞKAN TALABANİ, BAKAN ZEBARİ'YE İLİŞKİN OLARAK.... BİRİ IRAK DEVLETİNİ DİĞERİ EN YÜKSEK DİPLOMAT, DIŞ POLİTİKADA KARAR ALMA MEKANİZMASINI TEMSİL EDİYOR.. VE İKİSİ DE KÜRT... ANCAK ŞU DA BİLİNMELİ Kİ, SON 2-3 YILDA ANKARA NE ZAMAN BAĞDAT İLE İLGİLENİYOR OLSA SORUNA BİR ÇÖZÜM BULAMADI VEYA İLERİ GİDEMEDİ. BAŞBAKAN İLE BAŞBAKAN YARDIMCISI İLE PEK ÇOK KEZ YÜKSEK SEVİYEDE RESMİ HEYETLERARASI GÖRÜŞME OLDU. DEVLET BAŞKANI YARDIMCISI ANKARA'YA GİTTİ, ANLAŞMALARA VARILDI. UYGULAMAYA GELDİĞİNDE İSE, HERHANGİ BİR ŞEY YAPILAMADI... KÜRDİSTAN BÖLGESEL HÜKÜMETİNİN, KÜRT YETKİLİLERİN VE KÜRT PARTİLERİNİN ROLÜ ÖNEMLİDİR VE BU DIŞARIDA BIRAKILAMAZ. DOLAYISIYLA SÜRECİN BİR PARÇASI OLMAK DURUMUNDALAR. GEREK IRAK'I DA İÇİNE ALACAK, IRAK HEYETİNİN BİR PARÇASI OLACAĞI, ÜÇ TARAFLI BİR MEKANİZMADA OLSUN, VEYA TÜRKİYE İLE 1991'DEN BU YANA KURDUĞUMUZ İYİ İLİŞKİ İÇİNDE BİREBİR KARŞILIKLI OLSUN, SÜRECİN PARÇASI OLMALARI GEREKMEKTEDİR.

SORU: BU BAĞLAMDA SAYIN TALABANİ'NİN TÜRKİYE'YE YAPACAĞI ZİYARETİN EN KISA ZAMANDA OLABİLECEĞİ YÖNÜNDE AÇIKLAMALAR YAPILDI. SAYIN DEBBAĞ AÇIKLAMA YAPTI. SİZ BİR TARİH DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ? MESELA OPERASYON BİTMEDEN OLMAMALI GİBİ BİR TAVRINIZ VAR MI? OPERASYONUN BİTMESİ Mİ GEREKLİ SAYIN TALABANİ'NİN TÜRKİYE'YE GİTMESİ İÇİN?

SD: IRAK DEVLET BAŞKANI'NIN TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETMESİ SON DERECE DOĞALDIR. BENCE BU GEÇ KALMIŞ BİR ZİYARET. GEÇ KALMIŞ BİR DAVET. BAŞBAKAN YARDIMCISI'NIN, DİŞİŞLERİ BAKANI'NIN TÜRKİYE'Yİ PEK ÇOK KEZ ZİYARET ETTİĞİ BİR DÖNEMDE, IRAK DEVLET BAŞKANI HİÇ ÇAĞIRILMAMIŞTI.

KÜRT KÖKENİ OLMASINDAN DOLAYI, ÖNCEKİ CUMHURBAŞKANI SEZER'İN TUTUMUNDAN DOLAYI. ŞİMDİ ANKARA'YI ZİYARET ETMESİ İÇİN BİR DAVET SÖZ KONUSU. ANCAK AYNI ZAMANDA POLİTİK DİPLOMATİK AÇIDAN İSE, SINIRLARINIZDA SORUNLAR OLDUĞUNDA, YABANCI BİRLİKLER OLDUĞUNDA, IRAK SINIRINDA TÜRK BİRLİKLERİ OLDUĞUNDA, BENCE BU DİPLOMATİK VEYA POLİTİK OLARAK DOĞRU ZAMAN OLMAZ. BU ZİYARETİN HERHANGİ BİR DÖNEMDE GERÇEKLEŞEBİLECEĞİNİ UMUYORUM. DURUMUN SAKİNLEŞMESİNİ VE IRAK DEVLET BAŞKANI'NIN DAHA İYİ KOŞULLAR ALTINDA ANKARA'YI ZİYARET EDECEĞİNİ UMALIM.

SORU: PEKİ, OPERASYON BAŞLADIĞINDAN BU YANA SAYIN TALABANİ ÇOK SESSİZ DURUYOR. SADECE BİR ROPÖRTAJINDA BEN DE AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİNDEN ÖĞRENDİM DEDİ. SİZ BU SESSİZLİĞİ NEYE YORUYORSUNUZ ? TALABANİ'NİN ANKARA ZİYARETİNDEN NE BEKLİYORSUNUZ?

SD: BU SESSİZ OLMA YA DA BİR TUTUMUNUN OLMAMASI SORUNU DEĞİL. BENCE TUTUMU SON DERECE AÇIK. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN TUTUMU AÇIK .BELKİ DE BUNLAR BAĞDAT'TA OLAN HER ŞEY GİBİ BİRAZ GEÇ BAŞLADI. BÜROKRASİ, MEKANİZMA, FARKLI GÖRÜŞLER, HÜKÜMET YAPISI İÇİNDE FARKLI POLİTİK EĞİLİMLER, HÜKÜMETİN PERFORMANSINI BELKİ BİRAZ YAVAŞLATIYOR. ANCAK YİNE DE KÜRDİSTAN'DA BELİRTİLEN HÜKÜMETİN, PARLAMENTONUN VE BAŞKANLIK OFİSİNİN TUTUMU,,, BAŞKAN TALABANİ'NİN GÖRÜŞÜNÜ DE YANSITIYOR. EN AZINDAN IRAK HÜKÜMETİNDEKİ KÜRT BLOĞUNUN. ÇÜNKÜ BİLDİĞİNİZ GİBİ KYB İLE BİR KOALİSYON HÜKÜMETİMİZ VAR. BİZİMLE BİRLİKTE PARLAMENTODALAR. AYNI ZAMANDA ORTAK STRAJİLERİMİZ VAR. KOMŞULARIMIZ İLE, ÖZELLİKLE İLİŞKİLERİMİZDE VE ORTAK BAĞLARIMIZDA İKİLİ BİR TUTUMUMUZ VAR.

SORU: BU NOKTADA KÜRT PARLAMENTOSUNUN YAPTIĞI TOPLANTIDA BAĞDAT YÖNETİMİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLER VARDI AMA TÜRKİYE'YE YÖNELİK DE ÖZELLİKLE ÜSLERLE İLGİLİ SIKINTI DİLE GETİRİLDİ VE KALDIRILMASI İSTENDİ. SİZ BUNUN OLASILIĞINI NE GÖRÜYORSUNUZ?KALDIRILABİLİR Mİ?

SD: YAZIK Kİ BU 1200 TÜRK BİRLİĞİ KOMUTA ALANLARININ DIŞINA ÇIKTILAR. BUNLAR DA ŞU ANDAKİ MEVCUT SORUNUN BİR PARÇASI OLDULAR. UZUN YILLARDIR BU BİRLİKLER IRAK KÜRDİSTAN SINIRINDA BULUNUYORLAR. KDP İLE ANKARA ARASINDAKİ ORTAK ANLAYIŞA DAYANARAK. ONLARLA HİÇBİR SORUNUMUZ OLMADI. HATTA BU BİRLİKLER İLE PEŞMERGELER ARASINDA İYİ BİR İLİŞKİ VARDI. ANCAK OPERASYONDAN ÜÇ SAAT ÖNCE BU BİRLİKLERİN KENDİ ALANLARINDAN ÇIKTIKLARINI,, STRATEJİK YOLLARDAN BİRİNİ KONTROL ETMEYE ÇALIŞTIKLARINI GÖRDÜK. BU TABİİ Kİ MEMNUNİYETLE KARŞILANMAYAN BİR HAREKETTİ. BU SEBEPLE, GEREK BU ALANDAKİ HALK, GEREK PEŞMERGELERLE KARŞI KARŞIYA KALDI. VE DESTEK GİTTİ BURAYA.

2-3 DAKİKA BİR DURGUNLUK, GERGİNLİK OLDU. BAŞKAN BARZANİ BU GELİŞMEDEKİ TEHLİKEYİ GÖRDÜ VE HEMEN BÖLGEYE GİTTİ. NİYETİ VE PLANI OLAYI DURDURMAK, GERİLİMİ AZALTMAKTI. ANKARA'DAN KARAR GELDİ. YÜKSEK ASKERİ KOMUTA BU BİRLİKLERİN KENDİ ALANLARINA GERİ DÖNMELERİNİ İSTEDİ. VE PEŞMERGELER EŞLİĞİNDE GERİ GÖTÜRÜLDÜLER. VE DURUM SOĞUKKANLILIKLA ÇÖZÜLDÜ. HERHANGİ BİR ÇATIŞMA OLMADI. BU DURUMU GÖZDEN GEÇİRMEK İÇİN, VE BİRLİKLERİN BÖLGEDE GELECEKTEKİ ROLLERİNE İLİŞKİN OLARAK, PARLAMENTONUN BUNU TEKRAR DEĞERLENDİRDİĞİ KESİN. BU BİRLİKLER ŞİMDİ BAŞKA GÖREVLER DE ÜSTLENDİKLERİ İÇİN, GELECEKTEKİ DURUMLARI VE VARLIKLARI PARLAMENTO TARAFINDAN GÖZDEN GEÇİRİLDİ VE AYRINTILARINA KARAR VERİLDİ. ŞİMDİ TABİ Kİ BU KARAR BELLİ BİR ZAMAN İÇİNDE BAŞKANLIK OFİSİNE GİDECEK. GÖZDEN GEÇİRİLECEK VE ARTIK NASIL DEĞERLENDİRİLİRSE PARLAMENTOYA GERİ GİDECEK. NİHAİ VERSİYONA KARAR VERİLİRSE UYGULAMA İÇİN HÜKÜMETE GİDECEK. ANCAK NE YAZIK Kİ AÇIKÇASI BU HAREKET KARŞISINDA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK.

SORU: TÜRKİYE BU ÜSLERİ KALDIRMAYA YANAŞMAZSA NE OLABİLİR, NE ÖNGÖRÜYORSUNUZ? BUNLAR BURADADIR KALSIN YÖNÜNDE BİR AÇIKLAMA OLURSA BİR DİRENME OLURSA?

SD: BU NOKTAYA GELMEYECEĞİMİZİ UMUYORUM. TÜRKİYE'NİN BU HAREKETİ ANLAYACAĞINI UMUYORUM. AMAÇ GERİLİMİ AZALTMAKTIR. AMAÇ SAKİNLEŞTİRMEKTİR. ORTAK SORUNLARA ORTAK ÇÖZÜM BULMAK İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ.

SORU: PEKİ IRAK YÖNETİMİNİN ŞU ANDA BU OPERASYONA YÖNELİK TAVRINDAN MEMNUN MUSUNUZ? HOŞYAR ZEBARİ ZAMAN ZAMAN AÇIKLAMALAR YAPIYOR. SAYIN BEHRAM SAİD DE BİR AÇIKLAMA YAPTI, SİZ IRAK YÖNETİMİNİN PERFORMANSINDAN MEMNUN MUSUNUZ?

SD: BAĞDAT'IN POZİSYONU VE BU OLAYLARA TEPKİSİ ÇOK YAVAŞTI. RESMİ AÇIKLAMA DA BEKLEDİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİLDİ. ÇÜNKÜ IRAK'IN BİR PARÇASINA DEĞİL DE FARKLI BİR PARÇASINA VEYA BİR BAŞKA KOMŞU ÜLKEYE ATIFTA BULUNUYORMUŞ GİBİYDİLER. KÜRDİSTAN ANAYASAL OLARAK IRAK'IN BİR PARÇASIDIR. VE TOPRAKLARINA BİR MÜDAHALE OLDUĞUNDA, BAĞDAT'IN TUTUMU AÇIK OLMALIDIR, MÜMKÜN OLDUĞUNCA GÜÇLÜ OLMALIDIR. YAZIK Kİ İLK TUTUMU BİZİ PEK MEMNUN ETMEDİ.

SORU: PEKİ, ÖZELLİKLE PARLAMENTODAKİ TOPLANTIDA ELEŞTİRİLER VARDI VE DAHA NET TAVIR ALMASI İSTENDİ. SİZ NE DİYORSUNUZ? YETERİNCE TAVIR ALMADIĞINI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ? KÜRT YÖNETİMİ HÜKÜMETTEN NE TAVIR BEKLİYOR? SOMUT OLARAK SÖYLEYEBİLECEĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

SD: BAĞDAT'TAN DİYORSUNUZ YANİ?

SORU:.....EVET.

SD: EN AZINDAN ÇOK AÇIK POLİTİK DURUŞLARINIZ VARDIR. BAŞBAKAN LONDRA'YA TIBBİ SEBEPLERLE GİTTİ ANCAK LİDERLER, KİŞİSEL SEBEPLERLE VEYA POLİTİK SEBEPLERLE YURT DIŞINA GİTTİKLERİNDE VEYA YURT DIŞINDA OLDUKLARINDA, ÜLKELERİNDE SEL VEYA ORMAN YANGINI GİBİ BİR DURUM OLDUĞUNDA HEMEN ZİYARETLERİNİ VEYA RANDEVULARINI İPTAL EDİP ÜLKELERİNE DÖNERLER. HAREKATIN İLK GÜNÜNDE BAŞBAKAN MALİKİ ÜLKEDEN AYRILIYORDU. VE BİR HAFTADIR LONDRA'DAN BİLE OLSA ORDAN RESMİ BİR AÇIKLAMA DUYMADIK. YALNIZCA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE BAZI PARLAMENTERLER KONUŞTU. DAHA SORUMLU DAVRANMALARINI UMUYORUZ, BU ONLARIN GÖREVİ, BU ONLARIN SORUMLULUKLARI.

SORU: PEKİ EFENDİM BU NOKTADA SİZ TÜRKİYE'DEN NASIL SİYASİ AÇILIMLAR BEKLİYORSUNUZ BU SORUN İLE İLGİLİ?
AMERİKA DA BUNU SÖYLÜYOR,SOMUT ADIMLAR ATMASINI İSTİYOR TÜRKİYE'NİN. YANİ SADECE ASKERİ YÖNTEMLERLE BU SORUNUN ÇÖZÜLEMEYECEĞİNİ SÖYLÜYOR. VE SİZ DE BUNU SÖYLÜYORSUNUZ.

SD: BİZ TÜRKİYE'YE FİKİRLERİMİZİ EMPOZE ETMİYORUZ. PKK SORUNUNUN TÜRKİYE İÇİN ESASEN BİR İÇ SORUN OLDUĞUNU UZUN ZAMAN ÖNCE SÖYLEDİK. TÜRKİYE'DEN BU BÖLGEYE BİR DAĞILMA VAR. İSTESEK DE İSTEMESEK DE BU BİZİ DE ETKİLİYOR. PKK BAŞKANI GEÇMİŞTE, BUGÜN VE GELECEKTE BİZİM BURADAKİ DURUMUMUZU OLUMSUZ ETKİLİYOR. BİZİM PKK'YI DESTEKLEMEDİĞİMİZ, ONLARA YATAKLIK ETMEDİĞİMİZ KONUSU AÇIK OLMALIDIR. ANCAK BİZİM PKK İLE SAVAŞMAMAMIZ ONLARI DESTEKLEDİĞİMİZ ANLAMINA GELMEMELİDİR. GEÇMİŞTE PEK ÇOK ORTAK OPERASYON OLDU SEKSENLERDE VE SONUÇLARI SON DERECE AÇIK. PKK HALA BURADA. BU TÜRKİYE'NİN 25 YILLIK KENDİ DENEYİMİYLE SORUNU ÇÖZEMEDİĞİNİ ORTAYA KOYMAKTADIR. BU BAŞKA KANALLARI KULLANMAMIZI GEREKTİRMEKTEDİR. KONUŞMAYA ÇALIŞMALIYIZ, SİHİRLİ BİR ÇÖZÜMÜMÜZ OLDUĞUNU SÖYLEMİYORUM. ANCAK ŞUNU SÖYLÜYORUM Kİ, BİRLİKTE OTURMALIYIZ, BELKİ FARKLI BAKIŞ AÇILARIMIZLA, PERSPEKTİFLERİMİZLE HEPİMİZ İÇİN KABUL EDİLEBLİR BİR ÇÖZÜME VARACAĞIZ. TÜRKİYE'DEKİ HÜKÜMET DE DAHA ÖNCE PEK ÇOK KEZ KÜRTLERİN HAKLARINA İLİŞKİN OLARAK BELLİ REFORMLAR YAPACAĞINI İFADE ETTİĞİ GİBİ ... GÜZEL.. BU TÜRKİYE İÇİN İÇ MESELEDİR. TÜRKİYE HÜKÜMETİ VE PARLAMENTOSU KENDİ VATANDAŞLARINI KORUMALIDIR, GÖZETMELİDİR. TÜRKİYE'YE BUNU YAPMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLEYECEK OLAN BİZ DEĞİLİZ. KİMSE TÜRKİYE'YE BUNU SÖYLEYEMEZ. TÜRKİYE BUNU YAPMAK ZORUNDADIR, TÜM VATANDAŞLARINI GÖZETMEK ZORUNDADIR. ANCAK BELLİ BİR SORUNU ELE ALIRKEN, VE BU KONUDA BİZ DE SUÇLANDIĞIMIZDA, SİZ BİZİ BELLİ BAŞLI ŞEYLERLE SUÇLADIĞINIZDAN, BİZİ BUNU SİZİN GÖRDÜĞÜNÜZ GİBİ GÖRMEDİĞİMİZDEN, KONUŞALIM, TARTIŞALIM, KALICI, BARIŞÇIL, KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM BULALIM.

SORU: PEKİ BU NOKTADA SİZ ANKARA İLE YAKINLAŞIRKEN YA DA DİYALOG ARAYIŞLARINIZI SÜRDÜRÜRKEN BİR YANDAN DA PKK İLE İLİŞKİLERDE TÜRK TARAFINDAN HER ZAMAN ÖZELLİKE PEŞMERGE GÜÇLERİNİ DESTEKLEDİĞİ YÖNÜNDE YORUMLAR YAPILIYOR, HABERLER ÇIKIYOR. DAHA DÜN GENEL KURMAY BAŞKANLIĞININ YAPTIĞI AÇIKLAMADA YARALI PKK'LILARIN HASTANELERDE TEDAVİ EDİLDİĞİ VE BAZILARININ ÜZERİNDE PEŞMERGE KİMLİĞİ ÇIKTIĞI YÖNÜNDE. SİZİN BİR POLİTİKANIZ VAR. KÜRTLER İLE KÜRTLER SAVAŞMASIN. BİR YANDAN PKK İLE SAVAŞMADAN DİĞER TARAFTAN ANKARA'NIN İSTEKLERİNİ NASIL BULUŞTURABİLECEKSİNİZ? NASIL BİR POLİTİKA OLUŞTURABİLECEKSİNİZ? BU ÇOK DA KOLAY GÖRÜNMÜYOR SİZİN EN AZINDAN ŞU ANA KADAR SÖYLEDİKLERİNİZ İLE, ÖYLE DEĞİL Mİ?

SD: BURADA DURUM ŞU Kİ BİZ TÜRKLER İLE YÜZYILLARCA BİRLİKTE YAŞADIK VE ÖNÜMÜZDEKİ YÜZYILLARDA DA BİRLİKTE YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİZ. 1991'DEN 2003'E KADAR ÇOK İYİ BAĞLARIMIZ VARDI. TABİ İNİŞ ÇIKIŞLARIMIZ DA VARDI, BU DA NORMAL. ANCAK 2003'TEN BERİ KÜRDİSTAN BÖLGESİNİN DURUMU ANAYASADA YASALLAŞTIĞINDAN DOLAYI, ANKARA İLE OLAN İLİŞKİLER ÇOK DÜŞÜK SEVİYELERE İNDİ. ANKARA, SİZİNLE İLGİLENMİYORUZ, SİZİ TANIMIYORUZ, SİZİNLE İLGİLENECEĞİMİZ STANDARTLARDA DEĞİLSİNİZ DEDİĞİNDE, BUNU ÇEŞİTLİ KÖŞELERDEN, SİYASİ LİDERLERDEN VE AŞIRI DİNCİLERDEN DUYDUK. BU SİZİN RESMİ TUTUMUNUZ İSE NEDEN BİZİM SİZİN İÇİN BİR ŞEYLER YAPMAMIZI BEKLİYORSUNUZ? EĞER BİZİ TANIMIYORSANIZ, BİZ YOKSAK, BİZİMLE İLGİLENMİYORSANIZ, SİZİN İÇİN BİR ŞEYLER YAPMAMIZA YÖNELİK BEKLENTİLERİNİZ OLMASIN. BİZ BU ÇATIŞMADA BİR TARAF OLMAYACAĞIZ. TÜRKİYE ADINA VEYA TÜRKİYE İÇİN PKK İLE ÇATIŞMAYACAĞIZ. TEKRARLIYORUM, BU BİZİM PKK'NIN VARLIĞINDAN MEMNUN OLDUĞUMUZ ANLAMINA GELMİYOR. TAM AKSİNE ONLARIN VARLIKLARINDAN MEMNUN DEĞİLİZ, ONLARIN ŞİDDETİ BİTİRMELERİNİ İSTİYORUZ. BENİMSEDİKLERİ POLİTİKALARI SONLANDIRMALARINI İSTİYORUZ. SİLAHLARI BIRAKIP TÜRKİYE DEVLETİ ÇÖZÜM OLARAK NEYİ ÖNGÖRÜRSE ONU UYGULAMALARINI İSTİYORUZ. ANCAK BİZE KARŞI YAPILAN SUÇLAMALAR HAKSIZDIR. 1990'LARA BAKILDIĞINDA İŞBİRLİĞİMİZİN SEVİYESİ GÖRÜLEBİLİR. İNSANLARIN BELLEĞİ ÇOK KISA DÖNEMLİ. TÜRKİYE'DEKİ ÜST DÜZEY KOMUTANLAR BU KONUYU VE İŞBİRLİĞİ SEVİYEMİZİ ÇOK İYİ BİLİYORLAR. DOLAYISIYLA GERÇEK OLMAYAN ŞEYLER İLE SUÇLANMAMIZ BİZİ ÜZÜYOR. GENELKURMAY'DAN GELEN AÇIKLAMAYA İLİŞKİN OLARAK İSE, PKKLILLARIN HASTANELERDE TEDAVİ EDİLDİĞİNİ KABUL ETMİYORUZ. BU İDDİA TEMELSİZDİR. HASTANELER AÇIKTIR. TARAFLAR GELİP KENDİLERİ GÖREBİLİRLER. BU BÖLGEDE PEK ÇOK KISITLAMA GETİRİLDİ PKK'NIN HAREKET EDEBİLİRLİĞİNE İLİŞKİN HAVAALANLARINDA, SINIR ALANLARINDA, BULUNDUKLARI ALANLARDA. BENCE BU ETKİLİ OLDU. O DÖNEMDE PEK ÇOK İŞ ARKADAŞINIZ BURADAYDI. VE ETKİSİNİ GÖRDÜLER. YALNIZCA PKK'YA KARŞI SİLAH KULLANMADIĞIMIZ İÇİN, BİR ANDA ANİDEN PKK'NIN DESTEKLEYİCİLERİ OLUYORUZ. BU KABUL EDEMEYECEĞİMİZ BİR ŞEYDİR. BU SUÇLAMALARI TAMAMİYLE REDDEDİYORUZ. GEÇMİŞ OPERASYONLARDAKİ BAŞARISIZLIKLARIN VEYA ŞİMDİKİ OPERASYONLARIN ZORLUKLARININ SORUMLUSU OLAMAYIZ. İNSANLAR GÜNAH KEÇİSİ ARIYORLARSA, BİZE BAKMAMALILAR. BİZİ SUÇLAMAMALILAR, BİZ GEÇMİŞ OPERASYONLARDAKİ VEYA ŞİMDİKİ OPERASYONDAKİ BAŞARISIZLIKLARDAN SORUMLU TUTULAMAYIZ.

SORU: BU KONUDA YAPILAN ELEŞTİRİLER VE KAYGILARIN İÇERİSİNDE PETROL ANLAŞMASINDA SİZ KUZEY IRAK'IN GÜVENLİ OLDUĞUNU VE KONTROLÜNÜZDE OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİNİZ. AMA MESELA BUGÜN YAPILAN OPERASYONLARA BAKTIĞIMIZ ZAMAN PEŞMERGE KONTROLÜNÜN DIŞINDAKİ ALANLARDA PKK LILARIN OLDUĞUNU SÖYLÜYORSUNUZ. O ZAMAN BİR BOŞLUK OLMUYOR MU ARADA SİZİN KONTROLÜNÜZDE OLMAYAN VE TERÖRÜN KULLANDIĞI BİR BÖLGE VARSA BU NASIL OLACAK? ŞİMDİ BİR DE IRAK'TAN PETROL DOĞAL GAZ BORU HATTI ÇEKİLMESİ DE GÜNDEMDE. O ZAMAN SİZİN BU SÖYLEDİĞİNİZ BİRAZ AÇIKTA KALMIŞ OLMUYOR MU YA DA ELEŞTİRİLERİN HEDEFİ OLMUYOR MU? NE DERSİNİZ?

SD: HİÇBİR ZAMAN KÜRDÜSTAN'DA YÜZDE YÜZ GÜVENLİK OLDUĞUNU İDDİA ETMEDİK. DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE TAM GÜVENLİK SAĞLAMAYAMAZSINIZ. BUNU NEW YORK'TA 11 EYLÜLDE GÖRDÜK, LONDRA'DA, MADRİD'TE, TOKYO'DA GÖRDÜK, ÇOK DA UZAĞA GİTMEMİZE GEREK YOK. TÜRKİYE'YE BAKIN. TÜRKİYE'NİN KENDİ ASKERİ YETKİLİLERİ VE YÜKSEK DÜZEY TEMSİLCİLERİ TÜRKİYE'DE 2000 PKK' LI OLDUĞUNU SÖYLÜYOR. YANİ NEREDE DURUYORUZ? TABİ Kİ ARAÇLARIMIZ ÇOK KISITLI. NATO'DAKİ İKİNCİ ORDU DEĞİLİZ. HAVA FİLOMUZ, HELİKOPTERLERİMİZ, SİLAHLARIMIZ, TANKLARIMIZ YOK TÜRKİYE'NİNKİ KADAR. A NCAK DURUM TÜRKİYE'NİN SINIRLARI İÇİNDE BİLE ASKERİYE TARAFINDAN KONTROL EDİLEMİYOR. HER ZAMAN BİR BOŞLUK VAR. ANCAK BU SORUNDAN KURTULUP ÇÖZÜM BULMAYA ÇALIŞACAKSAK PRATİK ÇABALARA, GERÇEKÇİ ÖNLEMLERE VE ORTAK ÇIKARA DAYANAN İŞBİRLİĞİNE BAKMALIYIZ. YALNIZCA BİR TARAF POZİTİF ALGILAYIP DİĞER TARAF NEGATİF ALGILAMAMALI İŞBİRLİĞİNİ. İŞBİRLİĞİ İKİ TARAFIN DA ÇIKARINA OLMALI.

SORU: PEKİ AMERİKA İLE İLİŞKİLERE GELİRSEK BİR HAYAL KIRIKLIĞI MI VAR? YOKSA BİR İHANETE UĞRAMIŞ OLMA DUYGUSU MU VAR?

SD: SİYASETTE HASSAS OLAMAZSINIZ. PRAGMATİK, PRATİK OLMAK ZORUNDASINIZ. TABİ TÜRKİYE ABD İÇİN ÖNEMLİ BİR ÜLKE, NATO ÜYESİ, AMERİKANIN MÜTTEFİĞİ. BİZİM BUNDAN ENDİŞEMİZ YOK. AYNI ŞEKİLDE, 1991'DEN BERİ KÜRTLERİN ABD İLE DURUMU DA ÇOK NETTİR. VE AMERİKA'NIN BURAYA OLAN DESTEĞİ SON DERECE İYİ BİLİNİR. VE AMERİKA'YA IRAKTAKİ DİKTATÖRLÜĞÜ SONA ERDİRDİĞİ İÇİN MÜTEŞEKKİRİZ. ANCAK TABİ Kİ GÖRÜŞ FARKLILIĞININ OLDUĞU KONULAR OLMUŞTUR, BU DA ONLARDAN BİRİDİR. TABİ Kİ BİZ BU OPERASYONUN UZATILMASIYLA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK. ÇÜNKÜ AMERİKA BİZE ARALIKTAKİ HAVA SALDIRILARINDAN SONRA SON DERECE KISA BİR SÜRE OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ. ANCAK İKİ BUÇUK AY OLDU VE DURUM HALA DEVAM EDİYOR. BAKAN GATES'İN AÇIKLAMALARI DA OPERASYONUN HEMEN BİTMESİNİ VURGULAMAKTADIR. BU AÇIKLAMAYI MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ VE GERÇEKLEŞMESİNİ UMUYORUZ.

SORU: PEKİ, KÜRT YÖNETİMİ İLE ANKARA ARASINDA DAHA AZ ETKİSİ OLDUĞU YA DA DAHA AZ İHTİYACI OLDUĞU GİBİ BİR SONUÇ ÇIKARABİLİYOR MUSUNUZ? MESELA BAZI KONULARDA DA SIKINTILAR OLDU. ÖRNEĞİN KERKÜK REFERANDUMUNUN ERTELENMESİ, PETROL ANLAŞMASININ BİR TÜRLÜ HAYATA GEÇMEMESİ. ŞİMDİ BU ŞEKİLDE BİR İSTİHBARAT BİLGİSİYLE BU OPERASYONUN SİZİN ALEYHİNİZE ARALIKTAN BERİ SÜRÜYOR OLMASI ETKİNLİĞİNİN AZALDIĞINI MI DÜŞÜNÜYORSUNUZ AMERİKA İLE KÜRT YÖNETİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN?

SD: HER İLİŞKİYE FARKLI PERSPEKTİFLERDEN BAKMALIYIZ. YA DA İLİŞKİNİN PARÇASI OLAN KONULARA FARKLI BAKIP FARKLI ELE ALMALIYIZ. PEK ÇOK KONUDA KOALİSYON İLE VE AMERİKA İLE İYİ DÜZEYDE BİR İŞBİRLİĞİMİZ VAR. ANCAK BU HER ŞEYİ KAPSADIĞINI İFADE ETMEZ. GERÇEKÇİ OLMALIYIZ. BUNUN BİR İHANET OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUZ, ANCAK SON HAREKATTAKİ TUTUMDA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK. UMARIZ BAKAN GATES'İN ANKARA ZİYARETİYLE BU HAREKAT HIZLA BİTİRİLEBİLİR VE DAHA İYİ ANLAYIŞ VE ORTAK DİYALOĞUN YOLU AÇILABİLİR.

SORU: PEKİ BU NOKTADA SİZ TÜRKİYE'NİN BU SON OPERASYONUNU İŞGAL OLARAK DEĞERLENDİRDİNİZ PEKİ AMERİKA'NIN IRAK'A YAPTIĞI NE OLUYOR O ZAMAN? NASIL DEĞERLENDİRMEK LAZIM?

SD:BENCE IRAK'TAKİ DURUMU YAKINDAN TAKİP EDEN HERKES AMERİKA'NIN IRAK'TAKİ DURUMUNUN BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARI SONUCU OLDUĞUNU BİLİR. DOLAYISIYLA BU YIL SONUNA KADAR IRAK'TA AMERİKA'NIN VARLIĞI GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARINA GÖRE YASALDIR. DOLAYISIYLA, İKİ DURUM KIYASLANAMAZ. BU İKİSİ TAMAMİYLE FARKLI ŞEYLER.

SORU: TÜRKİYE'NİNKİ BİR İŞGAL DİYORSUNUZ.. ISRAR EDİYOR MUSUNUZ BU İŞGAL SÖZCÜĞÜNDE?

SD: ÜLKENİZDE BÖYLE BİR OPERASYON YAPILSA, YAPAN KOMŞU BİR ÜLKE OLSUN VEYA OLMASIN, İNSANLARIN, SİYASİ LİDERLERİN, SEÇİLEN PARLAMENTONUN İRADESİNE, ULUSLARARARASI TOPLULUKLARIN İRADESİNE KARŞIN, BU IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜN İHLALİ OLARAK, İŞGAL OLARAK GÖRÜLEBİLİR.

SORU: SON BİR SORU SORACAĞIM, BUGÜN SAYIN AHMET DAVUTOĞLU BU KAMPLAR BİR DAHA KULLANILMAYACAK HALE GELİNCEYE KADAR TAHRİP EDİLECEK DEDİ. SİZ DE DİE WELT'E ERDİĞİNİZ RÖPORTAJDA ELLİ BİN ASKER OLSA KANDİL'İ ELE GEÇİREMEZ DEDİNİZ. SİZ ASKERİ OPERASYONLA BU SORUNUN ÇÖZÜLEMEYECEĞİNİ KESİN OLARAK SÖYLEYEBİLİYOR MUSUNUZ?

SD: DEUTSCHEWELLE'YE SÖYLEDİĞİM ŞU EVET ŞİMDİ OPERASYONDA YER ALAN BEŞ BİN BİRLİK DEĞİL ELLİ BİN BİRLİK DE OLSA BÖLGEYİ ELE GEÇİREMEZ. ÖRNEĞİN 1961'DEN 1991'E OPERASYONUN OLDUĞU BU BÖLGELERDE PEŞMERGELER VARDI. 30 YIL BOYUNCA ARD ARDA GELEN IRAK REJİMLERİ BU BÖLGEYİ TAM OLARAK KONTROL EDEMEDİLER. PEŞMERGELERİ ÇIKARTAMADILAR. PEŞMERGELER AYAKTA KALDI. KİMYASAL SİLAHLAR BİLE KULLANILDI PEŞMERGELERE KARŞI ANCAK YİNE DE PEŞMERGELER AYAKTA KALDIRLAR. BÖYLECE BU ÖRNEKTEN BU BÖLGENİN, DAĞLARIN, YERİN, TERÖRİSTLERİN GİZLENDİĞİ YERLERİN VE AYAKTA KALABİLECEĞİNİZ GENİŞ ALANLARIN NE KADAR ZOR OLDUĞUNU ANLAYABİLİRSİNİZ. ORDUNUN BOYUTU VEYA SAYISI ÖNEMLİ DEĞİL, ORAYA GİRMEK KOLAY OLABİLİR AMA ORADAN ÇIKMAK ÇOK DAHA ZOR OLACAKTIR.

SORU: SON OLARAK ANKARA'YA İLETMEK İSTEDİĞİNİZ BİR MESAJINIZ VAR MI?

SD:BENCE MESAJIMIZI UZUN ZAMANDIR İLETTİK. HER ZAMAN DOSTLUK ELİ UZATTIK. BİZ SAMİMİYİZ, GERÇEKÇİYİZ, İYİ KOMŞULUK İLİŞKİLERİ İSTİYORUZ. GEÇMİŞTE İLİŞKİLERİMİZE DEĞER VERDİK. TÜRKİYE'NİN 1988'DE KİMYASAL SALDIRIDAN KAÇAN İNSANLAR İÇİN NELER YAPTIĞINI TAKDİR ETTİK VE ETMEYE DEVAM EDİCEZ. 1991'DE YİNE İNSANLAR TÜRKİYE SINIRINA KAÇTI. HABUR SINIR KAPISINDAN GELEN DESTEK VE BURADA ÇALIŞAN TÜM TÜRK ŞİRKETLERİ TÜM BUNLAR İNSANLARIN TÜRKİYE'YE SICAK BAKTĞINI GÖSTERİYOR. BİR DÜŞMANLIK SÖZ KONUSU DEĞİL. ÇÖZÜLEMEYECEK BİR SORUN YOK. BİZ HALA BU SORUNLARIN DİPLOMATİK YOLLA, DİYALOGLA, ORTAK ANLAYIŞLA ELE ALINMASINI SAVUNUYORUZ. KOLAYCA ÇÖZÜLEBİLECEK SORUNLARIN BÜYÜMELERİNE İZİN VERMEYELİM. TUTUMUMUZUN AÇIK OLDUĞUNU UMUYORUZ. BİZE KARŞI HAKSIZ YORUMLAR YAPILMAYACAĞINI UMUYORUZ. BİZE KARŞI HAKSIZ YARGILARIN YAPILMAYACAĞINI UMUYORUZ. HER İKİ TARAFIN HALKI BİR ARADA YAŞAMALIDIR. LİDERLER GELİR VE GİDER ANCAK İNSANLAR AYAKTA KALIR. BENCE BU HER SEVİYEDE BİZİM SORUMLULUĞUMUZ VE MEDYANIN DA BÜYÜK SORUMLULUĞU VAR, OBJEKTİF OLMA, İNSANLARA DOĞRU İMAJI VERME, ABARTMAMA VE OLAYI PROVOKE ETMEME KONUSUNDA. YAZIK Kİ TÜRKİYE'DEKİ BAZI MEDYA ÇEVRELERİ OLAYI PROVOKE EDİP AJİTE ETME KONUSUNDA ÇOK PROFESYONEL. GELECEKTE BOŞLUKLARI KAPAMADA VE İNSANLARI YAKLAŞTIRMADA, NEGATİF GÖRÜŞLERİ, PROVOKATİF AÇIKLAMALARI VE ANALİZLERİ ENGELLEMEDE DAHA FAYDALI OLACAKLARINI UMUYORUM. BİZ BURADAYIZ. BARIŞ, İSTİKRAR VE UYUM İÇİNDE BİR ARADA YAŞAMAK İSTİYORUZ. VE BU HAREKATIN BİTMESİNİ UMUYORUZ. BİZİ BEKLEYEN DAHA İYİ VE DAHA PARLAK BİR GELECEK OLACAK.

TEŞEKKÜRLER...

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.