Gülçin.
Merhaba,
Geçen hafta Çocuklar Ãçin Adalet Çaðýrýcýlarý olarak TMK Maðduru Çocuklar'ýn eðitim hakkýna ulaþmadaki sorunlarý ile ilgili meclise sunulmak üzere bir soru önergesi çalýþmasý yapmýþtýk. Bu taslaðýmýzý, sizlere daha önce de bildirdiðimiz gibi, Ãstanbul milletvekili M. Ufuk URAS'a göndermiþtik.
Sayýn Ufuk URAS, gönderdiðimiz taslaðý düzenleyerek soru önergesini bugün, Baþbakan Recep Tayyip ERDOÃAN'a yöneltilmek üzere meclise sundu. Aþaðýda TBMM'ye sunulan soru önergesinin tamamý yer alýyor.
Bilginize...
Hoþça kalýn,
Gülçin.
10.08.2009
TÜRKÃYE BÜYÜK MÃLLET MECLÃSà BAÞKANLIÃI'NA
Aþaðýdaki sorularýmýn, Baþbakan Sayýn Recep Tayyip ERDOÃAN tarafýndan yazýlý olarak yanýtlanmasýný saygýlarýmla arz ederim.
Ufuk URAS
Ãstanbul Milletvekili
Türkiye'de, gösterilere katýldýklarý, polise taþ attýklarý için çocuklar tutuklanýyor ve terörist olmakla suçlanarak tüm hayatlarýndan ve birer ergen, yani yetiþkinliðe yürüyen çocuklar olarak geliþmelerinde vazgeçilmez olan okullarýndan koparýlýyor. Uzmanlar bir çocuðun, taþ atmanýn suç olmasýný anlamasýnýn mümkün, ama bunu terörist olmaya baðlayacak soyutlamayý yapabilmesinin imkânsýz olduðunu belirtiyorlar. Çocuðun o soyutlamayý yapabilir hale gelmesinin önkoþulu eðitim almaya, okula gitmeye devam etmesidir.
12-18 yaþ dilimindeki çocuklar, TMK (Terörle Mücadele Kanunu) kapsamýnda bir suçla itham edildiðinde, 12-15 yaþ dilimi için kýsmen, 16–18 yaþ dilimi için çocuk olmalarý tamamen göz ardý edilmektedir. Bu sorun Türkiye'de yaþayan her çocuðu, nerede yaþarsa yaþasýn, hangi dil, din, etnik kimliðe sahip olursa olsun, ülkemizin her çocuðunu tehdit eden bir sorundur.
1991 yýlýnda çýkan Terörle Mücadele Kanunu, 18 yaþýn altýndaki bireylerin, yetiþkinlerle ayný koþullarda gözaltýna alýnmasý, sorgulanmasý, tutuklanmasý ve infaz rejimine tabi tutulmasýna neden oluyor. Sorun 2006 yýlýnda Terörle Mücadele Kanunu'nda yapýlan deðiþiklikle daha belirgin hale geliyor.
1991 yýlýndan bugüne kadar Türkiye'nin birçok yerinde yasa dýþý sol, sað, etnik kimlik ve din referanslý örgütlerle iliþkilendirilmiþ çocuklar TMK kapsamýnda aynen yetiþkinler gibi özel usullerle soruþturulmuþ, özel bir þekilde kovuþturulmuþ, özel olarak cezalandýrýlmýþ ve özel yöntemlerle cezalarý infaz edilmiþtir. Bugün bu sorun 2006 yýlýndan itibaren bölgesel olarak özellikle Doðu ve Güney Doðu Anadolu'da olmak üzere, Türkiye'nin her yerinde ve yine özellikle Kürt çocuklarýný hedef alacak þekilde sayýsal ve sosyal çapý giderek büyüyen bir þekilde yaþanýyor. Ama bu durum sorunu temel olarak bir çocuk sorunu olmaktan çýkarmýyor. Yasal koþullar ve uygulamalar ayný kaldýðý sürece, yarýn farklý koþullarda farklý çocuklarýn ayný maðduriyeti yaþamasý çok mümkün bir durumdur.
TMK maðduru çocuklarýn eðitim açýsýndan dezavantajlarý, eðitimlerinin kesilmesi, hapishanede okumalarýna destek olunmamasý ve engellenmeleri, salýverildiklerinde de okullarýna kabul edilmemeleri ile bitmiyor. Bu çocuklar, hapishanede pedagojik destek de alamamaktalar. Zaten bazýlarý yetiþkinlerle ayný koðuþlarda kalýyor, aileleriyle görüþmeleri engelleniyor, iki haftada bir verilen spor/oyun izinleri iptal edilebiliyor. Aylarca, hatta senelerce süren duruþmalarýna hep kelepçeli götürülmeleri, yaþlarý gereði herkesten çok gereksinim duyduklarý hijyen ve beslenme standartlarýndan yoksun tutulmalarý, bazý yerlerde “siz teröristsiniz, devlet düþmanýsýnýz“ diye hakarete uðramalarý, dayak yemeleri de cabasý.
Türkiye, Birleþmiþ Milletler Çocuk Haklarý Sözleþmesi'ni 19 sene önce imzalamýþtý. Türkiye TMK maðduru binlerce çocuða yaþattýðý adaletsizlikle sadece verdiði uluslararasý sözleri ihlal etmiyor, ayný zamanda kendi Anayasa'sýyla da çeliþiyor; uygulama Anayasa'nýn 90. maddesine aykýrý. Ayrýca Çocuk Koruma Kanunu “suçlu çocuk yoktur, suça sürüklenen çocuk vardýr“ tanýmýný kabul ediyor ve “ceza“nýn çocuða uygulanacak en son yaptýrým olduðunu öngörüyor. Eðitim Hakký, uluslararasý sözleþmeler ve iç hukuk mevzuatýnca güvence altýnda olmasýna raðmen, TMK kapsamýnda yargýlanan çocuklarýn bu hakký kullanmasýnýn önünde engeller olduðu gözlemleniyor.
Aþaðýdaki sorularýn cevaplandýrýlmasý ile sayýsal verilere iliþkin net bilgilere ulaþýlmasý saðlanabilecektir. Sorular Terörle Mücadele Kanunu'nun kabul edildiði 12 Nisan 1991 tarihinden 31 Temmuz 2009 tarihine kadar olan döneme dairdir. Tüm sorularýn cevaplarýnýn ilk soruþturma iþleminin yapýldýðý tarihteki yaþlarý esas alýnarak 12–15 ile 16–18 yaþ grubu çocuklar için kýz ve erkek çocuðu ayrýmý belirtilerek verilmesi talep edilmektedir.
SORULAR
1- Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn 2004/6 sayýlý genelgesi gereði, Ceza ve Ãnfaz Kurum Müdürlükleri tarafýndan Ãl ve Ãlçe Milli Eðitim Müdürlüklerine verilmesi gereken bilgiler cümlesinden; tutuklanan çocuklarýn içerisinde örgün veya yaygýn eðitimine devam eden çocuk sayýsý kaçtýr, tutuklanan çocuklarýn örgün eðitim gördükleri okullarýn türleri nelerdir?
2- Tutuklanan çocuklarýn kapalý ceza infaz kurumlarýnda eðitim haklarýndan yararlanmalarý için Adalet Bakanlýðý'nýn 01.01.2006 tarihli 51 no.lu genelgesine uygun olarak kayýtlarý tutulan çocuk sayýsý kaçtýr?
3- Tutuklanan çocuklarýn eðitimleri ile ilgilenen görevli öðretmenlerin sayýsý kaçtýr? Bu çocuklarýn müfredatta geri kalmalarý durumunda aradaki açýðý kapatmak için ek çalýþmalar yapýlýyor mu?
4- Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn 2004/6 sayýlý genelgesinin “Çeþitli nedenlerle tutuklanan veya yargýlanmalarý sonucu özgürlüðü baðlayýcý ceza alan öðrencilerin temel insani ihtiyaçlarýný karþýlayabilecekleri ve sahip olduklarý potansiyeli eksiksiz biçimde kullanabilecekleri bilgi ve kaynaklarla donatýlmasý“ amacýna uygun olarak örgün veya yaygýn eðitimine devam ederken tutuklanarak kapalý ceza infaz kurumlarýnda alýkonan çocuklarýn kitap gereksinimleri ve diðer öðretim araç gereçleri ile okuma ortamlarý saðlanmakta mýdýr?
5- Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn 2004/6 sayýlý genelgesi 8. maddesi mucibince öðrenimlerine devamlarýnýn saðlanmasý gereken tutuklanan çocuklardan, tahliye edildikten veya beraat ettikten sonra örgün eðitimine devam eden çocuk sayýsý kaçtýr?
6- Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn 2004/6 sayýlý genelgesinin 8. maddesine raðmen, tutuklanan çocuklar içinde, tahliye edildikten veya beraat ettikten sonra okullarý tarafýndan reddedilenler var mýdýr? Bakanlýðýnýz tarafýndan bu çocuklarýn durumu takip edilmekte midir? Kesintiye uðrayan eðitim ve öðretim iliþkilerinin devamýnýn saðlanmasý için ne tür çalýþmalar yapýlmaktadýr?
7- Haklarýnda soruþturma baþlatýlan çocuklar ayrýca disiplin soruþturmasý geçiriyor mu? Geçiriyorsa verilen cezalar nelerdir? Baþlatýlan soruþturma nedeniyle okuldan uzaklaþtýrma veya kayýt silme cezasý alan var mý? Varsa kaç çocuktur ve illere göre daðýlýmý nedir?
8- Savcýlýklar veya mahkemelerden soruþturma veya kovuþturma iþlemleri ile ilgili okullara bilgi ya da belge gönderilmiþ midir?
9- Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn çocuklarýn þiddet içeren gösterilere katýlmasýnýn önlenmesi veya bu gösterilere katýlan çocuklarýn can güvenliðinin saðlanmasý ve haklarýnýn ihlal edilmesinin önlenmesine yönelik bir çalýþmasý var mý veya baþka kurumlar tarafýndan yürütülen böyle bir çalýþmaya katýlýyor mu?
Merhaba