Merhaba;
söyle diyelim; Biz en iyisi Kürdistan'in sosyo-ekonomik yapisini derinden arastiralim, ondan sonra tartisalim. Kürdistan'da 5 milyon insan savas nedeniyle köyünü terketmek zorunda kladi, sehirlere göc etti. Bu konuda sana katiliyorum. Ama bir toprak devrimi oldumu, agalik sistemi TAMAMEN ortadan kalkti mi? Kürdistan'da kac tane düzenli fabrika vardir?
Esas olarak feodal bir toplumun ekonomisi nedir? Kapitalit bir toplumun ekonomisi nedir? Kürdistan'da sanayiilesme ne zaman olduda benim haberim yok. Bu ve buna benzer onlarca etken sayabilirim.
Kürdistan'in bir kere ekonomisi diye bir sey yoktur. Kürdistan'da ekonomi diye bir sey varsa o da sömürgeciligin eli altindadir.
Kapitalizm, özel mülkiyetin üretim araçlarının ağırlıklı bir bölümüne sahip olduğu ve işlettiği; yatırım, dağılım, gelir, üretim ve mal ve hizmet fiyatlarının piyasa ekonomisinin belirlediği sosyal ve ekonomik sistemdir. Bu sistemde genellikle bireylerin ya da grupların oluşturduğu tüzel kişiliklerin ya da şirketlerin emek, yer, üretim aracı ve para (bkz: finans ve kredi) ticareti yapabilmeye hakkı vardır.
[i]Kapitalist ekonomi pratiği Avrupa`da 16. ve 19. yüzyıllar arasında kurumsallaşmıştır, ama bazı niteliklerine ilk çağda da rastlanabilir, Orta Çağ döneminde de tüccar kapitalizminin erken biçimleri ortaya çıkmıştır. Feodalizm sona erdiğinden beri kapitalizm Batı dünyasındaki hakim sistemdir, bütün dünyaya da İngiltere başta olmak üzere Avrupa`dan yayılmıştır.[/i]
Iste Kürdistan'da kapitalizmin olmasi icin tüm bunlarin olmasi gerekir.
Avrupa, daha dogrusu Bati hemen her yönüyle bizden cok ileride. Bu bizde tabii komplex yaratmamali. Bu bizi dahada bagimsizlik istemimizde bilemeli. Kürd milli burjuvazisi olmadigi müdetce Kürdistan'da kapitalizmden bahsedemeyiz.
Selam ve sevgilerimle
Re: SEVGILI SERHAD KARDESIME!