Ana içeriğe atla

Dr. Mahmud Osman, Dara Nuredin ve ?brahim Celal’dan önemli aç?klamalar.

Dr. Mahmud Osman, Dara Nuredin ve İbrahim Celal’dan önemli açıklamalar
n

Şiiler, Anayasa da Kürdlerin Kendi kaderini tayin hakkının tanınmasına hazır değiller.. Bağdat- Hawlati- Şimdiye kadar Şii Listesinin üyeleri, Anayasada Kürdistan halkının kendi kaderini tayin hakkının yer almasını tanınmasına hazır değiller. Kürdistan Listesi, Şii Listesi ve Sünnilerin temsilcileri arasında çözüme kavuşturulmayan bir çok noktayi her biri kendisine göre kırmızı çizgi olarak görüyor. Kürdistan ittifak Listesi ve Anayasayı Hazırlama Komisyonu üyesi Dara Nuredin, Hawlati Gazetesine yaptığı açıklamada Kürdistan ve Irak için önemli bir çok husus hâlâ çözüme kavuşmuş değildir,dedi.. Çünkü, Şii Listesi ve Sünnilerin temsilcileri bu hususları kabul etmeye hazır değiller. Hepsinden önce Kürd halkının kendi kaderini tayin hakkının tanınmasını... Dara Nuredin, Hawlati’ye verdiği söyleşide devamla 3 liste arasında sorun olan noktaları şöyle sıralıyor: Kürdlerin kendi kaderini tayin hakkı, Merciyet meselesi, din ve devlet ilişkileri, ülkenin doğal kaynakları sorunu ve kadın meselesi...

Bu arada 3 liste arasında var olan sorunların detaylarına ilişkin olarak Dr. Mahmud Osman Hawlati’ye yaptığı açıklamada: “ Şii listesi şimdiye kadar içinde çoğunluğu ellerinde bulundurdukları Irak Parlamentosunun dağılmasından korkuyorlar. Çünkü, Parlamentonun tasviyesi ve yeni seçimlerin yapılması durumunda Parlamentodaki güçler dengesi tamamiyle değişir. Bundan dolayı, Şiilerin siyasi sorunların çözümünde tutumları daha yumuşaktır.” Mahmud Osman, kürd önderliği Kürd halkı için daha fazla hak elde etmesi için ısrarlı olması gerekir diye bilgi verdi.

Dr. Mahmud Osman konuşmasına devamla: “ Kürdistan İttifakı Listesinin Kürdlerin kendi kaderini tayin hakkı ve Şii Listesinin Merciyet meselesi karşı karşıya konulmuştur. Şiiler, eğer yasamanın hakimiyeti varsa, o zaman merciyetin uyarma fetwa hakkı olmalıdır yönünde ısrar ediyorlar. Ayrıca Şiiler, çıkan hiç bir yasanın islamın yerleşik prensiplerine ters düşmemesi gerekir meselesinde dayatıyorlar. Kürdler ise devletin dini islam olmasını istiyorlar. Ama, var olan yerleşik prensipler konusunda herkesin antlaşması gerekir. Çünkü islam dininde ortak bir anlayış yok. Her biri kendisine göre yorumluyor. Federal Hükümet ve Bölgelerin yetkileri konusunda Kürdler, Bölgelerin daha fazla yetkilere sahip olması gerektiğini savunuyorlar. Şiiler kadınlar meselesinde ısrarlılar. Onlara göre evlenme konuları mahkemelerden alınıp, dinsel yapılanmalara verilmesi gerekiyor. Kürdler ise medeni kanun konusunda ısrarlılar. Şiiler Geçici Irak Anayasasında yer alan Parlamentonun en azında %25’i kadın olmalıdır hususunu iki dönem, yani 8 yıl olmasını savunuyorlar. Kürdler ise bu maddenin daimi Anayasaya yerleştirilmesini ve Parlamentonun %25’i kadın olmalıdır meselesinde ısrar ediyor.

Ulusal gelirler konusunda ise Dr. Mahmud Osman: “ Şimdi sorun aktüel olarak işletilen yeraltı ve yerüstü zenginliklere ilişkindir” dedi. Kürdler bu gelirlerin %60’ını bölgelere ve % 35’ini merkezi hükümete verilmesinden ısrar ederken, Şiiler buna karşı çıkıyorlar.

Anayasa Mahkemesine ilişkin olarak, Kürdler bir Anayasa mahkemesinin oluşturulmasından yana tavır alırlarken, Şiiler ise İran’da rejimin savuncusu olarak bilinen Anayasa Kurumu gibi bir oluşumdan ısrar ediyorlar.

Kürdistan İttifakı Listesi ve Göçzede ve Zorla yerinden edilenler komisyonun üyesi olan İbrahim Celal şimdiye kadar bir çözüme kavuşturulan sorunlara ilişkin olarak şöyle dedi: “ Bunlardan Kerkük ve diğer tahrib edilen bölgeler meselesidir. Şii Listesi bu bölgelere normalleştirilmesine ilişkin 58. ci maddenin tespit edilen zaman ve süre içinde uygulanmasına razı oldu.

İbrahim Celal konuşmasına devamla: “Irak devletinin ismi, resmi dilin arapça ve kürdçe olması meselesinde, Bölgelere bağlı Peşmerge meselesinde antlaşmaya varıldı”, diyor.

Dr. Mahmud Osman Amerikalılar Sünnileri çok büyük destek vermesine rağmen, onlar Şiilerin Güneyde Federal bir yapıya gitmelerine ve Merciyet olayına çok sert bir şekilde karşı olduklarından dolayı, Şiiler kendilerine fazla kulak vermiyorlar. Her ne kadar Sünniler Kürdistan Bölgesinin özgüllüğünü kabul edip, tanımalarına rağmen, her şeyi daha fazla*....... etmek için çabalar içindeler..

* cumle kesilmiştir.... her halde her şeyi bulandırmaya çalışıyorlar.. yada kısmaya çalışıyorlar.(aso)

Hawlati’den Çev: Aso Zagrosi/newroz.com

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.