Ana içeriğe atla

Kurdistan Parlamento Ba?kani, Kofi Annan`la Görüştü

Kurdistan Parlamento Baskani Sayin Adnan Müftü, 22. Haziranda Brüksel`de gerceklesen ve 80 devletin katildigi Irak konulu uluslararasi konferansta BM genel sekreteri ve Konferansa katilan ülkelerin disisleri bakanlariyle görüsmeler yapti.

Parlamento Baskani Sayin Adnan Müftü 22. Haziran`da ilk resmi toplantinin ardinda BM`ler Genel sekreteri Kofi Annan, Avrupa Disiliskiler sorumlusu Xavier Solana, Hindistan, Çin, Endonezya, Brazilya, Küveyt, Türkiye di?i?leri bakanlari ve Arap birligi genel sektereri Amir Musa ile cesitli düzeyde görüsmeler yapti.

Kurdistan Parlamento Baskani Sayin Adnan Müftü, yaptigi görüsmelerde, Kurdistan`daki 14 yillik demokrasi ve parlamenter sistem,azinliklarin haklarinin korunmasi, düsünce özgürlügü ve Kürdistan`da edinilen tecrübenin yeni Irak`ta demokrasinin olusturulmasi konusunda bir deneyim olacagi…vs konulara ele alindi.

Kurdistan Parlamento Baskani Sayin Adnan Müftü, Federal Irak Parlamento Baskani Sayin Hacim El Heseni ile birlikte Avrupa Parlamentosunda, Avrupa Parlamento baskani ile ortak bür görüsme gerceklestirdiler. Görüsmede Irak`taki genel durum, güvenlik sorunlari ve yeni Irak Anayasasi gibi konular ele alindi. Sayin Adnan Müftü Avrupa Parlamento Baskani ile yaptiklari ortak görüsmede ayrica, Kurdistan`daki demokratik sürec, Kurdistan Parlamentosunun bile?imi, Türkmen, Asuri- Kildanilerin Kurdistan Parlamentosu secimlerine katilmalari ve Kurdistan parlamentosundaki etkinlikleri konusunda bilgi verdi.

Sayin Adnan Müftü, Irak`ta Federalizmin kendine özgü özel bir konumunun oldugu, Federalizmin Irak`in bilesimini esas almasi gerektigini söyleyerek konusmasina söyle devam etti:” Irak`ta Demokrasi, Azinlik ve Cogunluk esaslarina göre oturtulamaz, burada demokrasi prosedürünün karsilikli anlayis birligi temelinde olmasi ve Irak`taki bütün siyasal güclerin katilimi temelinde olmalidir” dedi.

Kurdistani Nwe`nin Kürt heyetinin toplanti sürecindeki konumu neydi sorusuna Sayin Adnan Müftü Toplantinin isleyis ve tanzimine sitem ederek sunlari söyledi” Kürdistan Heyetinin Kongrenin ba?lamasindan sonra, toplantiya cagrilmasini elestirerek “ oysa Kurdistan heyetine özel bir protokol uygulanmasi gerekirdi, Kurdistan heyetine kongrenin acilis gününde Mesaj sunma imkani taninmaliydi” seklinde gelismeler hakkinda düsüncelerini acikladi.

Kurdistan Parlamento baskani Bruksel Kongresinin en olumlu yönünün Irak`ta Demokrasi ve federalizme vurgu yapmasi oldugunu vurguladi.Federal Irak Parlamento baskanin Kurdistan halkinin haklarini savunmasi ve Kurdistan Parlamento Baskaninda kongreye istirak ettigini vurgulamasi diger önemli bir noktaydi.

Kurdistani Nwe
Cev: Goran Koçgirî

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.