Ana içeriğe atla

Türkmen Cephesi terk edenler Türkiye’yi sucluyorlar

Hawlatî’den

Cev: Aso Zagrosi

Türkmen Eli Partisi politbüro üyesi, Abdulkadir Bazirgan: Türkmen Cephesinin Yürütme Kurulunun bazi üyeleri Türk Istihbarat Teskilatiyla calisiyorlar..

Son dönemlerde Türkmen Cephesi 4. Kongresini topladiktan sonra, parcalanmayla karsi karsiya kaldi.... Türkmen Cephesinin Hewlêr örgütü ayrildi..

Türkmen Eli Partisi politbüro üyesi, Abdulkadir Bazirgan:“ Dis güclerin bizim icislerimize müdahale etmesinden dolayi, 4. gününden itibaren kongreye gitmiyerek ayriligimi koydum“ diyor.

Türkmen Cephesinin Yürütme Kurulu üyesi ve Hewlêr sorumlusu, Abdulkadir Bazirgan Hawlati Gazetesine verdigi özel demecte, 1997 tarihinde Hewlêr sehrinde ilk kongrelerini cok basarili bir sekilde yaptiklarini ifade etti.. „Cünkü“ diyor:„genel olarak Türkmenlere hizmet etmek icin amaclarimiz vardi. Fakat 2000 yilinda yapilan kongeden sonra amaclarimiz zayiflamaya basladi. Cünkü, dis gücler icislerimize müdahale etmeye basladilar“....

Cephe sorumlusu 2003 yilina kadar Cephenin faaliyetlerinin iyi yürütüldügünü, fakat daha sonra yönetimi Kerkük’e kaydirilarak, Kongre yapildi ve Cephenin siyaseti ve stratejisi tümden degistirildi. Bazirgan’a göre:“ daha sonra Kerkük. Tela’fer ve Hewlêr’de Sünni ve Siilerle cesitli iliskilere girilerek, saglikli ve devamli bir siyasetten yoksun olarak Hewlêr siyasi ve mali olarak tümden ihmal edildi“. Bazirgan: „Hewlêr’in distalanmasi o dereceye vardi ki, Irak secimlerinde listeye yalnizca bir Hewlêrli alindi“ diyor. Hewlêri ihmal etmelerinin nedeni ise, Kürdlerin kontrolünde olusundandir.

Cephenin Kürdistan Parlamentosu secimlerine katilmama nedenine iliskin olarak Bazirgan: „Cephe Kürdidstan Parlamentosunu tanimiyor ve sürekli olarak Kürd ve Türkmenlerin iliskilerini bozmaya calisiyor“ dedi.

Yine Bazirgan konusmasina devamla: „ 4.cü Kongre’de dis gücler, Cephe icindeki 4 partiye tek bir parti catisi altinda birlesmeyi dayatiyordu.. Buda iki partinin Cepheyi terk etmesine neden oldu. Bu kongre de Cephenin dagilma kongresi oldu“ dedi..

Bazirgan’in „dis güclerin müdahalesi“ olarak ifade ettigi Türkiye’nin dogrudan müdahalesine iliskin olarak söyle diyor: „Dis gücler, Kongre esnasinda iliskiye gecip, söyle yapin yada böyle yapmayin diye talimatlar veriyorlardi“ ...

Türkmen Cephesinin Yürütme Kurulunun üyelerinin Türk Istihbarat Taskilatina bagli olduklari yönündeki soruya ise Bazirgan:“ Tüm üyelerin onlarla iliskileri yoktur. Fakat bazi kisilerin onlarla iliskileri var“ dedi... Yapilan yardimlara iliskin olarak ise: „Daha önce cok yardim ediyorlardi. Fakat son dönemlerde Hewlêr tümden ihmal edildi“ diyor.

Türkmen Cephesinden ayrilanlara iliskin olarak sorulan soruya, verdigi cevapta ise Bazirgan:“Türkmen Cephesinin Hewlêr’de bulunan tüm binalari ve bürolari, televizyon bizim kontrolümüzdedir“ dedi.

Gelecege iliskin faaliyetleri konusunda ise Bazirgan: „Biz ilk önce gecici bir yönetim sececegiz.. Daha sonra Kongremizi yapip partimizi ilan edecegiz. Cünkü bizim bu isler yapacak cok yetenekli insanlarimiz var. Biz Türkmen Cephesinden farkli olarak, partimizi kurmak icin Kürdistan Hükümetinden izin alacagiz.. Onlarin böyle bir izni yoktu.

Türkmen Cephesinin son tutumuna ilskin olarak Bazirgan: „Benim ayrilmamdan sonra bana yönelik tehditler yagdiriyor“ diyor.

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.