Ana içeriğe atla

ŞEBEK KÜRDLERİNİN YARALARI

Ebdulqanî Ali Yahya
Xebat Gazetesinden
Çev: Aso Zagrosi

10 Mart akıamı Musul şehrinin doğu yakasının mahalelerinden birinde, teröristlerin yaptığı bir intihar saldırısı neticesinde, 50’den fazla suçsuz şebek Kürdü yaşamını yitirirken, 81 kişide yaralandı..

Irak’ın 9 Nisan 2003 tarihinde özgürleşmesinden sonra, onlarca şebek vatandaşı Arap teröristlerince katledilirken, bazıları ise Arap teröristlerince Geyare, Xumêre ve çeşitli Arap kazalarında ve köylerinde başları kesilirek hunharca katledildiler. Bunun dışında bir çok yerde şebeklere ait camilere ve kutsal mezarlıklara yönelik terörist saldırılar girişimi oldu. Irak’ın özgürleşmesinden önce ve özellikle geçen yüzyılın seksenli yıllarında eski rejim tarafından kendi ulusal Kürd kimliklerinden vaz geçemeyen ve Arap olmayı kabul etmeyen yüzlerce Şebek köyü yerle bir edildi ve harebeye çevrildi. Bundan dolayı, Irak rejimi 1300 Şebek ailesini Suleymaniye, Hewlêr ve güney Irak bölgelerine sürdü. Şebek Kürdleri daha önce ve Baas rejimi dönemince hiç bir zaman iyi bir gün yüzü görmediler. Onlarca Şebek evladı Molla Mustafa Barzani önderliğinde gelişen Eylül DevriminePeşmerge olarak katıldı ve onlarcası peşpeşe gelen Irak rejimlerince tutsak edildi. Şebek Kürdlerine yönelik Arap rejimlerinin haksızlıkları ve hakaretleri tüm ahlaki sınırları aşmıştı.. Kimyacı Ali( Ali Hasan El Mecid) kayıt edilmiı bir konuşmasında Şebek Kürdlerini “köpek oğlu köpekler” diye adlandırmaktaydı. Kıralık döneminde de Şebek Kürdleri, Musul Araplarının ağır baskısına maruz kalıyorlarlardı. Bir çok defa karpuz kabuklarıyla saldırıyor ve kendilerine hakaret ediyorlardı.

10 Mart 2005’de Musul’da Şebek Kürdlerine yönelik gerçekleştirilen katliamın hemen ardından Kürdistan Demokrat Partisinin Musul birimi bir açıklama yaparak yapılan kıyımı mahkûm etti ve Şebek kardeşleriyle dayanaışma içine girdi.

Kuşkusuz Şebek Kürdleri, Feyli Kürdleri gibi çifte baskı altındaydılar. Onlar ulusal olarak Kürd olduklarından ve dinsel olarak Şii olduklarından çifte baskı altındaydılar.

Kürdler açısından kimin islamın hangi mezhebine bağlı olduğu ve kimin islam dışındaki dinlere bağlı olduğu önemli değildir. Kürdler hepsi kardeştir, Kürdistan Hükümeti ve Kürdistan Parlamentosu çevresinde birleşmeleri gerekir. Kürdlerin birliği ve dayanışması sayesinde Kürdlerin acıları azalır ve ortadan kalkar. Şebeklerin Kürdlüğe ve Kürdistan Parlamentosuna sarılmaları acılarını azaltır.

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.