Ana içeriğe atla

KERKUK VALİSİ A. MUSTAFA: KÜRDÇE DAYATMA DEĞİL, RESMi DİLDIR.

Kerkuk Valisi sayin Abdurahman Mustafa, Bazilarinin iddia ettigi gibi, Kürdçeyi Zorunlu kilip kimseye dayatmiyoruz. Kerkuk Valisi Sayin Mustafa Valilik Makaminda Aso gazetesine verdigi demeçte, Irak anayasasinin 9. Maddesinde de belirtildigi gibi Kürdçe ve Arapça Irakta resmi dildir.

Sayin A. Mustafa “Kürdlerin her tarafta nerede olurlarsa olsunlar resmi yazişmalari Kürdçe yapma ve Kürdçe konuşma haklari vardir“ diyerek konuşmasina devamla “ Bizlerde Irak Anayasasinin 9. Maddesine dayanarak 08. 02. 2005 tarihinde bütün resmi kurum ve kuruluşlara , Arapçanin yaninda Kürdçenin resmi dil olarak kullanilmasi için gerekli hazirliklari yapmalari, Anayasanin 9. maddesi yerine getirilmeleri yönünde talimat dönderdiklarini “ ifade etti.

Irak Türkmen Cephesi de yayinladigi bir bildiride Kerkuk valiliginin Irak Anayasasindan kaynaklanan 9. Maddesinin yerine getirilmesini, Kürdçeyi Arap bölgelerinde de kullanilmasini istemesi, Kürd yayilmasinin bir plani ve Kerkuk`i Kürdleştirmenin bir parçasi olarak degerlendirmişti.

Irak Türmen Cephesi bununlada yetinmeyerek Irak ve Kurdistan genel seçimlerinde agir yenilgiye ugramalarini örtbas etmek ve haklar arasinda düşmanligi körüklemek için, Kürdlerin Kerkuk`i Hewlêrleştirmelerine izin vermeyeceklerini belirtiyorlar.

ITC`nin iddiasina göre Türkmen şehri olan Hewlêr Kürdlerin yogun göçü sonucu Kürdleştigini şimdi ayni oyunun Kerkuk`te tekrarlandigini belirterek buna müsade etmeyeceklerini söylüyorlar.

Aso Gazetesi
Cev: GORAN KOÇGIRÎ

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.