Ana içeriğe atla

IRAK`KOALISYON PAZARLIKLARINDA PÜRÜZ

Şii ve Kürt ittifakları arasında iki gündür ülkenin kuzeyindeki Erbil 'de yapılan görüşmelerde Kerkük üzerindeki tartışmalar nedeniyle pürüz çıktı.

Irak 'ta yeni bir hükümet kurulması yolunda yürütülen görüşmelerde hızlı bir sonuca varılamayacağı anlaşılıyor.

Allavi, başbakanlığı Caferi 'ye bırakmaya henüz yanaşmıyor

Şii ittifakının başbakan adayı İbrahim Caferi, masadaki öneriler üzerinde kısmi uzlaşmaya ulaşabildiğini belirtiyor.

Caferi, Kürtlerin Celal Talabani 'nin devlet başkanı olması yolundaki taleplerini kabul edebileceğini Talabani 'ye saygı duyduğunu ve bu öneriyi ekibine aktaracağını söyledi.

Ancak Caferi, Kürt özerk yönetimi denetimindeki alanların genişletilmesi ve Kerkük 'ün de bu bölgeye dahil edilmesi yolundaki taleplere fazla sıcak yaklaşmadı.

Kürtlerin de Şii olan Caferi liderliğinde daha İslami bir yönetim kurulması kaygılarını öne sürdükleri belirtiliyor.

Görev süresinin sonuna gelen hükümetin başbakan yardımcısı olan Kürt liderlerden Berham Salih, Fransız Haber Ajansı AFP 'de yer alan açıklamasında Şiileri kendilerine gereksiz baskı uygulamakla suçluyarak, "Kendileri bir adayı ancak iki üç haftada seçebildi. Bizden ise hemen bir yanıt istiyorlar " diyor.

Meclisin toplanması gecikebilir

Bu durum Pazar günü toplanması beklenen Irak 'ın yeni parlamentosunun ilk oturumunu da geciktirebilir.

30 Ocak 'ta düzenlenen seçimler sonunda oluşturulan 275 sandalyeli Irak meclisinde, 140 sandalye kazanan Birleşik Irak ittifakı Kürtlerin 75 sandalyesini de yanına alarak, başbakanı atamak için üçte iki çoğunluğa ulaşmayı hedefliyor.

Şimdiki hükümetin başbakanı olan ve seçimi 40 milletvekilliğiyle üçüncü sırada tamamlayan İyad Allavi de yarıştan kopmuş değil.

Kürt liderlerle temaslarını sürdüren Allavi 'nin bugün de bir diğer parti lideri olan Ahmed Çelebi ile bir araya gelmeye hazırlandığı bildiriliyor.

Yeni Yorum yaz

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.