YAŞASIN 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ !
Kalender ŞAHİN
Tarih 8 Mart 1857, ABD'de açlığın, yoksulluğun, sömürünün yoğunlaştığı, kapitalizmin insan yaşamını ve iradesini hiçe saydığı bir anda Newyork'lu dokuma işçisi kadınlar, hep bir ağızdan “Eşit işe eşit ücret“ ve “8 saatlik iş günü“ talepleriyle haykırdılar, yaşamları pahasına direndiler.
Kapısı dışarıdan kapatılmış fabrikalarında, 129 kadın işçi diri diri yakıldı. Amerikalı dokuma işçisi kadınların başlatmış olduğu bu mücadele, tüm dünyada emekçi kadınların mücadelesine ışık tuttu, yol gösterdi. 1910 yılında 2. Enternasyonal toplantısında, CLARA ZETKİN'in önerisiyle, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü“ olarak kabul edildi.
153 yıl önce ABD de katledilen 129 dokuma işçisi kadınlardan bugüne kadar, savaşlarda tecavüze uğrayan, mağdur edilen, emeği sömürülen hep kadınlar olmuştur.
Sivas'ta yakılan, Bursa'da dokuma fabrikasında sigortasız olarak çalıştırılırken yanan, Ceylanpınar'da tarım işçisi olarak kamyon kasasında boğulan,
Tekel işçilerinin hak ve ekmek kavgasında en önde olanlar yine kadınlarımız. Grev çadırlarında bazen grev gözcüsü olan, bazen de direnen eşlerine yoldaş olan kadınlarımız olmuştur.
Cezaevlerinde ölüm oruçlarında çocuklarıyla direnen gene annelerimiz, bacılarımız ve kadınlarımız.
Türkiye ve Kürdistan coğrafyasında yaklaşık 30 yıldır süren kirli savaşta en çok mağdur olan evlatları katledilen gene annelerimiz, bacılarımız ve kadınlarımız.
Asker ocağında çoğu zaman kaza kurşunu yada eğitim zaiyetı denilerek öldürülen evlatlarına ağıtlar yakan, yüreği yanan gene annelerimiz, bacılarımız ve kadınlarımız.
Yoksulluğun ve savaşın dayattığı göçlerin olumsuz sonuçlarından en çok kadınlar etkileniyor.
Küresel kapitalizmin yarattığı yoksulluk ve şiddet en çok kadınları vuruyor.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de savaşın yarattığı yoksulluk, şiddet ve tecavüzün sonuçlarını kadınlar bedenlerinde ve ruhlarında yaşıyorlar.
Güvencesiz, sigortasız, düşük ücretle çalışmak kadın emeğinde daha da yoğunlaşıyor.
Hiçbir sosyal güvencesi olmayan, işsizler sınıfından sayılan ev kadınları iki kez sömürülmektedir.
Dinsel ve feodal toplumsal yapının bedelini kadınlar, namus- töre cinayetleri ve berdel ile ödüyorlar.
İş yerinde, sokakta, gözaltında taciz ediliyor, şiddete uğruyor, aşağılanıyorlar.
Yaşanabilir bir dünya yaratmak adına, eşitlik, özgürlük, demokrasi ve barış için mücadele eden tüm kadınlarımızın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum.
Savaşsız, sömürüsüz bir dünya mümkün.
Ya hep beraber yada hiç birimiz.
Selam saygılarımla
Kalender Şahin
[email protected]
www.kayiplar.net