„Türklerin Anadolu’ya ayak basmaları ve Kürtlerle kurumsal düzeyde karşılaşarak işbirliği yapmaları 1071’le başlamıştır, ancak ilk karşılaşmaları ise bundan bir müddet önce Batı İran’da olmuştur. Kürtlerle Türklerin ittifak yapmaları, güç birliği kurmaları ve birlikte savaşmaları „din kardeşliği“ temelinde gelişmiş ve gerçekleşmiştir. Örneğin Selcuklular, hem bizanslılara karşı mücadele ederken hem de İznik’e kadar ilerlerken Kürtlerden, „Gavura“ (Hıritiyanlara) karşı birlikte mücadele etme temelinde destek almışlardır. Kürtler, Türklerin Anadolu’ya girmesinde, yerleşmesinde ve yayılmasında katalizatör rol oynadılar. Sözgelimi, Germiyanogullarını Köysancak-Kerkük civarından getirip Kütahya’da konuşlandıranlar Kürtlerdir. 1500’lerde Ankara Sancağı’na bağlı „Gemgıri“ (Çankırı) Mirliği, Kürt Etmaneki Mir Mıhemmed’in kontrolünde gelişmiştir. (Ankara Adli Sicil Kayıtlarının 50. ve 51. nolu defterine bakınız) Buğün Çankırı, Çorum, Kütahya, Ankara, Konya, Kırşehir, Afyon, Bolu ve Adapazarı’na kadar (Cumhuriyetin mecburi iskanları dışında) eski zamanlardan beri yerleşik Kürtlere rastlanması bunun bir sonucudur.“ (Prof. Dr. Ahmet Özer, Beş büyük tarihi kavşakta Kürtler ve Türkler, Sayfa 43, Hemen kitap yayınları, 2. Baskı Mart 2010)
Soru 1: Kalabalık olmayan bir orduyla Anadolu‘ya gelip Malazgirt Savaşı’nda Bizanslıları yenen Türkler, sayılarının azlığına karşın nasıl olup da Anadolu’da eğemen oldular? (Age, Sayfa 44)
Soru 2: Kürtler yerleşik bir halk, Türkler sonradan geliyor. Kürtler sayıca daha çok, Türkler daha az; buna karşılık nasıl oluyorda başat güç olarak Türkler yükseliyor ve Kürtler hep ikinci planda kalıyor; hatta bugünlere sarkarak gelen sorunları yaşıyor. Neden? (Age, Sayfa 44)
Yazar bu iki soruyu kendisine sorup cevabını da veriyor ama beni ilgilendiren Kürt Tarihcilerinin bu iki soruya vereceği cevaptır, çünkü bu iki soru da Kürtler tarafından sorgulanmaya değer sorulardır. Tarih doğru bilinmeden geleceğin doğru kurulması düşünülemez. Afrika atasözü; “Aslanlar tarihlerini yazmadıkları sürece tarihleri avcılar tarafında yazılır”
Alan Lezan, 7 Temmuz 2011
ben tarihci degilim kurt-turk