Ana içeriğe atla
Submitted by Anonymous (doğrulanmadı) on 8 November 2008

Kürdler, Ortadoğu'nun devlet kuramamış milleti olarak bilinir. Peki niye? Buna farklı birey ve çevreler farklı cevap verirler.
Kimi uluslararası koşullar der. Kimi Kürd siyasal önderliğin beceriksizliğine bağlar. Kimi bu her iki koşullunun atbaşı gidişine işaret eder.
Ama her halükarda bu denilenlerin kendi mantığı çerçevesinde haklılık payları vadır. Çünkü sayılanlar aslında birbirlerini besleyen nedenlerdir.
Devlet olamamanın sebebi ne olursa olsun Kürdler, yüzyıllardır amansız bir mücadelenin verenleridir. Geçici yenilgiler dışında mücadeleden kopmaksızın her fedakarlığı yaptılar. Konkunç soykırımlardan geçtiler. Kitlesel olarak yurtlarından sürülmeyi göze aldılar.
ABD'nin Irak'a karşı birinci körfez savaşı ve sonraki işgal hareketiyle Kürdistan'ın Güneyi'nin bir kesiminde belli bir statükoya ulaştılar.
Fakat bu Güney Kürd siyasal önderliğin mücadelesinin rolünü azaltmaz. Bunun karşılığı ismi ne olursa olsun fiili olarak kendi kendilerini yönetmeyi elde ettiler.
Hatta Irak'ı yönetmeye soyundular. Bu çok tartışıldı. Bunun Kürd milletine getiri-götürüleri açısında farklı çevrelerin yaklaşımı farklı oldu.
Burada yine Kürdler niye devletleşemiyor sorusu kendini dayattı.
Niye bağımsızlık ilan edilmiyorda Irak'ın 'toprak ve siyasal bütünlüğü' temelinde bir politıkaya odaklanılıyor sorusunu peşisıra getirtti.
Buna yol açan sebeb nedir, meselesi gündeme geldi.
Cevap ha kese başta belirtiğim nedenler oldu.
Peki bu durum ne zamana kadar sürecektir?
Uluslararası koşullar anlaşılır bir şeydir.
Kürd millet düşmanlarının Kürdlerin devletleşmemesi için her yola baş vuracakları açıktır.
2003 yılında bozulan TC-ABD ilişkilerinin yaniden iyileşmeye gidişinin nedeninide burada aramak gerekiyorr. O dönem ABD ile Kürdlerin 'iyi dost ve müttefik' olacağı kanısı yerini eski dost ve müttefik TC-ABD'ye bıraktığı gözemleniyor.
Bundan ABD'nin İran ve Kafkasya politıkasında TC'ye olan ihtiyacından kaynaklandığı aşikardır.
Bunun sonucu ABD-Irak arasında imzalanması düşünülen 'Stratejik Güvenlik Anlaşması'nda 'Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması', 'Irak ordusunun Kürdistan'ın Güneyi'ne müdahale yetkisinin verilmesi' gibi maddelerin yer almasına kadar işi vardırıyor.
Kürd önderliği ne yapıyor, belli değildir. ABD'ye gidip geliyorlar. Basın açıklamaları yapılıyor. Karşılıklı birbirlerini övüyorlar. Ama bu Kürdleri tatmin etmiyor.
Goran Koçgiri arkadaşın;
„Irak-ABD Anlaşması, Irak Ordusuna Kürdistan'a Müdahale Hakkı Tanıyor“ çeviri makalesinde sözü geçenler gerçekleşirse Kürdler devletleşmeyi unutmalıdırlar.
Mevcut Kürd önderliği belki Irak pastasında payını alarak Iraklılıkla 'gurur“ duyabilirler.
Fakat bu durum Kürdlerin yıkımı olur.
Uluslararası koşullar bunu dayatıyor gerekçesinin arkasına sığınacak bir Güney Kürd önderliği o günden sonra kendini ihanet batağında bulur.
Umalım bu vahim hataya düşmezler.

Yeni Yorum yaz

Düz metin

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.