Asagida ben, Navdar ve Meyman , ulkemizin Kurdlugun temel arguman noktasi olan PKK- DTP destek-kostek mevzusunu tam kaptirmis, ozlenen bicimde aktualite, dedikodu duzeyinin fersahlarca otesinde tartismaya baslamisken Diyar Aydin arkadasimiz bizleri " bilimsel " tartismaya davet ederek, konunun icne bir kova kezzabi bocaladi ve tartisma noktalandi.
Degerli Diyar'a kizmiyorum elbette; belkide kendisi bizlere yillardir tirko solu-uyduruk sosyalizmden miras, ne bu kelimeyi yazanlarin, ne de kullananlarin zahmet edipte anlamini ogrenmeye kalkmadigi bir hitap tarzina deginmis oldu.
Ozellikle bu kavrami kullananlarin , tartisilan konuyu " suyun 100 derecede kaynayip bilmem ne olusu"na , toplumun degisimini endekslemekten ibaret bulundugunu derin tecrubelerden biliyorum.
Bilimsel nasil tartisilacak o zaman?
Yahut bilimmi tartisilacak ? Bilimin elli tur konusu var; o zaman su soru geliyor; politika bir bilimmidir ? eger degilse, bilim bu kavramin tartisilmasinin neresinde kullanilabilir ?
Forumda anladigim kadariyla bir bilim dalinda akademisyen olan sadece BB var. Bilimsel olmak ugruna, tartismalari sadece BB'yemi birakalim, yoksa kullandigimiz kavramlarin ne anlama geldiklerini arastirmanin daha iyi bir fikir olacaginda anlasip, su " bilimsel" denen meretin Kurdistan'i tartisirken ne ise yarayabileceginimi dusunelim ?
Kurdistan'a dair ozellike sosyolojik ve etnolojik hususlar surekli gundemde.Esasen tartismalarda zaten spesifik olarak secilmis olsun olmasin, her hususta farkina varmadan bilimce insanliga hediye edilen kavramlarla konusmak zorunda kaliriz.
Bence , sanki PKK-DTP'yi tartismanin alternatifi bilimsellikmis gibi arada bir Kurd politikerlerce one surulen bos kavramlar yerine, o genis kavramin yerine konmasi gerekeni derli toplu tanimlarsak, future tartismalarda bir daha dusuncelerimize, argumanlarimiza takoz koymaktan cayabiliriz belkide.
Buna hicte gerek yok, herkes bildigini soylesin Ama bu bilme obsession-takintisi olanlara, metodoloji'yi acmanin gerktigini soylemeliyim.
Methodology bir cok tarife sigdirilabilir, detaylisi zaten wikipedia'da mevcut.Uzerinde anlasilmis tariflerden ziyade bu disiplinin baglantili oldugu alanlara , tartismanin uyup uymadigi tartisilabilir ve ben de buna dikkat cekiyorum su anda: biz burada, farkli kavramlar, teoriler dusuncelerle bunlarin birbirleriyle iliskileri ile farkli yaklasimlarin bunlarla baglantili olarak degerlendirilmesini, farkinda olmadan yapiyoruz.Ama elbette, yanlis ya da dogru; yakin ya da uzak...Tartisrken kullandigimiz yontem-usul methodology'nin biraz basit ama bize en cok yakisan turudur iste...
Simdi bence PKK-DTP tartismasi gibi, bizi zaten buralarda toplayan en onemli amillerin basinda gelene dair laflamalara " yuzeyseli birakip,bilimsel tartismayi" onermek,pekte gercekci degil.
En azindan buda tartismamizin bir parcasi ve umarim kimse bana darilmamistir.
saygilar
Re: Bilimsel Tartisma Meselesi