بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Talabani direnişçilere karşı milis gücü önerdi

Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ülkedeki direnişin sona erdirilmesi için Kürt, Şii ve diğer siyasi grupların milis güçlerinin kullanılmasını önerdi.
Talabani'ye göre, Irak güvenlik güçlerinin, yani düzenli ordunun, denetimi Amerikan güçlerinden devralacak kadar güçlenmesini beklemek vakit kaybı.

Talabani, BBC Bağdat muhabiri Jim Muir'e verdiği mülakatta, devrik lider Saddam Hüseyin'in idam edilmesine karşı olduğunu da açıkladı.Eğer Saddam Hüseyin idam edilecekse, bunun Irak Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanması gerekiyor.

Ancak Celal Talabani idam cezasına uzun süredir karşı çıkan bir isim.
Saddam Hüseyin söz konusu olduğunda da, Baas rejiminin geçmişte Kürtlere çektirdiği tüm acılara rağmen, devrik liderin ölüm emrini imzalamayacağını söylüyor. Ancak biri Sünni, diğeri Şii olan yardımcılarının, ölüm emrini imzalayacağı inancında.

Irak Cumhurbaşkanlığı makamının üç kişiden oluştuğunu, ölüm emrinin onaylanması için bu üç kişinin imzası gerektiğini hatırlatıyor Talabani. Ve ekliyor; "Ben o gün orada olmayabilirim. Tatile çıkmış olabilirim mesela."
Direnişe çözüm

Saddam Hüseyin'in idam edilmesi durumunda ise, bunun, direnişin başını çeken taraftarları arasında moral bozukluğu yaratacağını, direnişin düşüşe geçeceğini kabul ediyor Talabani. Ancak bu noktada, başka bir fikir atıyor ortaya.
Direnişi kırmanın en iyi yolunun, milis güçlerini devreye sokmak olduğunu söylüyor.

Resmi Irak güvenlik güçlerinin kendilerini ispat etmesini beklemektense, Kürt peşmergelerin, Şiilerin Bedir tugaylarının ve Sünni milislerin devreye sokulmasını savunuyor.

Talabani, Kürtlerin 80 bin kişilik milis gücüyle ilgili olarak, daha önce de benzer bir öneri getirmiş, ancak bu kabul edilmemişti.
Şiilerin önde gelen siyasi gruplarından, Irak islam Devrimi Yüksek Konseyi'ne bağlı Bedir tugayları da, peşmergeler gibi iyi eğitim görmüş bir güç olarak biliniyor.

Talabani'nin, Irak'ın geleceğine ilişkin en hassas tartışmalardan biri olan, milislerin silahsızlandırılması sorununa getirdiği bu yeni boyutun, alacağı tepkiler merak konusu.

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.