بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Baasizm ve Nazizm

Kurdistanî Niwê’den
Cev: Aso Zagrosi

Son dönemlerde ABD ve Baascilar arasindaki görüshmeler, hic bir sonuca varmadan basharisizlikla sonuclandi.

Iki taraf arasinda sürdürülen görüshmeler, bazi sonuclari hedefliyordu. ABD, Baascilara legal siyasi faaliyet hakki verme karshiliginda, onlari Cok Uluslu güclere karshi terörist faaliyetler cephesinden uzaklashtirmak istiyordu.. ABD, onlara Baas Partisinin ismini degishtirerek yeni bir isim altinda faaliyetlere katilmalarini istiyordu.

Baascilar bir yandan, kendi isimlerini korumakla israrli davranirken; diger yandan ABD yetkililerine iki öneride bulundular:
Birincisi; Irak Hükümetinin bir cogu terörist ve baascilardan olusan tüm siyasi tutuklulari serbest birakmasi,

Ikincisi; Saddam Hüseyin’in serbest birakilmasi ve yurtdishina gönderilmesi..

Amerikalilarin düshündügünün tam tersi, Baas Partisi yashami boyunca Irak’ta, acik, legal muhalefet faaliyetlerinde güvenilir bir gecmishi yoktur. Baas Partisinin legal ve yari legal tek muhalefet faaliyeti 1958 ve 1959 yillari arasina dayaniyor. Bu sürec boyunca Baas Partisi basininda Kürdlere karshi saldirilar, o dönemin Bashbakani olan Abdulkerim Kasimi öldürme girishimi ve Musul’daki ayaklanmayi örgütlemekle gecirdi.

Baas Partisinin siyasi stratejisi bütün dönemler icin, tüm imkanlari kullanarak iktidari ele gecirme ve yine tüm imkanlari kullanarak iktidarda kalmadir. Aktüel olarakta Baas Partisi yine bu siyasi stratejiye sahiptir. Baas Partisinin aktüel durumunu gecmishle kiyasladigimiz zaman aradaki fark, eskisi kadar kitleyi cevresine toplayamamasidir.

Baas Partisi, daha onlarca yil varligini sürdürebilir. Bu acidan Nazilere benzer bir durum ortaya cikabilir. 1945 yillinda Nazilerin beli kirildi. Ama, hâlâ Almanya’da taraftarlari vardir.

Baas Partisi görüshmeye deger bir yapilanma degildir. Her ne kadar bu partinin bir kac sene daha Sünni Araplarin saflarinda taraftarlari olsada, Irak’in geleceginde aktif bir rol oynayabilme imkani yoktur. Baas Partisi iki yildan beri iktidardan uzaklashtirilmishtir. Baas Partisinin yeni yönetimi, bu partinin gecmishine ilshkin eleshtirel yaklashmiyor ve shimdiye kadar eski yönetime tek eleshtiri dahi yöneltmish degildir.
Bu partinin yeniden yashama imkani yoktur. Herkesten önce Baascilar kendi kanli gecmishlerinden utanmalilar.

Amerikalilarin Irak’ta kendilerine karshi olan cephenin saflarini daraltma cabalari, oturtulmush hic bir siyasette riyayet etmemektedir. Amerikalilar, Baascilari tarafsizlashtirma yerine, yeni Irak’in yeniden olushumu icin siyasal sürece ve ic asayish kurumlarinin güclendirilmesine önem vermeliler. Cünkü, bu alanlardaki bashari Baas partisinin ve terörist gruplarin hareket alaninida daraltacaktir. Amerikalilarin Baas Partisine yönelik uygulayacagi en dogru siyaset, Nazilere karshi uyguladigi siyasettir. Cünkü, o siyasetle Amerika etkili bir bashari elde etmishti.

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.