بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Aso Zagrosi on 21 September 2011

Daha önce "Ararat Kartalı": İhsan Nuri Paşa” adlı yazı serisinde Dr. Haşimi Şirazi’nin Anılarına dayanarak Archie Roosevelt ile İhsan Nuri Paşa arasında yapılan görüşme üzerine durmuştum.
Archie Roosevelt bir CİA ajanı olarak Afrika’da, bir çok Arap ülkesinde ve Demokratik Kürdistan Cumhuriyeti sürecinde de İran’da bulunmaktadır.(Archie Roosevelt’in Mahabad Kürd Cumhuriyeti adlı bir çalışmasıda var)

Archie Roosevelt İran’da kaldığı süre içinde bir çok Kürd kadrosu ile görüşmeler yapıyor. Bunlardan biri de General İhsan Nuri Paşadır.

Archie Roosevelt Anılarında kısa bir şekilde İhsan Nuri Paşa üzerine de duruyor. İhsan Nuri Paşa, Ararat Hükümeti ve Xoybûn üzerine yapılan ve yapılacak çalışmalara yardımcı olacağı inancıyla Archie Roosevelt’in İhsan Nuri Paşa’ya dair yazdıklarını aktarmak istiyorum:

İran’a vardıktan kısa bir süre sonra(1946 yılının Mart ayında İran’a gidiyor-Aso) Tahran’da bir Kürd şahisyetiyle tanıştım. İran devleti ona Farsça ‘Kuhistan’ adlı bir dergiyi yayınlama izni vermişti. Bu şahıs Dr. İsmail Ardelaniydi.(Kirmanşanlı tanınan Ardelan Hanedanlığının bir üyesiydi-Archie)

Kuhistan’da birileri isimsiz ‘ Nihînîkanî Barzan” adı altında var olan aktüel durumu ve Mella Mustafa Barzani’nin Devrimi’nin öncesini konu alan bir yazı serisini yayınlıyordu. Ayrıca yine söz konusu dergide ‘Ararat Olayı” adı altında başka bir yazı serisi yayınlanıyordu. Yazarı o dönemler Tahran’da yaşıyan İhsan Nuri Paşa’dan başka biri değildi. Tahran’da İhsan Nuri Paşa ile tanıştım. Görüşmemizin başlangıcında bana Türkiye’de Kürd dilinin yeniden canlandırılması faaliyetlerine vurgu yaptı. İhsan Nuri Paşa, Bitlis’te dünyaya gelmiş. Türk Ordusunda subaydı. 1943(1924 olması gerekir-Aso)yılında Türk ordusunda bir Alaya komutanlık yapıyordu. Fakat, devlet tarafından vahşice girişilen Kürd katliamlarına karşı tahammül etmeyerek Irak sınırının yakınlarında Kürdleri ayaklanma ve devrim için örgütledi. Fakat devrimciler kısa bir süre içinde yenilgi aldılar ve sınırın karşı tarafına geçtiler. Bir kaç yıl sonra İhsan Nuri küçük devrimci grupları faaliyet için Türkiye’nin içine gönderdi. İlk önceleri Irak’ta daha sonra İran’da bu grupları yönlendirdi. 1928 yılında Ararat bölgesinde Türklere karşı ayaklanma içinde olan devrim güçlerine katıldı. Sovyetler Birliği Kürd ayaklanmasına iyi gözle bakmıyordu. Bu nedenlerinden biri Rusların rahatsızlığına neden olan Kürd milliyetçilerinin Sovyet Ermenistan’ın Taşnak Partisi’yle olan ilişkileriydi. Bundan dolayı Sovyetler Birliği sınır güçlerinin bir kısmını Türklere yardım etmek için Ararat’a göndermişti. 1930 yılında İran Şahı, Şah Rıza bir antlaşma çerçevesinde gerek görüldüğünde devrimcileri takip etmek amacıyla Türk askerlerine sınırın karşı tarafına geçme izni verdiğinden Devrim yenilgi aldı ve İhsan Nuri İran’a sığındı. Yine bu süreçte bazı devrimciler 1931 yılının sonuna kadar yani son yenilgiye kadar mücadelelerini devam ettiler.” diye yazıyor.

Archie Roosevelt anılarında Haşimi Şirazi’ye de değiniyor ve kendisine Kürdçe konusunda yardımcı olduğunu ve Qazi Muhammed ile olan görüşmesini örgütlediğini yazıyor.(Archie Roosevelt, Kurd le Yadaştekanî Archie Roosevelt da, 2003, Silêmanî Kurdistan)

Not: Archie Roosevelt ile Pêşewa Qazi Muhammed’in bu resmi ilk defa Kuzey Kürdistan’da yayınlanıyor..

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.