Kürdistan - PARLEMENTO 17 MADDE’Yİ KARARA BAĞLADI
PNA-Kürdistan Parlementosu’nun, son dönemde yaşanan olaylar için yaptığı özel oturumda, Parlemento’da yer alan tüm tarafların desteği ile sorunların çözmü için 17 madde karara bağlandı.
Dün akşam Kürdistan Parlenetosu, Bölge’de yaşan nahoş olayların çözümü için yaptığı özel oturuma tüm parlamenterler katılıdı. Yürütülen tartışmaların sonucunda, soruların çözümü için 17 madde, tüm parlementerlerin desteği ile karara bağlandı.
Maddeler şöyle :
1- Karışıklık çıkarmak, vatandaşların üzerine ateş açmak ile Part binlarına, özel yada kamu mallarına saldırmak ile zarar vermenin kınanması,yasaklanması ve suçlanması.
2- Kürdistan Bölgesin’de bağlı oldukları yerlerin dışında göreve gönderilen güçlerin ,kendi kışlalarına geri dönmeleri.
3- Gösterilere katılmak veya desteklemek suçlaması ile tutuklananların serbest bırakılması, ancak suça karışanların mahkemeye sevk edilmesi.
4- Kürdistan Hükümeti’nin vuku bulan olaylar sırasında zarar gören, kişi veya kesimlerin maddi ve manevi zararlarını karşılması.
5- Yapılacak olan eylemlerde vatandaşın can güvenliği için gerekli tebbirleri almak. Güvenliğin tamamen Polise bırtakılması ve eylemler sırasında hiç kimsenin silah taşımasına veya silah taşıma ruhsatı olsa dahil silahlı hiç kimsenin eylem alanına yaklaşmasına izin verilmemesi.
6- Peşmerge güçleri, hiç bir siyasi çekişmeye araç edilmemeli, sadece ulusu,vatanı ve halkın kazanımlarını korumalıdır ki bu onların temel görevidir.
7- Hükümetin kurmuş olduğu araştırma komiyonu’na Temyiz mahkemesi gözetiminde olmalı ve komisyon üyeleri tarafsız kimselerde seçilmeli. Komisyon kısa zamanda araştırmayı sonuçlandırmalı.
8- Yaşanan olaylar sırasında görevini ihmal eden özellikle eminiyet güçleri bazında, komisyon gerekli araştırmayı yapmalı ve görevini ihmal eden idari kurmun veya birimin sorumlusu hakkında gerekili yasal işlem yapılmalı.
9- Mahkeme kararı olmak sıszın hiç kimse eylemlere katılmakla suçlanıp tutuklanamaz.
10- NRT Tv ile Goran Radio’nun yakılması olayı araştırılmalı ve sorumluları mahkemeye çıkarılmalı.
11-Kürdistan Parlementosunda ki grupların iyileştirme politikaları ve yolszuluklar için bir komiyon kurmaları ile çalışmaları sırasında, STK’lar, Eğitim görevlileri ile tarafsız uzman kişilerden destek almaları.
12-Hükümetin en kısa zamanda daha fazla hizmet ile daha adaletli bir sistem için hızlı bir şekilde gerekil kararları alıp uygulmaya koyması.
13-Tüm tarafların durumu normalleştirmek için çalışması ile basın aracılığıyla yürütülen zıtlaşmaya son verilmesi.
14-Başbakan, İçişleri Bakanı ve Peşmerge Bakanı’nın yürütülen yasall süreci anlatmaları için gen soru önergesi verilmesi.
15-Kürdistan Parlementosunda grubu bulunan partiler arasında diyalog zemini oluşturulması, siyasi durumu düzenleyen kanunlar üzerinde gerekli düzenlemenin yapılması için.
16-Göstericilerin taleblerini dinlemek için Parlementonun özel bir komisyon oluşturması.
17-Askeri güçler, dış tehdit olmadığı müddetçe, bir şehirden diğer bir şehre taşınamaz.