بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Anonymous (Pesend ne kirin) on 18 April 2010

Niçin İslami Güçler bu seçimde çıkış yaptılar? İslamiler Gorran'ın yerine iktidara alternatif oluyor(1)

Stevan Şemzinani *

Değerli Newroz.Com okuyucularına,

Güney Kürdistan'da yapılan son seçimlerde Kürdistanlı İslami güçler bir çıkış yaptılar.Stevan Şemzinani 2005, 2009 Temmuz ve 2010 Mart seçimlerinde Kürdistanlı İslami güçlerinin gösterdikleri gelişmeleri irdeliyor.. Bugüne kadar Kuzey Kürdistan'da bu güçleri irdeleyen tek bir makale dahi çıkmadı. Yazarın düşüncelerine katılıp katılmamaktan ziyade yazarın verdiği veriler önemlidir. Kürdistanlı İslami güçlerinin tarihçeleri, programları,düşünüş tarzları ve çalışma yöntemleri konusunda bugüne kadar hiç bir şey yapılmadı. Umut ederim ki bu konuda önümüzdeki süreçte bazı şeyler yapılır. Genel olarak Kuzey Kürdleri ve özel olarakta Kuzeyli İslami çevreler içinde böyle bir çalışma yararlı olur.

Silav û rêz

Aso Zagrosi

Bu sefer ki Irak Temsilciler Meclisi seçimlerine başlıca iki parti arasında bölünerek katılan Kürdistan İslami güçlerinden „Yekgirtuyi İslami Kurdistan“ ve „Komelay İslami Kurdistan“ gözle görülür bir başarı gösterdiler. Bu partiler yeniden küskün seçmenleriyle barışabildiler, hem Kürdistan Bölgesi sahasında ve hemde Irak sahasında 6'dan fazla milletvekili Irak Parlamentosunda kazanarak önemli bir sayı olabildiler. İki partinin sahip oldukları halk kitlesi Gorran Listesinin kitlesine yakın bir konumdadır. Öyle görünüyor ki iki İslami Partinin kitlesinin toplam oranı büyük bir derece olmasada öndeler.

25 haziran 2009 yılında yapılan Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde İslamiler „Listi Xizmetguzari û Çaksazi“ adı altında „dörtlü bir ittifak“ olarak katıldılar ve 200 binden fazla oy elde edemediler.

Fakat, son seçimde „Yekgirtuyi İslami Kurdistan“ tek başına Kürdistan alanında 250 binden fazla oy alabildi. „Komelay İslami Kurdistan“ ise 160 bine yakın oy aldı. Bu ise Irak Kürdistan'ında İslami güçlerinden iki temel partinin gözle görülür bir gelişme kaydettiklerini gösteriyor. Bu gelişmelerden dolayı politikacıların ve siyasi gözlemcilerin büyük çoğunluğu İslami güçlerin yeniden ayağa kalkışının sebeplerine büyük önem veriyorlar. Acaba bir kaç ay içinde ne oldu ki islami güçler böyle bir gelişme gösterdiler? Nasıl ve niçin İslami güçler böyle kısa bir süre içinde bu kalkışmayı başardılar? Bu sorulara hem İslami güçlerin ve hem de laik güçlerin cevap vermesi gerekir. İslami güçlerin 7 Mart 2010 seçimlerinde gösterdikleri seçim mücizesinin başarısının kodlarını herkes okumak istiyor.

İslami Güçler Oy Oranlarını Artırdılar.

2005 seçimlerinden sonra her iki İslami güç olan „Yekgirtuyi İslami Kurdistan“ ve „Komelay İslami Kurdistan“ın güçleri azalmaya başladı. Bu iki partinin üyelerinin ve taraftarlarının bir kesimi bunlardan soğumaya başladı. Bununda bir çok sebebi vardı. En azından İslami partilerin KDP ve YNK hükümetine ortak olmaları bu uzaklaşmanın en önemli sebeplerinden biridir. Her halukarda İslami güçler 2005 seçimlerinden 2009 seçimlerine kadar Kürdistan alanında çok gevşektiler. Seçmen açısından bu tavırlarının cezasını ödediler. Gorran Hareketi çok kısa bir zaman içinde onların iki parti iktidarına karşı alternatifliklerini
tasfiye etti ve onların yerine geçti.

Fakat son seçimlere ilişkin beklenen tüm ön görü/okumaların tersine her iki Kürdistanlı İslami Parti beklenmedik ve gözle görülebilen bir oy aldılar. İslami hareketlerin bu başarısının tek bir dimensiyonu yok. Belki bu dimensiyonlardan biri Kürdistan İslami Güçlerinin kullandıkları siyasi diskursdaki değişimdir. Kürdistan İslami Güçleri sessizlik dönemine son verdiler ve yeni siyasal sürece adapte oldular. İslami güçlerin başarısının bir başka nedeni koşelerinden ve izole oldukları yerlerden çıkarak Irak çapında yaşanan sıcak siyasal gelişmelerin açılımına katılmalarıdır. Eğer var olan başarıdan yararlanabilirlerse, güç kayıplarının önüne geçer ve mevcut olan oran ve güçlerini korurlar. Bu ise Gorran realitesinin tersidir. Gorran geçmişteki seçimlere göre daha ileri adımlar atması gerekirken, bir kaç adım geri attı. Kendi ağırlığını ve gücünü korumak bazı durumlarda başarı anlamına geliyor. Bu durum Kürdistan Demokrat Partisi için geçerlidir. Onun gelecek açısında var olan ağırlığını ve gücünü koruması başarı anlamına geliyor.

Verilen ve hala kesinleşmemiş seçim sonuçlarına göre „Yekgirtuyi İslami Kurdistan“ Suleymaniye şehrinde 110 bin oy aldı. „Komelay İslami Kurdistan“ ise 75 bine yakın oy topladı. Hewler vilayetinde ise „Yekgirtuyi İslami Kurdistan“ 52 bin oy aldı.„Komelay İslami Kurdistan“ ise 67 bin cıvarında oy toplayabildi.
Duhok vilayetinde ise „Yekgirtuyi İslami Kurdistan“ 58 bin, „Komelay İslami Kurdistan“ 5 bin oy aldı.

Kerkük'te „Yekgirtuyi İslami Kurdistan“ 20 binden fazla oy alırken, „Komelay İslami Kurdistan“ ise 6 binden fazla oy alabildi. Eğer bu iki partinin son seçimde aldıkları oyların oranını geçen yıl yapılan seçimlerle değil, 2005 seçimlerinin sonuçlarıyla kiyaslarsak İslami Listelere verilen oyların oranında gözle görülür bir artma olmuş.

Çünkü, 2005 seçimlerinde „Yekgirtuyi İslami Kurdistan“ Suleymaniye'de 90 bine yakın almıştı. „Komelay İslami Kurdistan“ ise söz konusu olan bu şehirde 50 bin oy almıştı.

Hewler'de YİK 30 bin, KİK ise 18 bin oy toplayabilmişti. Duhok'ta YİK 31 bin, KİK ise 2 bin almıştı.
Verilen rakamlar ve yüzdeler Kürdistan İslami Güçlerinin başarı gösterdikleri ve bir çıkış içinde olduklarını ispatlıyor. Aktüel olarak sorulan soru niçin bu sefer İslami Güçler Gorran'ın önüne geçtiler? Öyle görünüyor ki, 25.07.2009 seçimlerinde Gorran'a oy veren İslami Partilerin seçmenleri bu son seçimde kendi partilerine yöneldiler. Fakat, sonuçta nasıl olursa olsun bu son seçimler Irak Kürdistan'ının bir kaç yıldan beri dondurulmuş siyasi haritasını ve var olan siyasi denklemini değiştirdi. İstesek veya istemesek İslami Partiler , Kürd iktidarına karşı güçlü bir odak ve birinci derecede alternatif olarak meydana çıkmışlar.

Niçin İslami Güçler 25.07.2009 seçimlerinde yenilgi aldılar?

Daha önce „yoldaş“ım Aso Osman „Nêwend“ dergisinin bir sayısında yayınladığı bir rapor ile var olan o durumu ve İslami güçlerinin yenilgisinin nedenlerini tahlil etmişti. Genel olarak „ Listi Çaksazi u Xizmetguzarinin“ve özel olarak her iki İslami partinin Yekgirtu ve Komel'in aldığı yenilginin nedenlerini ortaya koymuştu. Her iki İslami tarafta var olan gerçekliği kabul etmiş ve aldıkları yenilginin nedenlerinden bazıları olduğunu itiraf etmişlerdi. Burada bu yoldaşın düşüncelerini tekrarlamak istemiyorum. Fakat kendi penceremden itibaren dört partinin ve özellikle Yekgirtu ve Komela'nın aldığı yenilginin 4 temel nedenini ortaya koyacağım.

Devam edecek

Çev: Aso Zagrosi

Stevan Şemzinani, Güney Kürdistanlı bir gazeteci ve ayni zamanda Newend Dergisinin başyazarıdır.

Yekgirtuyi islami Kurdistan nami diger "kürdistan islami birligi" adli partinin uzun bir süredir türkiye nin denetiminde oldugu bilinen bir gercek. Bu partinin türkiye temsilciligi uzun yillardir Ankarada türk devletinin himayesi altinda karanlik iliskiler icinde oldugu biliniyor ama maalesef kuzeyli ve hatta göneyli Kurdler bu partinin türk devletiyle olan bu karanlik iliskilerini ciddiye almadilar. Yekgirtuyi islami kurdistanin türkiye temsilcisi Hamza Eminoglu adinda türk istihbaratiyla siki iliskileri olan bir zattir.. Onun icraatlari ve karanlik iliskileri acik Kurd düsmanligi yeterince desifre edilememesi hem Kuzeyli hemde güneyli Kurdlerin büyük bir eksikligidir. Bu partinin lideri Selahaddin,in türkiye ziyaretleri tamamen türk istihbarat yetkililerinin denetiminde olan türk islam sentezcisi stratejistlerinin akil hocaliginda yapilan seminer calismalari seklinde olmustur... Bu partinin düsman devletelere (türkiye-iran) hizmat eden faaliyetleri ve Kurd ulusal cikarlarina karsi düsmanca durusu yeterince teshir ve desifre edilememistir.. asagida bu parti ile ilgili verdigim bir kac haber bile bu partinin Kurd ulusal davasina ne kadar büyük zararlar verebilecegini gösteriyor... Böyle bir partinin tipki kuzeyde PKK,nin tc devletinin bir piyonu kontra örgüte evrilmesi gibi bir islevi güneyde oynamasi beklenmelidir.. http://bura.org.tr/haberler/haberoku.asp?hid=216 http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=172403 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=240935 http://www.oncevatan.com.tr/Detay.asp?yazar=8&yz=9536

Bende Kritiker Arkadsin düsücesine aynen bende katiliyorum ve Bu islamî haraketin tehlikeli ve hainane planlari vardir. Iranla Iliskileri vardir Türkiye ile iliskileri vardir hemde haince iliskileri var bence onun bu tvrini iyce halkimiza söylemeliyiz ve onu desifre etmeliyiz. onun bu tavri anlasiliyor fakat Goran denilen haraketin onunla iliski kurmasi ve secimlerde onunla itifak yapilmasi hicte anlasilir bir yani yoktur. Newroz com bu konuda üzerine düsen görevi yapmiyor bence. tamam Mustafa nin Goran Haraketini kurmasi dogaldir Demokrasiye bir katkidir diyelim Fakat Musatafanin bu tür karanlik güclerini arkasina almalari ve onlarla itifak kurmalari hicte dogru bulmuyorum. doolaisiyle Goran haraketinin kurulmasi ve bu tür gereksiz parti ve sahsiyetlerle itifak yapmasi Demorasiye katki degil UK Haraketine büyük darbedir. Tekrar diyorum eline saglik Bira Kiritiker ti her bijî Selemlar Hünermend Azad

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.