بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی
Submitted by Aso Zagrosi. on 30 January 2009

27 Ocak günü Kürd medyasına bir haber geçti..
Sözkonusu haber, yüzyıllardan beri Kürd yurtseverlerinin hayal ettikleri ve rüyasını gördükleri “Kürdistan Ulusal Konge'sini“ oluşturma girişimine dairdi.
Kürd medyasına resmi olarak geçen haber özet olarak şöyleydi: “ Yapılan açıklamada bu yıl Kürd siyasal partileri, örgütleri ve Kürd şahsiyetlerinin katılacağı Kürdistan Ulusal Kongresi Hêwler'de toplanacak.. Kongre, YNK ve PDK tarafından örgütleniyor. Kongre'yi hazırlama Komisyonun başkanlığına Kürdistan Başkanı Mesud Barzani seçildi. Sözkonusu Komisyon Kürdistan başkanın dahil olduğu PDK ve YNK Politbürolarından birer kişinin katıldığı 3 kişiden oluşuyor“ deniliyor.
Ahmedê Xanî'nin hayal ettiği, Haci Qadrî Koyî'nin Hawar hawar!!! diye seslendirdiği Kürdlerin ulusal birliğinin sembolu olan “Kürdistan Ulusal Kongesi“ nin toplanacağı haberine bir çok Kürd yurtseveri sevinmiştir..

Bu haberi Kürdistan Başkan'ın basın sözcüsü Faysal Debax ve Irak Devlet Başkanı Mam Celal'da doğruladı. DTP Başkanı Ahmet Türk'de yaptığı açıklamada “kongre önerisinin DTP'ye ait olduğunu“ söylemiştir.
Yanı kısacası önümüzdeki süreç içinde bir çok Kürd'ün daha şimdiden selama durduğu “Kürdistan Ulusal Kongresi“!!! toplanacaktır.
Ben kişi olarak bu Kongre yada Konferans konusunda kaygılıyım. Bu kaygılarımı Kürd kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.
Ben tüm Kürd yurtseverleri gibi “Kürdistan Ulusal Kongresinin“ oluşturulması gerektiğine inanan Kürdlerden biriyim..
Eğer bugüne kadar dünya Kürdleri ulusal bir çatı altında toplanmamışlarsa bu Kürdlerin büyük bir ayıbı ve zaafı olarak tarihe geçecek.
Bugüne kadar Kürdistan tüm parçalarında “Kürdistan Ulusal Kongresine“ karşı çıkan Kürd güçlerinin ileri sürdükleri argümentler özet ile “Kürdistan dört devlet tarafından parçalanmıştır. Her parçanın özgül durumu var. Ulusal Kongre, Kürd örgütlerinin hareket serbestliğini yok eder“ şeklindeydi.
Bu tezlerin başını çekenlerde Güney Kürdleriydi..

Şimdi ne değişti ki Kürdistan Başkan'ın Başkanlığında “Ulusal Kongre'yi Toplama Komisyonu“ oluşturuluyor? Ne olduk ki Mam Celal hararetli bir şekilde “Ulusal Kongre'yi“ savunuyor?

“Özgür Kürdistan“ bugün dört bir yandan kuşatılmıştır. Irak merkezi hükümeti güçlendikce ordularına Kürdistan adresi gösteriyor.. Kerkük, Xaniqin ve Musul bölgelerine yığdırılan askerler bunun açık ifadesidir. Irak Merkezi Hükümetiyle Kürdistan Hükümeti arasında var olan hiç bir temel sorun çözülmüş değil. Peşmerge güçlerinin geleceği, maaşları, Petrol yasası, dışilişkiler, Kerkük ve diğer işgal altındaki Kürdistan topraklarının geleceği gibi..
İran, Türkiye ve Suriye devletlerinin Güney Kürdistan kazanımlarını yok etmek istedikleri, elerinde olsa açılan pandora kutusunu kapatacakları bilinen bir realitedir.
Güney Kürdistan Hükümeti,Kürdistan Başkanı ve siyasal partileri yıllardan beri bu devletleri “yumuşatmak“ için dil döküyorlar.. Güney Kürdlerinin yıllardan beri Türk firmalarına sağladıkları ekonomik, ticari ve yatırım alanlarındaki kolaylıklarının altında yatan gerçeklik ilişkileri düzeltmek içindi.

Şimdi Güney Kürdistan liderliği “Kürdistan Ulusal Kongre'sini“ toplama projesiyle ortaya çıkıyor..

“Kürdistan Ulusal Kongresi“ neyi savunacak?

Kürdler bir milletir. Kürdistan'ın 3 parçası Türkiye, İran ve Suriye işgalı altındadır. Bu devletler Kürdlere karşı soykırım yaptılar. Kürdler kendi kaderlerini özgürce tayin etmeliler.. Kürd diyasporası bu devletlerin Kürdlere karşı işledikleri suçları dosyalar halinde dünya devletlerine, uluslararası kuruluşlara sunmalılar mı diyecekler?
Mevcut tarihsel aşamada Güney Kürdistan liderliğinin başında olacağı bir ““Kürdistan Ulusal Kongre'sinin“ böyle bir tutum takınması zor. Zaten, makul bir girişimde olmaz. Böyle bir girişim Güney Kürdlerinin yıllardan beri Türkiye vb ülkelere yönelik yürütüğü “diplomatik“ ve “yumuşama“ politikasının temeline dinamit koymaktır. Güney Kürdistan liderliğinin böyle bir şeyi istemeyecekleri de açıktır.

Kürd milletinin yukarıda özet olarak ifade ettiğim istemleri temelinde bir “Ulusal Kongre'ye“ ihtiyacı var. Kürdistan Başkanı Kek Mesud'un başkanlığında bir “Ulusal Kongre“ “Özgür Kürdistan“ kazanımlarını düşmanın açık hedefi haline getirecektir. Bu Kongre, Kürdistan'nın beş parçasındaki parti, örgüt, kurum-kuruluş ve şahsiyetleri kapsamalıdır. Bugün bu Kongre için en iyi yer Diaspora'dır.
“Kürdistan Ulusal Kongresi“, Güney Kürdistan'daki kazanımlarımızı gözbebeği gibi korumaya angaje olmalıdır.. Tüm dünya Kürdlerini bu kazanımları korumak için seferber etmelidir. Gerektiğinde o kazanımları korumak için Kürdleri savaşa çağırmalıdır.Ama asla bu kongre, “Özgür Kürdistan“ın bölge devletleri ile girdiği diplomatik, ekonomik ve askeri ilişkileri doğralayan ve kendisini onunla sınırlandıran bir kurum olmamalıdır.. “Ulusal Kongre“ Kürdistan'da her hangi bir gücün yada güçlerin bir sorunu çözmek için oluşturulacak bir kurum değil.. Bu tip işler için ad hoc kurumlar yada toplantılar olabilir, olmalıdır da. Ama, buna
“Kürdistan Ulusal Kongresi“ denilemez.
“Kürdistan Ulusal Kongresi“, tüm kaygılardan uzak, Kürdlerin ulusal davasına kilitlenmiş ve Kürdistan'ın tüm parçalarındaki Kürdlerin ulusal haklarını talep eden bir kurum olacaktır.. Yani bu kongre Kürdlerin “Ulusal İradesi“ olacaktır. Kürd örgütlerinin çeşitli nedenlerden ve gerekçelerden dolayı(haklı yada haksız) Kürdistan'ı işgal eden devletlerle girdikleri ilişkilere göre politika üretme diye bir sorunu olmayacaktır. “Kürdistan Ulusal Kongresi“ Kürdistanı işgal eden devletlere karşı bir kurum olacaktır. Bu anlamda Kek Mesud Barzani'nin böyle bir kongrenin başına geçmesi doğru değildir.. Zaten sömürgeci devletler, Kek Mesud'un Kürdlerin ulusal taleplerini seslendiren en basit konuşmasını dahi “Özgür Kürdistan'a“ karşı düşmanlık aracı olarak kullanmaktalar.. Yarında Kek Mesud yada Kongre yöneticilerinden biri Kürdistan'daki her hangi bir gelişme karşı tavır aldıklarında Kürd düşmanları hemen harekete geçecek ve “Mesud Barzani'nin başında bulunduğu sözde Kürdistan Kongresi bizden toprak talep ediyor gibi“ manşetleri daha şimdiden görüyorum. Yoksa ben Kek Mesud'un bu girişime doğrudan katılmasına karşı çıkarken, Kek Mesud'un kendisi ile ilişkili değil. Kek Mesud Barzani, “Kürdistan Ulusal Kongresinin“ başına geçmeyi en çok hak eden Kürd lideridir. Ama, Kek Mesud'un bugün Güney Kürdistan'da sahip olduğu rol, Güney Kürdistan kazanımlarını korumak ve geliştirmek için girişeceği faaliyetler böyle bir görevi almasına uygun değil.

Güney Kürdistan liderliği Türkiye ile ilişkilerini “normalleştirmek“ istiyor.. ABD'ninde bu yönde girişim ve telkinleri olduğunu da biliyoruz. PKK'nin Güney Kürdistan dağlarından itibaren Türkiye'ye yönelik eylemleri Güney Kürdlerini zor durumda bıraktığı da bilinen bir hadisedir. Türk devletinin PKK bahanesiyle Güney Kürdistan'ı sistemli bir şekilde bombalaması istikrarsızlığa neden oluyor. Güney Kürdlerinin dayatılan bu reel durumu bertaraf etme girişimi anlaşılır bir olaydır. Güney Kürdleri bu hususta DTP'ninde içinde yer aldığı tüm dünya Kürdlerinin düşüncelerine/önerilerine baş vurmak istiyorlar. Yada var olan projelerini dünya Kürdlerine onaylatmak istiyorlar!!!....
1992'de Güney Kürdleri PKK ile olan sorunlarını barışçıl bir şekilde çözmek için Kürdistan Parlamentosunda bir toplantı yaptılar. Bu toplantıya Kürdistan'ın dört parçasında siyasal partiler ve şahsiyetler katıldı.. Türkiye'nin Güney Kürdleri üzerinde ciddi baskıları vardı. Toplantıya katılanlar, PKK'den “sınır boylarındaki güçlerini Zele'ye kaydırmasını“ istediler. PKK, Güney Kürdistan hükümetini ve Parlamentoyu tanımıyordu, kendi hükümeti olan “Botan-Behdinan Hükümeti“ ni kurmuştu. Bu meseleyi görüşmek için bir delegasyon PKK'ya gönderildi.. PKK, delegasyonun önerisini reddetti ve çatışmalar başladı. Sonuçta bu arada bir dizi Kürd öldü, PKK teslim olup ve Zele'ye yerleştirildi.

Sonuç olarak Güney Kürdleri yaşadıkları sorunlara ve Kürdistan kazanımlarının karşı karşıya kaldığı açmazlara çözüm bulabilmek için Kürdistan'ın diğer parçalarındaki siyasal parti ve şahsiyetlerle aynı araya gelmeleri ve toplantı yapmaları doğru bir karardır. Kürdistan Başkanı'nın bu toplantıyı hazırlamakla görevli komisyonun başında olmasıda doğrudur. Çünkü, o bugün Kürdistan başkanıdır, Kürdistan'ın sorunlarını diğer parçalardaki Kürdlerle paylaşması ve çözüm yolları araması kadar doğal bir şey yok. Kürdistan Başkanı'nın Güney Kürdistan'daki kazanımları korumak ve geliştirmek için Kürdistan'ın diğer parçalarındaki Kürdlerden beklentileri var ve böyle bir girişimde bulunmasıda doğrudur.

Ama, bu toplantıya “Kürdistan Ulusal Kongresi“ demek yanlıştır. Bu toplantıyı böyle adlanmak Kürdlerin rüyasını gördükleri bir “Ulusal İrade'nin“ içini boşaltmaktır. Güney Kürdleri var olan sorunları çözmek için ad hoc bir toplantı yapabilerler, yapmaları gerekiyor.. Aslında daha önceleri Irak ile “evlenme sözleşmesini“ imzaladıkları zamanda ad hoc bir toplantı yapıp kardeşlerinin düşüncelerini alabilirlerdi. Sonuç olarak söz konusu toplantı yukarıda izah etmeye çalıştığım çerçevede yapılırsa görevini yerine getirmiş olacak. O, toplantıyı “Ulusal Kongre“ olarak adlandırmak doğru olmayacaktır.. “Ulusal Kongre“ daha önceleri de yapıldığı gibi oynanacak bir kurum değil. Belki de Güney Kürdistan yöneticilerininde böyle bir amacı yok.. Bu söylemler sadece bir kavram kargaşalığından da kaynaklanabilir!!!!

Silav û Rêz

[email protected]

[img]http://www.serbesti.net/AlaKurdistane.gif[/img] http://www.serbesti.net/AlaKurdistane.gif[url=http://nl.youtube.com/watch?v=e-3Xm93VWiE&feature=PlayList&p=14FD6252C25E6D4B&playnext=1&index=11]slav û rêz heja Aso Zagrosi û hemî welatparêzên Kurdistan; [size=large][b](VIDO)[/b][/size][/url] ez bi nasnameya Kurdeki li derveyê Welatê me Kurdistan, ERÊ ya xwe didim nivisa te ya WelatParêz û Rizgarîxwaz.. Her bijî û her hebî ! Dest xweş ji bo vê nivisa granbiha.. Hêja Zaxrosi, min hewce nabînim li ser esasa qeyde û şertên "KONGRE YA NETEWÎ" şirove bikim.. eger li ser esasa qeyde û şerten "KONGRE YA NETEWIÎ" bête axiftin ez bi xwe wek Kurdistanî yekî kanim belgeyên ji "helbijartina ray ya gel" ne tenê nişanî dagirkerên Kurdistanê...ezê nişanî hemî partî û rêxistinên Kurdistan bidim.. Ev heqqê min wek HEMWELATIYÊ KURDISTAN û hem ji wek Kurdekî Europayî heye..NETEWA KURD RASTÎYEK JI HEMÎ CIHANÊ RE DAYE XWÎYAKIRIN !!! Netewa Kurd li hemî chîhanê re eşkere kird ku heger şert û şûrtên ÎRADE YA AZAD bêtin amadekirin tercîha netewa Kurd eşkere ye.. Tercîh Netewa Kurd xwedi Dewletkêbuyîne ! Wek tu dibe jî û ez jî erê ya xwe didimê... Kek Mesud Barzanî serokê Kurdistanê ye û ez ji bi pozisyona Kek Mesud Barzanî wek her Kurdekî welatparêz û dilsoz SERBILINDIM bi serokatî Kek Mesud Barzani...Eger kek Mesud û Mame me hemî Kurdan rêzdar Mam Celal Talabani dixwazin (ku heqê wan jî heye, li ser vê babetê ji gotinek min nabe...lê...) serokatî ya NETEWA KURD bikin, dive bi plan û proje yê xwe eşkere bikin... babetên (konular) 'KONGRE YA NETEWÎ' çiye gelo? Bi rastî eger bi GUFTEGO Û ARGUMANÊN ku em di rojname î medyaya navnetewî de dixwiynin organizasyonekî bidar bixin navê wê civînê ne 'KONGREYA NETEWI' ye ! Misyona vê civînê dibe ku KONFERANSEKÎ bête binvkirin.. Lê ev ne 'KONGREYA NETEWÎ' ye ! Hêja Aso Zagrosi, tu rast dibêjî.. Serokatî ya Kurdistanê nikanê TEMÎNATA MIHAFEZA YA BEŞDARÊ 'KONGREYA NETEWÎ' bide..KONGRE YA NETEWÎ divê li derveyî Kurdistan û dagirkeren Kurdistan bête amadekirin.. Hem ji bo selametîya gelê Kurd û hem jî bo selametîya KADROYÊN KU BEŞDARÎ KONGRE YA NETEWÎ dibin...Dewletên dagirker (tirkiye jî iran jî iraq ji surî jî) hem kanin astengi jî ji bo beşdarên kongreya netewi derxînin hem ji kanin qanûnî ji daxwaza teslim kirina wan Kadroyan ji BEŞEKÎ FEDERASYONA IRAQê bike ! (Serokatiya Başûrê Kurdistan bixwe dibêje.. 'em beşeke federasyona iraqê ne !') Heqê hemî Kurdan heyê beşdarî KONGREYEK NETEWÎ bibe. Bi belgeyê wa bxwe (gelê Kurd li başûrê Kurdistan irade ya xwe erê ya xwe li ser SERXWEBUN A KURDISTAN daye .. Wek heja Aso Zagrosi ji dibêje, eger hinek navê vê civînê yan ji konferansê dixwazin bikin KONGREYA NETEWÎ, divê KANIBIN PARASTINA MAFE NETEWA KURD YA [b]NATURAL (JIXWE)[/b] bikin.. Le eger listina ve rolê narên ser milê xwe bila li cem xwe navan li civînan nekin ! KONGREYA NETEWI CIYE GELO? Armanca wê ciye? Serokê Kurdistan Kek Mesud Barzanî bixwe dibêje: 'BERJEWENDIÎYEN NETEWEY KURD JI PARTÎ Û EŞIRETAN BILINDTIRE' ! ... yan na? Ez naxwazim dûr û dirêj bikim; Navê vê civînê ne 'kongre ya netewî' ye KONFERANSA PARTÎ, ORGANIZASYON Û ŞEXSÎYTÊN WELATPAREZ Û REWŞENBÎRÊN KURDANE! Bi vê veîleyê disa dibêjim raya xwe ya erêyî bo vê nivisa te ya Welatparêz û RizgarîXwaz eşkere dikim.. Dest xweş, her hebî û her bijî! Li gel rêz û slav bo te û hemî welatparêzên dilsoz! [url=http://who-are-the-kurds.blogspot.com/]Bijî Kurd Bijî Bijî Kurdistan ! Ihsan KINIK 31.01.2009[/url]

29/1/2009 Min sernivîsa xwe wek “hin dîtinên spontan“ bi nav kir. Lê divê neyê wê manê ku, ez li ser dîtinên xwe qet nefikirîme! 27/01-09 de, di Netkurdê de nûçeyek weha hatibû weşandin; “Hat ragihandin ku Kongreya netewî ya Kurdistanê ku ê têde partiyên siyasî, rêxistin û kesayetiyên kurd beşdar bin, îsal li Hewlerê dicive. Kongre ji alî PDK û YNKê ve tê organîzekirin û ji bo serokatiya komîsyona amadekirina Kongreyê jî serokê Kurdistanê Mesûd Barzanî hate hilbijartin. Komîsyon ji 3 kesan pêk tê du kesên din yek ji polîtburoya YNK-ê û yê din jî ji PDK-ê ye.“ Piştî ku, min ev nûçe xwend, tistên ku di dîlê min de derbas bûn, bu sedemek ku, ez biryar bidim ku fikren xwe bi raya giştî a kurd ve parvekim. Wexta ku meriv vê nûçê dixwine, kêfa meriv jê re te, meriv pê kêfxweş dibe. Kongreya netewî ya Kurdîstanê gavek gellek giring e û biryar hatîye girtin ku, di bin serokatiya serokê Kurdîstana Federe birêz Mesud Berzani de, komîteyek hatîye avakirin, ê di demek nêzîk de, kongreya netewî bicive. Ji çar parçên Kurdîstanê ê hêz û kesayetîyên bi nav û deng bên gazîkirin ji bo vê Kongreyê! Di nav gelê Kurd de, kak Mesut xwedîyê îtîbarek pir mezin e, gotinên kak Mesut, di nav xelk, dezgeh û partiyen Kurd de, pir xwedan qîmet in. Ji ber ku kak Mesut di xebata xwe ya sîyasî de, daye nîşan ku, ew xwedîyê soza xwe ye. Li ba wî “erê“ erê ye, “na“ jî “na“ ye! Ev mezîyet di herkesî de nînin. Lê ne tenê ev xususîyetin şexsî, hin xususîyetin din jî hene ku, ji bo wî karî pir muhîm in. Ew jî, kak Mesud serokê PDK-ê ye, ku ev partî, îro di dîroka gelê Kurd de xwedîyê rolek mezin e. Ne tenê li başûrê Kurdîstanê, li hemû beşên welatê me de rolek pir pozîtîf u pozisyonek kurdewarî standiye. Ev pozisyon morala gelê kurd bilind dike û neyarên gelê kurd jî pir aciz dike! Birêz Mesut Berzanî di eynê wextê de serokê Kurdîstana Federe ye jî! Ev hersê erk an mezîyet û xususîyet, wî dixe bin barekî pir bi mesulîyet. Divê berjewendîya netewa Kurd, di her qatî de biparêze! Wek serokê PDK, wek serokê herema federe û ji her tiştî wêdetir jî, wek kurdek welatperwer pirsa netewa kurd bi her awayî analîz bike û binirxîne! Loma jî demek ku, birêz Mesud Berzanî banga kongra netewî dike, pir normal e ku ev bang deng bide, alîkarî bibîne û wek bang û projeyek cîddî bê nirxandin. Bi kurtasî her alî vê pirsê hatîye analîzkirin. Tevî wê jî ez ê bixwazim li ser hin xala bisekinim û balê bikşînîm ser hin pirsgirêkên ku karibin peyde bin! Projeya Kongreya netewî ji raya giştî re, weha hatîye eşkere kirin: “Berpirsê çapemeniyê yê Mesûd Barzanî Faysal Debax jî di derheqê vê kongreyê de wisa got "armanca vê kongreyê ew e ku kurdan ji çar perçeyên Kurdistanê bîne cem hev û pirsa kurd li welatên wan bêşer û bi rêyeke demokratîk çareser bike. Debax roja civînê eşkere nekir lê got serokên kurd giringîyeke mezin didin vê kongreya netewî û wisa dom kir" Di vê kongreyê de ê ji çar perçeyên Kurdistanê çi partîyên mixalîf bin û çi jî yên ne mixalif û rêxistinên kurd beşdar bibin. Debax eşkere nekir ku PKK jî ê beşdarî vê Kongreyê bibe an na“ Di vir de, divê bê eşkere kirin ku, tiştên herî neasan, gazîkirina hêz û partîyên Kurd e. Ev karek gellek zehmet e, kare serêşîyên mezin peyda bike. Her ciqas ku kak Faysal Debax kêm zêde, di agahîya xwe ya, di ware Kongra netewî de, çerçeveyek pêşkêş kiribe jî lê bawer im, ne tenê li ser pirsa partî û hêzan, ê li ser pirsa kesayetîyên kurd jî mişkule derên. Çumkî her kurdek xwe kesayetîyek dibîne! Pîvan ê çi be, hîn ne eşkere ye! Ji alî din jî, li çar parçeyen welet, bi hezaran mirov xwe di çerçeva kesayetî de bi nav dike! Helbet ji alî teknîkî jî kare hin problem derên. Ji coxrafyaye cuda cuda, partî, hêz û kesayetîyên bejdarî kongra netewî bin. Elbet heqê hemû hêz û partîyên kurdan e ku, ji bo şêwrê û ji bo sîyaseteka hevbeş û tiştên din, nav xwe de kooordînasyonek pêk bînin, li ser pirsa kurd bi hevra bicivin û ji bo çareserkirina pirsa netewa kurd bi awayekî aştiyane, bên ba hev! Ji bo kongra netewî, gazîkirina hêz, partî û kesayetiyen binavudeng di civata Kurd de, kare bibe sedemên ku, di warê xebata sîyasî de, perspektifen nuh, stratejîyek mişterek peyda be! Tekosina gelê Kurd kare bighêje konaxek din. Bange Kongra Netewi kirin, di civata kurd de, di jiyana hêz û partiyên Kurdîstanê, bi vê berfirehi û çerçevê de, hem pir zehmet e hem jî cara pêşî diqewime! Wek em dizanin, berîya vê bangê jî, pir hewîldan hatine li darxistinê ji bo kongra netewî, lê ne di ve çerçeve û vê berfirehîyê de. Heta îro tu lêgerîn di wî wari de mixabin biserneketîye. Elbet ev jî ne bê sedem in. Vêca, em hêvî dikin ku, Kongreya Netewî, biserkeve û ne bê berdewami be. Daxwaz ew e ku; karek ciddî û bi istikrar bê meşandin. Lê ez dixwazim balê bikşînim ser tiştekî: Piştî banga kongra netewî, Kurdîstana Başûr û serokatîya wê, PDK û YNK di serî de, hemû kurd ê ji alî dagirkeran bibin armanca êrişan, ji ber mebest û karê kongra netewî. Mesajên ku, kurd ê bidin him welatên dagirker him jî dinê, pir girîng în. Başûrê Kurdîstanê, Hukumeta Federe kare wek “dijminek“ bê bi nav kirin. Dê îddîa ew bin ku, Hukumet Fedeel a Kurdîstanê, ji bo hemû hêzên çar perçên Kurdîstanê derîyê xwe vekerîye û ji wan re xwedîtî dike û wan dixwaze li dij van devletên dagirker, bi hêz bike! Ji ber ku, kongra netewî, ê bixwaze polîtîkayek netewî jî biafêrîne, di nav hêz, dezgeh, kesayetî û partîyên kurda de stratejîyekê damezirîne, ê bibe sedemên ku, netewa kurd bibe xwedîyê serokatîyeka ji çar parçan pêkhatî! Êdî, şerê sîyasî, dîplomasî û hwd jî di nav de, vê êrişin mezin li dij, Hukumeta Fedaral a Kurdîstanê û dezgehên din ên kurda bi asanî û bêwestan ê dest pê bike. Ji nuha de, serokwezîrê Iraqê, dest bi dek û dolaban kirîye ku, hêza Kurd da, li hukumeta merkezîya iraqê kêm bike, loma jî dawa guhertinên qanêna bingehîn dike! Ez dixwazim ku, em kurd û bi taybetî jî partî û dezgeyên netewa Kurd, ji vê pencera dagirkeran ji lê ser vê pirsê dur û dirêj bifikirinn û bi çavin wan jî li ser vê mijarê bisekinin û binêrxînîn. Ev pirsek bi ya min gellek girîng e! Bila neyê vê manê ku, ez li dijî xebata hevbeş an koordînasyonek di nav dezgeh,kesayetî û partî yê Kurdam e! Ji bo min îro, hebûn û li ser pîya mayina Kurdîstana federe, ji pir meselan, probleman û mijaran giringtir e. Divê bi tu awayî, em rê nedin ku, dagirker ve beşa welatê me, partî û dezgehen wî, bikin armancên êrişa. Ji bo netewa kurd, ev destketin, destketinên dirokî ne, hemu kurd ji çar perçeyên welêt, xwe berpirsiyarê wan gav û destketina bibîne, bi parêze, lê xwediî derkeve, bê qeyd, şert û şirut! 29 Çileya Paşîn

Ferit ASLAN/DİYARBAKIR Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk başkanlığındaki heyetin geçen Aralık ayında Irak'ta Celal Talabani ve Mesut Barzani ile yaptığı görüşmeden sonra gündeme gelen Kürt Ulusal Konferansı için hazırlık komitesi kuruldu. 29 Mart yerel seçilerinden sonra Kuzey Irak'ta yapılması planan konferansa DTP, PKK'nın da katılmasını istedi. DTP Parti Meclis üyesi Abdullah Demirbaş, PKK dahil bazı Kürt parti ve şahsiyetlerin katılmayacağı bir konferansın eksik kalacağını söyledi. Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimini oluşturan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin (IKDP) ev sahipliğinde gerçekleşmesi beklenen, Türkiye, Irak, Suriye ve İran'daki Kürt partilerin ve kişilerin katılacağı Kürt Ulusal Konferansı önerisi, Aralık ayında Ahmet Türk başkanlığındaki DTP heyetinin Irak'a yaptığı gezi sırasında gündeme gelmişti. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile yapılan görüşmelerde, bütün Kürt parti ve şahsiyetlerin katılacağı ulusal bir konferans yapılması konusunda mutabakat sağlanmıştı. Konferansa PKK örgütünün davet edilip edilmeyeceği uzun süre tartışma konusu olurken, konferans için hazırlık komitesi kuruldu. HAZIRLIK KOMİTESİNİN BAŞKANI BARZANİ Bütün Kürt parti ve önemli şahsiyetlerin davet edileceği Ulusal Kürt Konferansı'nın ismi henüz netleşmezken, adının büyük ihtimalle ’Kürtlerarası Birlik Konferansı' olması bekleniyor. Bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani başkanlığındaki hazırlık komitesinde IKDP ve KYB'den birer temsilci yer alacak. Hazırlık komitesinin çalışmalarını tamamlaması ile bir tertip komitesinin oluşturulacağı ve tertip komitesinde Türkiye'den DTP'nin de yer alma ihtimalinin bulunduğu öğrenildi. Söz konusu konferans başta olmak üzere parlamentolar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için 10 gün önce DTP'den bir heyet yine Kuzey Irak'a gitti. DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve DTP PM üyesi Abdullah Demirbaş'tan oluşan DTP heyeti 1 hafta kaldığı Kuzey Irak'ta başta Parlamanto Başkanı Adnan Müfti olmak üzere bir dizi temasta bulundu. Heyette bulunan Abdullah Demirbaş, Aralık ayında yaptıkları ziyarette konferans konusunda mutabakat sağlandığını belirterek, “Biz de başta konferans olmak üzere, Kürt parlamentosundan geçen çok eşlilik ve kadın sünneti başta olmak üzere bazı konuları gürüşmek üzere gittik. Parlamentoda bütün partilerin temsilcileri ile görüştük. Konferans konusunda DTP'nin taleplerini bildirdik“ dedi. ’PKK KATILMAZ İSE KONFERANS EKSİK KALIR' Demirbaş, tarihi ve yeri net olarak belirlenmeyen ancak Türkiye'deki seçimlerin sonrasında olmasını bekledikleri konferansa PKK dahil bütün Kürt parti ve şahsiyetlerin katılması konusundaki taleplerini görüşmelerde bir kez daha dile getirdiklerini söyledi. Demirbaş, “Eğer PKK ve bazı Kürt parti ve şahsiyetler davet edilmezse bu konferans eksik kalır ve kararları da eksik olur. Biz PKK dahil bütün partilerin katılmasını ve görüşlerini konferansta dile getirmelerini istiyoruz. Bölgesel Kürt yönetimi, PKK'nın konferansa katılıp katılmaması konusunda ne olumlu ne de olumsuz bir görüş bildirmediler. Ancak, onlar da söz konusu böyle bir konferansa bütün Kürtlerin temsil edilmesi konusunda bizimle mutabık olduklarını söylediler“ dedi.(dha)

Kuzey Kürdistanda TC kuruldugu günden beri,Kürtlerin temel insani haklari verilmedigi icin 29 baskaldiri yapilmistir.Türk Devleti her seferinde baskaldirilari Seriatci veya Terorist ilan ederek hareketi yok etmeye calismistir.Son PKK baskaldirisida terorist olarak adlandirarak 30 yildir TC, ABD ve diger AB destegini alarak hareketi bitirmeye calismaktadir.Ancak Kürt halki artik bilinclenerek PKK ile birlesmektedir.PKK nin Terorist olmadigini,Dagda olanlarin kendi evlatlari oldugunu,bu evlatlarininda Baris ve özgürlükten baska birsey istemediklerini cok net bir sekilde bilmektedirler. Güney Kürdistanda cok uzun yillar mücadele ederken,katliamlara yokedilmeye calisilirken,ABD nin destegi ile Federatif sisteme kavusmustur.Bugün Terorist Olarak Ilan edilen PKK ve diger örgütleri en iyi bilen, Sayin Talabani ve Sayin Barzanidir.Onlar cok iyi biliyorlarki bukadar Halk destegi olan ve Kürdistanin dört parcasinda örgütlenen böyle büyük gücün icinde olmadigi bir Kürdistan Ulusal Kongresini düsünmek dogru bir yaklasim degildir.Bu büyük gücün arkasinda bugün 22 Millet vekili ve yeni yapilacak Belediye Secimleri ile 100 üstünde Belediye Baskani ve en az Güney Kürdistan Nüfüsü kadar Halk destegi olan baska bir Parti ve Örgüt yoktur.Bu yüzden PKK siz Ulusal Kongre yapmak,ortadoguda Savasi ürtmekten baska hic bir ise yaramaz.

Şîroveyeke nû binivisêne

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.