Yıllarca CIA'da çalışan Üç ABD Başkanına Ortadoğu danışmanlığı yapan ve İsrail'i iyi tanıyan Riedel, İsrail'in deşhet Ortadoğu planını anlattı...
Almanya'nın itibarlı dergisi Der Spiegel, tartışmalı nükleer programı nedeniyle Batı'nın yeni yaptırımlar uygulamaya hazırlandığı İran'a askeri müdahale konusunda İsrailli yetkililer arasında mutabakat olduğunu yazdı.
Der Spiegel, konuyla ilgili kapsamlı haberinde, Avrupalıların, sorunun diplomatik yollarla çözümüne yönelik umutlarını koruduğu bir dönemde İsrail'in operasyon için zaten karar vermiş olduğunu öne sürdü. Dergiye göre İsrail'in için mesele, operasyonun olup olmayacağı değil,sadece zamanlamadan ibaret.
SAVAŞ YAKLAŞIYOR
Der Spiegel, İsrail ve Avrupa'dan farklı kaynaklara dayandırarak verdiği haberinde, bu ülkelerdeki siyaset çevrelerinde, Ortadoğu'nun yeni bir savaşa yaklaşmakta olduğuna dair genel bir kanaatin hakim olduğuna dikkat çekti. Der Spiegel, bu çerçevede, sık sık Kudüs ve Washington'u ziyaret eden ve buralardaki siyasi havayı yakından izleyen Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer'in görüşlerine yer verdi. Fischer'e göre İsrail hükümeti, İran'a saldırmak için Bush yönetimini son şans olarak görüyor ve görev süresi bitmeden bu hedefini gerçekleştirmek istiyor.
Dergiye konuşan Alman parlamenter ve dış politika uzmanı Karl-Theodor Freiherr da, İran'a saldırı seçeneğinin İsrail'de giderek güç kazandığı değerlendirmesinde bulundu.
ALEVLER İÇİNDE ORTADOĞU
Bölgede yaşananacak gelişmelere ilişkin en ürkütücü değerlendirmeler ise yıllarca CIA için çalışan ve Üç ABD Başkanına Ortadoğu İlişkileri konusunda danışmanlık yapmış olan Bruce Riedel'den geldi. Riedel, İsrail savunma çevreleriyle yakın bağlantılarıyla da tanınıyor.
Bush yönetimi için yeni bir savaş başlatmanın çok zor olacağını, Kongre ve kamuoyunun büyük tepki göstereceğini söyleyen Riedel, ancak İsrail tarafının farklı bir perspektifi olduğunu, harekete geçmek için kısıtlı zamanları kaldığına inandıklarını belirtti.
İsrail Hava Kuvvetleri'nin 'askeri sorunlara çözüm üretmekteki maharetiyle'Â tanındığını belirten Riedel, muhtemel saldırının olabilirliği konusunda ise, 'İsrailli askeri planlamacılar, bana, bunun başarılabilir bir iş olduğunu söylüyor' değerlendirmesinde bulundu.
En muhtemel senaryonun, ABD'nin onayıyla İsrail'in hava saldırısı düzenlemesi olduğunu öne süren Riedel, 'Ancak sonuçlar ABD saldırısından farklı olmayacak. İsrail'in saldırısı ABD'nin saldırısı olarak görülecek. İran hem ABD'ye hem de İsrail'e karşılık verecek. Ateşler içinde bir Ortadoğu göreceğiz' diye konuştu.
ABD HAYALET UÇAKLARI VERDİ
İsrail'in operasyonunun, geçmişte Irak ve Suriye'ye düzenlenenler gibi kesinlikle hava saldırısı olacağını belirten Der Spiegel, bu türden bir saldırı için kilit önemdeki F-22 hayalet uçaklarının İsrail'e satışına da yakın bir dönemde Washington'dan onay çıktığını hatırlattı.
Saldırıda ilk hedefin Natanz nükleer tesisindeki uranyum zenginleştirmekte kullanılan santrifüjler olacağını belirten dergi, Buşehr'de Rusya tarafından inşa edilen nükleer santralin de hedef alınabileceğğini kaydetti.
BUSH TARİHE GEÇMEK İSTİYOR
Dergiye konuşan eski Mossad şefi Dani Yatom da, İran'ın vereceği karşılıkla ilgili olarak, 'İran hava savunma sistemlerinin dünyanın en iyisi olmadığıunı biliyoruz. Üstesinden gelinebilir' diye konuştu.
Yatom, ABD'nin saldırda aktif rol almasının da mümkün olduğu görüşünü dile getirerek, 'George W. Bush, bu son hamleyle tarih kitaplarındaki yerini garantilemek istiyor' diye konuştu.
18 Haziran 2008
Umarım Öyledir