بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Türkiye`nin Bern Büyükelçisi Isviçre demokrasisisinden memnun degil

Türkiye`nin Bern`deki büyükelçisi Alev Kiliç Isviçre adaletini elestiriyor: Isviçre özgürlügü kisitliyor

Newroz/ H. Artos

NZZ am Sonntag. Isviçre

NZZ muhabirinin Türkiye`nin Bern Büyükelçisi Alev Kiliç ile yaptigi röportaj:
Isviçre ile Türkiye arasindaki iliskiler; Türkiye `nin 1915 Ermeni takliamini yaptigi; Tarihçi Halacoglu ve Politikaci Perinçek`in bunu inkar ettikleri sorusuna su cevabi verdi.

Alev Kiliç:
Türkiye ile Isviçre arasindaki baglarin tarihsel oldugunu; Türkiye`nin Isviçre`yi herzaman kendisine örnek olarak aldiklarini; Bu iliskilerin bazen zayifladigi bazende yükseldigini, ancak bugün iliskilerin çok düsük oldugunu bellirtiyor

Devamla, Türkiyenin bir hukuk devleti oldugunu, adaleti engelemediklerini belirterek, Irkçiliga karsi mücadele ettiklerini bellirtiyor. Simdiye kadar yalniz Yahudi katliami uluslararasi alanda tanindigini söylüyor. Türkiye`nin, Ermeni katliamini yaptigi iddialari oldugunu, ancak kendilerini bunu siddetle redettiklerini söylüyor. Bu kunuda kendilerinin Ermeni Cumhuriyetine bir öneri yaptiklarini: “Bu sorunun bagimsiz tarihçiler tarafindan incelensin” dedikleirini ancak Ermeni tarafinin buna olumsuz cevap verdiklerini bellirtiyor.
Ancak, Isviçre`nin bu öneriye destekledigi ve bunun kendilerini sevindirdigini bellirtiyor.

NZZ: Bu katliamin basta ülkelerdede tanindigini, ancak nedense Türkiye`nin yalniz Isviçreye karsi sert tepki gösterdigini sorusun:

Kiliç: Bu tür açiklamalarin tümünü sert biçimde protesto ettiklerini, ancak Isviçrede bu sorunun mahkemelere intikal ettigini söylüyor.

NZZ, 31.07.05

Markus Häfliger, Paskal Hollenstein

Sonsuz çatisma

Yüzbinlerce Ermeni 1915`te bir katliam`da öldürüldüler, veya Türkiye`nin açikladigi gibi çiplak bir savasin bir sonucumu sözkunusudur? Bu sorun yüzünden yillardir Ankara ile Bern arasinda bir çatisma var.

1997: Isviçre Ermeni cemiati Türk Derneklerine karsi irkçiligi körüklüyor die dava açti.
2001: Cenevre kanton meclisi Ermeni katliamini tanidi; Türkiye`yi protesto etti
2003: Waat kanton meclisi halk katliamini tanidi, Bundan dolayi Türkiye, Isviçre disisleri bakani Calmy-Rey`in davetini kisa bir müddet için iptal etti. Aralik 2003`te Isviçre Ulusal meclisi Ermeni Jenosidini Kabul etti.
2005: Calmy-Rey`in Türkiye ziyareti sonunda gerçeklesti; her iki traf karsilikli gevseme sinyaleri verdiler.
2005: Isviçre Wintertur savciligi Tarihçi Halacoglu hakkinda Ermeni katliamini inkar ettigi için sorusturma açti, Türkiye Isviçre büyükelçiligini çagirdi.
2005: Wintertur savciligi Politikaci Dogu Perinçek hakkinda, Ermeni katliamini inkar ettigi için sorusturma açti ve 22. Temmuzda Zürich`te gözaltina alinip ifadesi alindi. Türkiye disisleri bakani Abdullah Gül Isviçre`yi sert bir biçimde elestirdi.

Çev. Haci Artos

03.08.

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.