بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Cewad El Maliki`den Tehdit

Yeni Irak Anayasasi üzerinde Kürt ve Arap tarafi arasindaki celiskiler su yüzüne cikip tartismalar, taraflarin restlesmesine kadar gidip, anayasanin onaylanmasinin ertelenmesi yada anayasanin hazirlanma sürecinden cekilme tehditleri yapilmaktadir. Arap tarafi Kurdistan halkinin temel hak ve taleplerini sulandirmak icin cok yönlü psikolojik savas baslatmis bulunmaktadirlar.

Irak daimi anayasasini yazma komite üyesi Cewad El Maliki`nin yaptigi son aciklamalar Kürt ve Arap`lar arasindaki celiskileri net bir sekilde aciga cikarmaktadir. El Maliki yaptigi aciklamada“ Anayasa hazirlama komitesinin Kürt üyelerinin güclü yönetim talepleri anayasa hazirlama sürecini durdurabilir“ dedi.

El Maliki konusmasina devamla“ Komitenin Kürt üyeleri anayasada ve Kurdistan bölgesi ve uluslararasi alanda , diplomatik, ordu, ekonomi-ticaret, bagimsiz ekonomik kaynak... alanlarda bagimsiz hareket edebilme kabiliyetlerinin olmalarini talep ediyorlar“

El Maliki Kürtlerin bu taleplerinin makul olmadigini, Kürtlerin bu taleplerini kabul edemiyeceklerini, üzerinde anlastiklari Federal Irak sistemi ile celistigini söyledi.

Cewad El Maliki Konusmasina devamla“ Eger onlar bu konuda israrci olurlarsa mecburen anayasa yazma sürecini uzatacaklarini“ dile getirdi. Diger taraftanda Kürtlerin taleplerinin karsilanmamasi durumunda da Caferi hükümetinin düsmesinin uzak bir ihtimal olamadigi da belirtiliyor.

Sunii Araplarin görüslerine iliskin olarakta“ Sunii`ler tamamen federal sisteme karsi olup merkezi yönetim istemektedirler“

Anayasa komite üyesi Salih Mutleg de Meselelerin yönetim erkinin ayrintilarina gidildiginde ülkenin bölünme ile karsi karsiya oldugunu söyleyip Federalizm meselesinin secim sonrasina birakilmasini istedi.

Öte yanda Federal Irak Parlamento baskan vekilil Hüseyin Sehristani yaptigi bir aciklamada Pêsmerge gücünün bu sekilde kalamiyacagini, Pêsmergenin yeni Irak ordusuna katilmasi gerektigini, Irak`in bütün bölgelerinin savunmasi Irak ordusunun görevi oldugunu söyleyerek, Kerkuk sorunu konusunda da Kerkuk`in siyasi gelecegi konusunda gelecek yil görüsmelerin yapilmasi gerektigini söyledi.

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.