بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Dr. Fuad Masum: Federalizm Kirmizi Hattir

Irak Anayasasini yazan komisyonun Baskan yardimcisi Dr. Fuat Masum, Irak Anayasasi ve Federalizm konusunda El Sefir Gazetesine birtakim aciklamalarda bulundu. YNK politburo üyesi ve Kurdistan Ittifaki fraksiyon baskani da olan Dr. Fuad Masum Irak anayasasinin kabulunun oy cogunluguna gore degil, taraflarin görüsbirligi icerinde olmasina bagli oldugunu da sözlerine ekledi.

Dr. Fuad Masum Yeni Irak anayasinda Federalizm olacagi bu konunun es gecilemiyecegi, Federalizmin Kürtler icin kirmizi hat oldugunu söyledi.

Kerkuk sorunun referansin Irak Gecici Anayasasinin 58. Maddesi oldugunu belirten Dr. Fuat Masum, “Irak Gecici Anayasasinin 58. Maddedi Kerkuk sorununa bir cözüm getirmistir“ seklinde görüslerini dile getirdi.

Gecici Irak Anayasasinin 58. Maddesi, Saddam ve diger rejimler döneminde Kerkuk`in demografyasini degistirmek icin; Kerkuk`e getirilen Araplarin eski yerlerine, Kerkukten cikarilan Kürt, Türkmen ve Asuri-Kildani`lerin yerlerine gönderilip, kerkuk`in durumu normalletitildikten sonra Referanduma gidilmesi ile ilgilidir.

Yapilacak Referandumda Kerkuk halki Kurdistan` a mi yoksa Irak`a mi baglanmalidir ? konusunda karar verecek.

Federal Irak Basbakan yardimcisi Adil Abdulmehdi El Erebiye televizyonuna yaptigi aciklamada daimi Irak anayasasinda Federal Irak üzerinde anlasma saglanildigini söyledi.

Adil Abdulmehdi Irak Anayasa komisyonu üyeleri Irak`in Federal olmasi konusunda görüsbirligi icersinde olduklarini ama Federalizm konusunda taraflarin farkli görüslere sahip oldugunu söyledi. Federal Irak ve Federalizmin hangi esaslar üzerinde kurulmasi Kürt, Sii Arap ve Sunii Araplar farkli görüslere sahiptirler.

Pukmedia
Cev:G.K

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.