بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

YNK VE PDK ARASINDAKI ANLASMA TASLAGI

KDP ve YNK arasindaki son anlasmaya göre, Kurdistan bölge baskanligi görev süresi 4 yil olacak ve Kurdistan Bölge Baskani icin bir siyasi Komite ( Danisma kurulu) kurulacak. Her ne kadar taraflar anlasmanin icerigine dair halka genis bir aciklamya hazir olmamalarina ragmen,YNK ve PDK daha önce üzerinde anlasamadiklari Kurdistan Bölge Baskanliginin yetkileri, isleyis mekanizmasi ve görev süresi gibi meseleler de anlasmaya vardilar.

KURDISTAB BÖLGE BASKANLIGI

KDP ve YNK`nin üzerinde anlasmadiklari en son noktalardan biri, Kurdistan Bölge Baskanliginin görev süresiydi. YNK`nin Kurdistan Bölge Baskanliginin görev süresinin 4 yil olmasi halinde, Mam Celal`in bir yil sonra görev süresinin tamamlanmasi ve Irak Devlet Baskanligi yada Basbakanlik görevlerinden birinin Kürdlere verilmemesi durumunda YNK`nin haklari ne olacak kaygilar tasimasina neden olmaktaydi.

YNK bu sorun icin cözüm sekli olarak sunu ileri sürüyordu; Böyle bir sorunla karsilasilmasi durumunda simdiden sorunun detaylarina inmek ve Kurdistan Bölge Basbakanliginin YNK`ye verilmesi, bunun karsiliginda Kurdistan Parlamento Baskanliginin da KDP`ye verilmesini istiyordu.

KDP ise buna karsilik simdilik konunun detaylarina girmeden, YNK´nin önerisini kabul ediyordu. Mam Celal`in 28 Mayis tarihinde Kek Mesud`u ziyare etmesiyle bu soruna da bir cözüm getirildi. Iki tarafin yaptigi anlasmaya göre Kürdlerin Bagdat`ta adi gecen görevlerden birinin alamamasi durumunda, toplanilip yapilan anlasmaya göre hareket edilmesi kararlastirildi.

KURDISTAN BÖLGE BASKANININ SIYASI DANISMANLARI

KDP ve YNK arasinda üzerinde anlastiklari Kurdistan Bölge Baskanligi antlasmasina göre, her iki partiden, yardimci olacak bir danisma komitesinin kurulmasi. Bu komite sayisi hakkinda cesitli muhtelif rakamlar söylenilmektedir. Hawlati gazetesine ulsan bilgilere, komite 7 kisiden olusacak ve simdiye kadar KDP`den Fazil Mirani ve Azad Berwari YNK`den ise Novsirwan Mustafa ve Kosret Resul`nin adlari gecmektedir.
YNK ve KDP arasinda Kurdistan Bölge Baskanligi secimine iliskin anlasmazliga da bir cözüm getirildi.

Her nekadar KDP Baskanlik sistemi, YNK ise Parlamenter sistemi savunmasina ragmen ilk sefer 4 yillik ve Parlamento tarafinda secilmesi daha sonraki asamalar icinse bu konu yasalar cercevesinde aydinliga kavusturulmasi kararlastirildi.

YNK`nin Kurdistan Bölge Baskaninin genel yardimcisi olmasi önerisini KDP sadece Pésmerge konusunda yardimcisinin olmasini kabul etti.

KDP ve YNK arasinda anlasmazlik konusu olan Hakimlerin atanma sorununa da bir cözüm getirildi. Daha önce KDP Hakimlerin Kurdistan Bölge Baskani tarafindan dogrudan atanmasini önerisine karsi cikiyordu. Cözüm olarak, Hakimler meclisi tarafindan tespit edilecek adlarin Kurdistan Bölge Baskanina sunmasi Kurdistan Bölge Baskani kendisine sunulacak isim listesindeki Hakimler icersinde atama yapmasi seklinde anlasmaya varildi.
Maliye denetleme kurulu konusu da cözüme kavusturuldu. Buna göre Maliye denetleme kurulu bagimsiz olup Parlamento ile iliski icersinde olmasi kararlastirildi.

BAKANLIKLARIN PAYLASIMI?

Kurdistan Bölge hükümeti Bakanlar kurulu 26 kisiden olusacak. 26 Bakandan KDP ve YNK`ye 10 kislik kontejan ayrilacak geriye kalan 6 Bakan da Asuri-Kildani, Türkmen ve diger Kurdistani Partilere verilecek.

Ilk asamada Icisleri, Pésmerge, Adalet ve Malie bakanliklari birlestirilmeyecek, herbiri icin bir bölge bakani tespit edilecek. Kurdistan Parlamento Baskanligina YNK`den Adna Müfti atanacak yardimciligina da KDP`den Kemal Kerkuki getirilecek. Kurdistan Bölge Basbakanlgina KDP`den Nécirvan Barzani getirilecek, yardimciligina da YNK`den bir kisi atanacak . YNK tarafindan Kurdistan Bölge Basbakan yardimciligina atanacak kisnin adi halen belirlenmemistir

kaynak: Hawlati

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.