بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

YNK, PDK`ye Sundugu Projeye Iliskin Cevap Bekliyor.

YNK, Güney Kurdistanli önemli sahsiyetlerinden Fexrí Kerim araciligi ile sundugu Kurdistan bölge baskanligi yetkileri ile diger konulara iliskin sundugu projeye dair cevap bekliyor. Aso gazetesinin bildirdigine göre, PDK, YNK`nin kendilerine sundugu projeyi görüstüklerini, proje hakkindaki düsüncelerini en kisa zamanda yine sayin Fexrí Kerim araciligi ile YNK iletmesi bekleniliyor.

Edinilen bilgilere göre YNK`nin PDK`ye sundugu projed 3 ana baslik altinda toplandigi, bunlarin, Kurdistan bölge baskanligina iliskin detaylar, YNK ve PDK arasindaki birlik ve YNK ile PDK`nin Irak daimi anayasasinin yazilmasindan sonrasindaki gelismelere iliskin ittifak oldugu belirtiliyor.

YNK`nin projesinde; Kurdistan bölge baskanligi süresinin 4 yil olmasi ve bu 4 yilllik sürenin belirli sartlarla PDK tarafindan yürütülmesi kabul ediliyor. Bu sartlardan bazilari, eger daimi Irak anayasinin tamamlanmasindan sonraki yeni hükümette Kúrdlere Irak Devlet Baskanligi yada Irak Basbakanligi makamlarinin verilmemesi durumunda, Irak ve Kurdistan`daki görev ve makamlarda degisiklik yapilmasi.

Buna göre; Bagdat`ta Kürdlere ayrilacak, Devlet Baskan vekilligi, Basbakan yardimcili ve önemli bakanliklarin YNK`ye verilmesi.

Kurdistan Bölge Baskanligi oldugu gibi kalmasi ( Kurdistan Bölge Baskani Sayin Mesud Barzan olmasi) Kurdistan bölge Basbakanligi YNK`ye, Kurdistan Parlamento Baskanligi PDK`ye verilmesi. Hewler` den Aso gazesine ulasan bilgiler PDK Kurdistan Bölge Basbakanligi ve Kurdistan Parlamento baskanligi makamlarinda degisiklik olmasina razi olabilir. Bagdat`taki makamlarin dagilimi icin halen PDK`nin görüslerinin bilinmedigi vurguleniliyor.

YNK, Kurdistan hükümetini olusturacak bakanlar kurulunun belirlenmesinden sonra Kurdistan bölge Basbakani ve Basbakan yardimcisinin teklif edilmesini istiyor

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.