بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Şii`ler Arasinda Başbakanlik Anlaşılmazligi

Kurdistan ittifaki ile Birleşik Şii listesi arasinda yeni Irak hükümetini kurmak icin uzun dönem süren görüsmelerden sonra 30 bakanliktan oluşacak hükümet üzerinde anlaşma saglanildi. Hewal Gazetesine ulsan kaynaklara göre bakanliklarin paylasimi su sekilde gerceklesti.

Şii Araplar= 14 Bakanlik
Kûrd`ler= 8 Bakanlik
Suni Araplar= 6 Bakanlik
Hiristiyanlar= 1 Bakanlik
Türkmenler ( Türkmen Cephesine bagli olmamasi kosulluyla ) 1 Bakanlik

Irak Cumhurbaskanligina Celal Talabani yardimciliklarina da Şii ve Suni Araplardan Dr. Adil Abdulmehdi ve Hacim Heseni getirilecek.

Basbakan vekili ve Disisleri bakanlari Kürd olacak, Dr. Berhem Salih`in Basbakan vekiligi, Hosyar Zîbari`de Disisleri bakanligi mevkilerinde yerlerini koruyacaklari belirtiliyor.

Gazi El Yawer`inde Irak Ulusal Meclisi baskani olmasi bekleniyor. YNK ve PDK arasinda yapilan anlasmaya göre eger Irak Ulusal Meclis Baskan vekili YNK`li olursa Kurdistan ittifaki fraksiyonun baskani da PDK li olacaktir.

Her ne kadar Birlesik Şii listesinde Dr. Ibrahim El Caferi Basbakan adayi olarak gösterilmisse de, Şii`ler arasinda halen Ibrahim Caferinin Basbakanligi üzerinde tartismalar devam ediyor ve tam anlasma saglanilmis degildir.

Birlesik Şii ittifaki icersinde Ahmed Celebi ve Mukteda El Sadr`a bagli 50`ye yakin milletvekili Ibrahim El Caferinin Basbakanligina karsi cikiyor. Gectigimiz Çarşamba günü Celebi, Sadr, Mehemedi ve Birlesik Şii listesi icindeki Suni temsilcilerinden olusan bir heyet Mam Celal ve Kak Mesud`u Kurdistanda ziyaret etmislerdi.

Hewal Gazetesinin bildirdigine göre Kurdistan`a gelen Heyet Kûrd tarafina Ibrahim Ceferinin Basbakanligi konusundaki ittirazlarini bildirip Ahmed Celebinin Basbakan olmasini istediklerini ilettiklerini ifade ediyorlar.

Kurdistan ittifaki görüsmeci ekibinde yer alan Dr. Fuad Masum yaptigi bir aciklamada Irak ulusal Meclisinin 2. toplantisinin yapilmasi uzun sürecegini bildirdi.

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.