بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Irak'ta meclis açıldı ama hükümet yok

Irak meclisi bugün 30 Ocak seçimleriyle belirlenen 275 yeni üyesiyle açılış oturumunu yaptı. Bağdat'ı saran patlama sesleri arasında toplanan meclis pazarlıklarında anlaşma sağlanamadığı için önemli atamaları gerçekleştiremedi.

Sıkı güvenlik önlemleri altındaki oturum başlarken Amerikan askeri sözcüleri meydana gelen patlamaların güvenlikli bölgeye isabet eden iki havan topu saldırısı olduğunu söylüyor. Ama ajanslar en az altı patlama duyulduğunu belirtiyorlar.

Patlamalardan biri kentin ticaret ve alışveriş merkezi Karadag mahallesinde meydana geldi. Havan mermisi isabet eden bir binadan alevler ve dumanlar yükselirken, olaylarda yaralanan olmadığı bildiriliyor.

Renkli oturum

Meclis oturumu ise olaylardan etkilenmedi. Geleneksel kıyafetleri içindeki Arap aşiret liderleri ve türbanlı, kaftanlı Şii dinadamlarıyla çok renkli bir görünüm vardı.
Seçimin üzerinden altı hafta geçmesine rağmen, hükümet görüşmelerinde ilerleme saşlanamamasına rağmen, meclisin toplanması, politikacılar arasında muzaffer bir havanın esmesine yol açıyordu.

Yeni hükümete görevi devretmeye hazırlanan geçici Irak yönetiminin başbakanı Iyad Allavi, meclisin açılışı oturumunda yaptığı konuşmada, Irak muhalefetini yıllar süren mücadelesinden dolayı övdü ve Amerika Birleşik Devletleri liderliğindeki yabancı güçlere Saddam Hüseyin rejimini devirdikleri için teşekkür etti.
Oyların çoğunu alarak 275 üyeli mecliste 140 sandalye elde eden Şii ittifakının lideri Abdülaziz El Hakim konuşmasında Saddam Hüseyin ve rejimin diğer önde gelenlerinin biran önce yargılanmasını istedi.

El Hakim, devam eden görüşmelerden herkesin içinde yer alacağı bir ulusal birlik hükümeti çıktığını görmek istediğini de sözlerine ekledi.

Kürt lider Celal Talabani de açılşı oturumunda bir konuşma yaptı. Talabani, 30 Ocak seçimlerini büyük ölçüde boykot eden Sünniler'in de siyasi süreçlere katılımını sağlamak için özel çaba göstermek gerektiğini söylediğinde milletvekillerinden büyük alkış aldı.

Meclis Başkanlığına kimin getirileceği de Şii ve Kürt pazarlığının bir parçası olduğu için başkan bugün belirlenemedi.

Oturumu ve milletvekillerinin yemin törenini Irak'lı en kıdemli yargıç Mithat El Mahmut yönetti.

Meclisin ne zaman yeniden toplanacağı ise açıklanmadı. Şii ve Kürt politikacılar pazarlıkları ay sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini söylüyorlar.

Hükümet yok

30 Ocak'ta yapılan genel seçimin galiplerinin aradan geçen altı haftada bir koalisyon hükümeti için anlaşma sağlamğı olacağı, böylece meclis açıldığında önemli atamaların yapılabileceği ve hükümetin kurulması görevinin verilebileceği düşünülmüştü. Ancak pazarlıklar uzayınca, en azından meclisin açılığını geciktirmeme eğilimi ağırlık kazandı.

Seçimden birinci grup olarak çıkan Şii bloku ile ikinci en büyük grup olan Kürtler bir anlaşmaya çok yaklaştıklarını fakat ulusal birlik hükümeti kurmanın çok karmaşık ve çetin bir iş olduğunu, zaman aldığını söylüyorlar.

Şiiler 275 üyeli parlamentoda 140 milletvekili ile mutlak çoğunluğa sahip, ama anayasa ve önemli yasaları değiştirmek için gerekli üçte iki çoğunluğun desteğini alması için 77 sandalye ile ikinci büyük grup olan Kürtler'in desteğini almaları gerekiyor.

Aslında genel olarak cumhurbaşkanlığının Kürtler'e, başbakanlığın Şiiler'e, meclis başkanlışını da muhtemelen Sünni Araplar'a verilmesi konusunda bir fikir birliği oluştuğu söyleniyor.

Cumhurbaşkanlığı için en çok adı geçen kişi Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani ve Başbakanlık için de Şii Dava Partisi lideri İbrahim El Caferi'den söz ediliyor.

Pazarlıklarda en hararetli tartışmaların ise Kürtler'in peşmergenin geleceği ve Kerkük'ün statüsü konusunda istediği güvenceler çevresinde odaklandığı anlaşılıyor.

Yine patlama

Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Bakuba'da bu sabah bir kontrol noktasına bombalı bir saldırı oldu.

Bir araca konan bombanın patlaması sonucu Irak polisinin açıklamasına göre en az dört Irak askeri öldü ve oniki kişi yaralandı. çok sayıda da yaralı var.
Irak'ın kuzeyindeki Kerkük kenti yakınlarında, devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin döneminde öldürülen 81 Kürdün cesetlerinin bulunduğu bir toplu mezar ortaya çıkarıldı.

Kerkük sağlık yetkililerinden Doktor Sabah Zankana, toplu mezarın bugün Kerkük'ün 7 km kuzeyindeki Rahimava'da bir çobanın kemikler bulması üzerine ortaya çıkarıldığını söyledi.

Mezardaki cesetlerden 36'sının kimliğinin teşhis edildiğini belirten Doktor Zankana'ya göre, yapılan incelemede, mezarda cesetleribulunan 8 kadın ve 5 çocuğun 1990'lı yıllarda vurularak öldürüldüğü belirlendi.

Mezarın ortaya çıkarılmasından sonra, bölgede toplanan binlerce kişi gösteri düzenledi.

BBC Akt: F.D

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.