بازبدە بۆ ناوەڕۆکی سەرەکی

Şii`LER KÜRD HAKLARINI KISITLAMAK İSTİYORLAR

Ibrahim Caferinin Kurdistan ziyaretinden sonra Güney Kurdistan basina yansiyan haberlere göre, Mam Celal, Kak Mesud ve Ibrahim Caferi arasinda yapilan görüşmelerin olumsuzlukla sonuçlandigi belirtiliyor.

Hewal gazetesine bilgi veren bir kaynak Şii ittifak listesi Irak geçici devlet idari yasasindaki Kürd haklarini kisitlamak istiyorlar. Şii`lerin Başbakan adayi Ibrahim Caferi Kurdistan`a yaptigi ziyarette, Kürd önderliginden Kerkuk ve Irak gelirleri sorunlarinin yeni Irak hükümeti kurulmasi sonrasina birakilmasi için talepte bulundugunu söyyledi.

Şii ittifaki ileri gelenlerinden alinan bilgilere göre Şii`lerin Irak anayasinda bazi degişikliklerin yapilmasini istyorlar. şii öndelikleri özellikleri Kürdlere veto hakki veren yasa da degisiklik yapilmasi gerektigini dile getiriyorlar.

Diger Ibrahim Caferinin önderlik ettigi El Dava partisinin ileri gelenlerinden Cewad El Maliki, yeni Irak yasasinda bir takim degisikliklerin olacagini belirterek, yeni Irak parlamentosunun bu ayin 10-17 tarihleri arasinda, Yeni hükümetin kurulup kurulamayacagi gündemi ile toplanacagini söyledi.

Bazi kaynaklar Kürdistan listesi ile Şii ittifaki arasindaki yeni hükümet kurma görüşmelerinin başarisizlikla sonuçlandigini dile getiriyorlar. Bazi siyasi gözlemciler Allawi Ile Şii ittifaki ararsinda sicak görüşmelerin başladigini, Türkmen, Mişan Ciburi ve Gazi Yawerin de destegini alarak kendi aralarinda anlaşip, Kürdlerin hiç bir istegini kabul etmeden mevkileri ( Devlet Başkanligi,Başbanalik ve Meclis Başkanligi ) ve bakanliklari kendi içlerinde paylaşarak koalisyon hükümeti kurmak oldugunu belirtiyorlar.

Kaynak: Hewal Gazetesi
Cev: G. K

Şîroveyeke nû binivisêne

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.