ŞII`LER KOALISYON IÇIN GÖRÜŞMELERE BAŞLADI
Irak'ta 30 Ocak'taki genel seçimi kazanan Şii ittifakı, bir komisyon oluşturarak hükümet kurma çalışmalarını başlattı.
Birleşik Irak I ttifakı'nın önde gelen milletvekillerinden I brahim Bahr El Ulum, dokuz kişilik komisyonun çalışmalarına dün başladığını ve önümüzdeki günlerde diğer ittifaklarla görüşerek meclisin açılması için bir tarih belirleyeceklerini söyledi.
Başbakanlığa aday gösterilen I brahim Caferi'nin de komisyon üyeleri arasında olduğu açıklandı.
Şii partilerden oluşan Birleşik Irak I ttifakı, bu kez koalisyon kurulurken, bakanlıkların dini ve etnik kimliğe göre dağıtılması uygulamasından vazgeçilmesini istediğini belirtiyor.
Seçimleri boykot eden Sünniler de dahil olmak üzere, tüm taraflar hükümetin kuruluş bu sürecindeki görüşmelere katılmaya davet ediliyor.
275 sandalyeli mecliste 140 sandalye kazanan ittifak, başbakan adayı Caferi'ye destek almak istiyor. Hükümetin onay alması için üçte iki desteğe sahip olması gerek.
Komisyon ilk görüşmelerinden birini, seçimleri 75 milletvekili ile ikinci sırada tamamlayan Kürt ittifakı ile yaptı. Kürtlerin Celal Talabani'nin devlet başkanı olması karşılığında Caferi'ye destek verebileceği düşünülüyor.
KERKÜK KARŞILlĞI DESTEK
Ancak Kürdistan Demokrat Partisi Başkanı Mesud Barzani, Reuter ajansına yaptığı bir açıklamada, henüz bu konuda kesin bir karar verilmediğini söyledi.
Barzani, yeni hükümette etkili görevler almak istediklerini belirterek, Kerkük konusundaki taleplerini de tekrarladı.
Reuters Barzani'nin "Gelecekte Kerkük'ün farklı etnik, dini ve milli unsurların bir arada yaşamasına örnek oluşturmasını istiyoruz. Ama bu ancak Kerkük'ün kimliğinin Kürdistan'ın bir parçası olarak teyidi ardından mümkün " sözlerini aktarıyor.
Barzani geçen ay yapılan seçimlerin de "Kerkük'ün Kürt kimliği"ni kanıtladığını söyledi.
Kürtler, Kerkük'te geçen ay yapılan ve Araplarla Türkmenlerin boykot ettiği yerel seçimde, oyların yüzde 59'unu kazanmıştı.
Dün de bölgesel Kürt hükümetinin başbakanı olan Neçirvan Barzani, yeni hükümete Kerkük'ü de içeren bazı tartışmalı bölgelerin kendilerine bırakılması halinde destek vereceklerini söylemişti.
BBC