Federal Kürdistan Bölge (FKB) Başkanı Mesut Barzani, Türk Ordusu tarafından Kürdistan Bölgesi topraklarında gerçekleştirilen sınır ötesi kara harekatının sona ermesi ve Türk askerlerinin kendi topraklarına çekilmesinin ardından harekata yurt içinden ve yurt dışından tepki gösteren ve Kürdistan Bölgesi'ne her türlü desteği veren bütün taraflara teşekkürlerini dile getiren bir mektup gönderdi. Başkan Barzani, mektubunda, ’'Şuana kadar da Türk askerinin müdahalesinin hedefinin Kürdistan Bölgesi'nin çıkarları, güvenliği ve istikrarı olduğu konusunda büyük endişelerinin olduğunu'' belirtti.
Başkan Barzani'nin mektubunun tam metni:
’'Kürdistan halkı, Türk Ordusu'nun Irak Kürdistan'ı topraklarına müdahalede bulunması karşısında rahatsızlıklarını ifade eden ve müdahaleyi kınayan Irak'taki çeşitli merkezler, Yeni Irak Ordusunun komutanlıklarının çoğu, Sivil Toplum Örgütleri, Aşiretler, milli ve resmi geniş ölçekli Iraklı siyasi gruplar ve güçlerin yardımlarını karşısında büyük bir saygı ve önemle memnunluk duyuyor.
Kürdistan Bölgesi halkı, Başkanlığı ve hükümeti Irak'ın resmi ve milli insiyatifini büyük ve geniş bir yüreklilikle karşılıyor.
Irak'ın bu yardımı Kürt-Arap kardeşliğini, Irak'taki siyasi süreci, Irak'ın birlik içinde federal ve demokratik olduğunu kanıtlıyor. Bu, Iraklıların farklı oluşumlarıyla birbirlerine yardım etmeleri hakkında gelecek için yararlı bir deneyimdir. Kürdistan Bölgesi'ni savundukları için saygıdeğer kardeşlerimiz olan siyasi grupların bütün başkanlarına, parlamento, Federal Irak Devleti yetkililerine, güneyde, orta kesimde, Musul, Kerkük, Diyala ve de diğer yerlerde bulunan aşiret reislerine teşekkürlerimi sunuyorum.
Bütün bu kardeşler için şunu vurgulamak istiyorum ki, Kürdistan'daki oluşumlar da aynı coşku ve istekle Irak'ın her karış toprağını savunmaya ve bu ruhla Irak'ı korumaya hazırdır.
Ve yine uluslararası merkezlere Türk Ordusu'nun müdahalesinin durması ve Türk güçlerinin çekilmesi için gösterdikleri yardım ve çağrılardan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Avrupa'daki başka ülkeler, Arap Birliği, dünyadaki çok sayıda ülkenin tutumu bu yöndeydi.
Bu son askeri müdahale Irak ve mazlum Kürdistan Bölgesi'ndeki kamuoyu arasında herhangi bir karışıklık meydana getirmedi. Ancak Türk güçlerinin sınırlı saldırısı bazı köprüleri yıktı, bölgenin alt yapısına büyük bir zarar verdi ve onbinlerce halkın evlerinden ve köylerinden çıkmalrına, çocuk ve kadınlar arasında panik ve endişe meydana gelmesine sebep oldu.
Türk askerinin müdahalesinin hedefinin şuana kadar da Kürdistan Bölgesi'nin çıkarları, güvenliği ve istikrarı olduğu konusundaki büyük endişemizi bildiriyoruz.
Kürdistan Bölgesi, Irak halklarının güven duyduğu bir yer olarak kalacak. Bölge, barışı ve istikrarı koruma arzusuna sahiptir ve kendisini komşuların güvenliğini bozma meselesinden uzak tutacak. Bundan dolayı Irak'taki milli ve resmi bütün vatansever güç ve taraflara Türk güçlerinin bölgedeki bütün noktalarda çekilmesi, askeri operasyonlardan dolayı meydana gelen zararların tazmin edilmesi, bu operasyonların tekrar etmesinin engellenmesi adına Türkiye ile Irak arasında değişmez bir prensibin koyulması konusunda sert olmaları çağrısında bulunuyorum.
Kürdistan Bölgesi'nin önceden olduğu gibi şuanki tutumu, koruma ve dikkatli olmakla beraber savunma ve bölgenin hiçbir taraf tarafından çatışmaların içine çekilmesine yol vermemekti. Büyük hazırlıklarımız Irak ve bölgenin bağımsızlığı ve egemenliğini savunmak içindir.
Soruna barışçıl bir çözüm bulmak için Federal Irak'ın barış yanlısı çabalarında yurtsever siyasi gruplar, Bakanlar Kurulu ve Federal hükümetin arkansındayız.
Biz, Kürdistan Bölgesi'nde, PKK ile Türk hükümeti arasındaki askeri kavgada taraf olmadığımızı çok defa söyledik. Bu uyumsuzluk Türkiye'nin dahili siyasi bir sorundur. Türkiye'nin bunun çözümünü kendi içinde araması daha iyidir. Her iki tarafın toprağımızı kendi aralarındaki hesaplaşma için bir meydan haline getirmesini kabul etmeyiz. Her iki tarafa askeri yola başvurmaktan el çekmeleri çağrısında bulunuyorum. PKK'ye de Kürtlerin bilinen meşru davasına zarar verecek hiçbir tepkiye başvurmaması çağrısında bulunuyorum.
Buradan, sorunun barışçıl bir çözümünün bulunması ve halkımızn çıkarları için etkili bir katılımda bulunacağımız konusunda tam bir hazırlığımızın olduğunu gösteriyoruz. Bölgedeki güvenlik ve istikrar, hepimizden, her türlü sorunun sona ermesini hedeflemeyi ve en iyi yardımlaşma ilişkisini, güvenliğin ve istikrarın güçlendirilmesini ve halkımız için yeni bir sayfa açmamız için refahın sağlanmasını istiyor.
Herkesten Irak'ın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve istikrarına saygı göstermesi çağrısında bulunuyorum.
En sonunda Irak'taki milli ve resmi bütün taraflara Kürdistan Bölgesi'ndeki kardeşlerine yardım ettikleri için büyük teşekkürlerimizi ve saygımızı ifade ediyoruz. Bunun yanında, gösterdikleri büyük bir sabır ve düzen ve de onuru savunmadaki tüm hazırlıkları karşısında Kürdistan'daki oluşumlarda rolü olan bay ve bayan kardeşlere büyük bir saygım var''
Allah'ın selamı üzerinizde olsun.
Mesut Barzani
29/02/2008
Türk ordusu G. Kürdistan'dan neden alelacele geri çekildi?