Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 18 March 2009

Avustralya , bu bati dunyasinin en guzel ulkesi, artik sonbahara dogru yelken acmis durumda; gunes henuz o yakici kizilliga donus yapmadi ama havada sanki bir serinleme seziyorum. Hayatimi devam ettirdigim sub-tropic bolge, surekli bicimde deniz esintisi aldigindan, yaz aylarinin kavuruculugundan etkilenmiyoruz pek; hele bu yil, bizden guneye dusen ve esasen daha serin olmasi beklenen cografyadaki muthis olumcul orman yanginlari bu yil bizim cenaha hic ugramadi.

Ama ben yine mutad sonbahar hastaligima tutuldum; bogazim da iltihap, sesim kisik, burnum arada bir akiyor ve gozum de ona eslikte sakinca gormuyor...Hele o hapsirmalar yok mu !

Dukkanda can sikintisiyla otururken, Avustralya'nin en buyuk gazetelerinden olan Sydney Morning Herald'in sayfalarini karistirmaya basladim. Bir makale gozume carpti; yazar, Herald'in uluslararasi bolumunun editoru Peter Hartcher isimli biri; yani o an makaleye bir goz atmasam, daha evvel toparlama , ordan burdan tirtikladigim bilgilerle az bir kulak dolgunlugu edindigim Cin-ABD finans iliskisinin iskeletini acik eden resmi beyandan belki de bir muddet daha mahrum kalacaktim.

Bir kac gun evvel Cin Basbakani Wen Jiabao, yaptigi onemli bir aciklamada aynen su ibareleri kullanmis :

" We've lent a huge amount of capital to the US, and of course we're concerned about the security of our assets.And to speak truthfully, I am a little bit worried "

Diyor ki basbakan " biz ABD'ye cok buyuk miktarda sermayeyi borc vermis durumdayiz.Ve tabiatiyla malimizin( paramizin) garantisiyle ilgileniyoruz. Dogru soylemek gerekirse, biraz endiseliyiz !"

Cin'in ABD'ye verdigi borcun miktarini merak edene rakam vereyim; bir trilyon ABD dolari ! US$ 1,000,000,000 !

Eh bu miktarda zaten Obama biraderimizin selefi Bush'un tesvikiyle onayladigi 700 milyar dolarlik tesvik paketine accicik denk dusmuyor mu ?

Iste bu noktada mevcut super guc ile yeni guc adayi Cin arasindaki potansiyel iliskilerin belirtilerini gormek mumkun; nasil mi ?

Bu demektirki ( makaleyi yazanin notu) Pekin, finansal gucunu ABD uzerinde bir baski araci enstrumani olarak kullanabilecegini gosteriyor.

Elbette el cevap geliyor ABD'nin basta baskani Obama ile tum finans buyuklerinden; " amanin dostlar basta yalniz Cin hukumeti degil, tum dunyanin yatirimcilarina beyan ederiz ki ABD'ye yapilacak tum yatirimlarda kesin bir guven duymalidirlar. nokta !
Makalede aslinda cok daha ilginc noktalar var ama bizleri ilgilendiren bir sonuc cikartmak istiyorum; ABD, finans darbogazinda debeleniyor ve bir cok batili ulkeyide pesinden surukluyor. Ortadoguda bazi cozumleri hizlandirmasi gerekebilir, kimbilir !

saygilar

Canbek

bati sadece kedi ve kopek mamasi almayi kesse Cin sapa oturur Cin' deki modern uretim yapan neredeyse tum tesisler Bati sermayesiyle olusturuldu - paylasildi Yuksek binalarindan tutun Olimpiyat stadyumuna kadar Cin neye meydan okuyabilirki

Bati eger simdiye kadar kendisine uygun gelen fiyatlarla kedi-kopek mamasini Cinden aliyorsa, bir daha almamasi icin gecerli- rekabettir bu- bir sebebin olmasi gerekmiyor mu ? Nedir o sebep ? Ayni mali, ayni kalitede devamliligi olacaginin garantisi ve guveni olusmasi halinde, ayni fiyata bir baska ulkeden tedarik etmek ! Simdilik ufukta Cin'e bu mikyasta bir rakip gorunmuyor. Bir de, Cindeki envai cesit emtia'nin manufakturunun hatiri sayili bir kisminin , batili sermayedarlara ait oldugunu da unutmamak lazim. Adamlar durduk yerde bir de kisa vadede kendilerine rakip mi yaratacaklar ? Ayrica makalede soz konusu olan komple bati degil, ABD dir.

batiyi ABD den ayri degerlendirmek, eskinin anlayisi olabilir The New World Design tek basina USA nin altindan kalkabilecegi bir proje degil Batinin alternatifsiz oldugunu dusunmeniz eksik mesela Hindia, tum uzak Asya ulkecikleri, haritanin alt tarafindaki Afrika ulkeleri yada Brezilia tek basina bir market degisimiyle Cini yine sapa oturtur kaldiki "Bir de, Cindeki envai cesit emtia'nin manufakturunun hatiri sayili bir kisminin , batili sermayedarlara ait oldugunu da unutmamak lazim. Adamlar durduk yerde bir de kisa vadede kendilerine rakip mi yaratacaklar ?" demissiniz ayni seyi zaten bende soyluyorum durduk yerde nicun kavga etsinlerki, isler tikir tikir gidiyor zaten Cin ABD ye meydan okuyor diyen sizsiniz unutmayalimki Vietnam savasi Vietnamla degil Cini test etmek icin yasanmisti ve ABD bunu iyi okudu ve Avrupa'yi bu nedenle ABD den ayri dusunmek imkansiz selamlarimla

Sn. Urfamyan, Degerlendirmeleriniz cok dogru. Cin ve ABD arasinda yillardir 'al gulum ver gulum' politikasi hakimdir ve hala da oyle. Su kriz doneminde daha cok Cin "Al gulum' diyerek ABD'ye veriyor o kadar. Bu zorlama Cin-ABD arasinda sorun gosterme yazilarini, gerceklerden ziyade 'wishful thinking' (dilek, istek) olarak goruyorum acikcasi. Cin ABD'ye borc veriyor deyince galiba Sn. Canbek cikarip para verdigini saniyor. ABD bugun dolar basan tek ulke, FED karsiliksiz para basiyor, o basilan paranin karsiligini da Cin devlet tahvili alarak karsiliyor. Borc denen sey bu. Simdi bir de ABD'nin battigini dusunun, bunca parasini ABD'ye yatiran Cin nasilsa ayakta kalacak? Hic bir mantigi yok bu yorumlarin. Bugun Cin ekonomik krize 2 trilyon dolarlik rezervle yakalandigi icin su anda durumu iyi. Ve butun umudu da elindeki rezervleri bitmeden ABD ekonomisinin duzelmesi. Cok fazla vakti de yok ustelik, yillik buyumesi %6'lara dustu. Issizligi onleyebilmesi icin Cin'in her yil en az iki haneli buyume gerceklestirmek zorunda. Yani su anda hazirdan yiyor Cin. Sizin anlayacaginiz bugun ABD kendi dolarinin degerini dusurmeye kalksa ilk karsi cikacak ulke Cin olur. Tum servetini dolara baglamis bir ulke buna izin verir mi? Bu ekonomik kriz ayrica herkese gosterdi ki ABD duzelmedikce dunya ekonomisi ayaga kalkmayacak. O yuzden aslinda tum devletler seve seve ABD'nin ekonomik krizinin bedelini oduyorlar. Ustelik gorunen o ki bu krizden sonra ABD eskisinden de guclu olarak cikacak. Yani komplo teorisi arasam bu krizin arkasinda ABD bizzat cikardi derdim. Tum rakiplerini sildi supurdu, dolarin bir numara haline getirdi (hem de diger devletler araciligiyla), tum ulkelerin ellerindeki dolar rezervlerini eritti, krizin faturasini diger ulkelere odetti. Faydalarini saymakla bitmez.. Geri kalan teoriler ise sadece 'fantazi' baska bir sey degil. FED hala karsiliksiz para basiyor ve diger ulkeler hala bu basilan paranin karsiligini kendileri karsiliyorlar. Yani alan memnun veren memnun.. Ustelik Sn. Canbek'in bilmedigi bir baska nokta da Cin'in ayni mali ayni kalitede iki kez uretemedigi gercegi. Kalitesiz mal uretmede bir numara ama kaliteli mal da hic sansi yok. Kedi kope mamalari da artik Cin'den alinmiyor. Tam tersine tum urunler 'mallarimiz Cin'de uretilmemistir' diye bas bas bagiriyorlar. Bu yuzdendir ki bir cok kedi kopegin olumune neden olan son uretiminin sorumlusunu idam etti Cin. Adam herhalde kedi kopek icin idam edilen kisi olarak da tarihe gecti. Aslinda bu teorileri ortaya atanlar soyle bir baksalar Cin'in uluslararasi alanda ABD'ye hic bir konuda zorluk cikarmadigini, desteklemedigi durumlarda bile en fazla cekimser kaldigini gorecekler ama 'fantazi' agir basiyor sanirim. Yoksa Cin ve ABD guzel guzel 'al gulum ver gulum' politikalarina devam ediyorlar. Sevgiyle kalin, Hanife

Yazimda Cin'in ABD'ye zorluk cikartigindan falan bahsetmedimki ! Cin basbakaninin soylediklerini naklediyorum sadece.Sn. Canbek Cin'in urettigi mallarin gordugu tepkinin de farkindadir hanife, hic mi hic merak etme sen. Iste bir konu aciyorum, cene kaslarinizda gelisme olsun diye. Ayrica Cin , parayi bastirana bazan kaliteli mal bileme uretir, sadece Cin degil, Tirkolar bile. ABD'nin para basip petrol falan satin aldigini cocuklar bile bilir, sadece Cin degil, japonyaninda ABD hazine bonolarina epeyi bir para bagladigini da...

Canbek Hocam, Anlatmaya yada açmaya çalıştığın konu astığın makalenin son paragrafında duruyor. ABD'yi saran krizin Ortadoğu'da bazı çözümleri zorlayabileceği öngörüsünde bulunuyorsun. Bu düşüncenin önemli dayanakları var. A-Krizin Avrupa ülkelerini peşinden sürüklemekte olduğu doğru. Avrupa ülkelerine krizin yansıması ve faturası daha ağır olacağa benziyor. Sermayenin globalleştiği bir ortamda bu kaçınılmaz. B-ABD karşılıksız para basan ülke konumundayken tasarruf bonoları ve tahvilleriyle büyük ölçüde para topladı. Diğer bir deyişle karşılıksız parayı topladı. Sermayeyi elinden çıkaranların şu anda elinde tahvil var ABD'nin ise nakit. Karşılıksız para politikası döneminde enflasyon hakimdi. Krizle birlikte deflasyon var ve dolar dünya piyasalarında % 30 değer kazandı. Amerikanın bono ve tahvil karşılığı aldığı aldığı ucuz dolar ABD'nin elinde nakit olarak kıymetlendi. Çin'in borç verdiği 1 trilyonda kaybı 300 milyar dolar. Üstelik nakittten değer kaybı. C-Petrol fiyatları dolarla belirleniyor. Petrol fiyatlarında düşme yok artış var. Daha da pahalılanan dolar extradan kar sağlıyor. Dünya petrol piyasasını ağırlıklı olarak ABD şirketleri denetliyor. Bunlar krizin uzun vadede ABD lehine sonuç vereceğinin işaretleri. D-Diğer ülkelere oranla ABD ile daha fazla iç-içelik arzeden Japonya ekonomisi krizden Avrupa ve Çin ekonomisi oranında etkilenmeyecektir. Bu tablo karşısında Çin'in sesini yükseltmesi olağandır. Çin'in petrol ihtiyacının % 90'ını dışardan temin eden bir ülke olmasına ilaveten açıktan yediği 300 milyar dolarlık kazığı (ki Türkiyenin toplam ekonomik hacminden daha büyük bir rakamdır) birlikte hesabederseniz Çin başbakanının jetonu yeni düşmüş telefon kulübesi misali cıyaklamasına şaşırmazsınız. Arkadaşlar bir yada birkaç ülke bazında krizi incelemişler ama global etkilerine ve özel olarak Ortadoğu'ya nasıl yansıyacağına bakmayı fazlaca düşünmemişler. Çin'in kaptırdığı para aracılığıyla insiyatifi ABD'ye bırakması onun etkili baskı gücü olma pozisyonunu zayıflatıcı rol oynayacaktır. Çin, elinde muazzam dolar rezervleri varken bunu etkili bir araç olarak kullanma şansına sahipti. Tahviller ve bonolar aynı değerde değil, doayısıyla etkili rol oyanamaktan uzak. Çin'in İran üzerindeki korumacılığı önceki ağırlığını kaybederek asgari düzeye inecektir. İran ve Rusya Ortadoğu oyununda yalnız kalıyorlar. Avrupa, Merkel öncesi dönemdeki arap yanlılığına hiçbir zaman cüret edemeyecek. Krizin etkilerinin aşılmasındaki ABD rolü Avrupa ülkelerinin elinden bu şansı daha şimdiden almış durumda. Zengin arap devletlerinin Hamas'ın şahsında sınadıkları açık İran karşıtı antant bu gelişmeler üzerine temellendirildi. ABD varlığının Ortadoğu'da daha da etkinleşmesi olasıdır. İrşad ediyorsun adeta. Teşekkürlerimi ve tebriklerimi sunuyorum.

Canbek (nicht überprüft)

Do, 03/19/2009 - 13:29

In reply to by نەناسراو (nicht überprüft)

Merhaba Kenan Dogrusunu istersen, su 300 milyar dolarlik kazigi aklima getiremedim, kivrak zekanla sen hemen tasi gedigine koymussun; gercekten de adamlarin yedigi kazigin boyutu, bir anlik makaleye sigacak gibi degil.ABD'ye olasi satislarida allak bullak olmakla kalmadi, Avrupa ve Japonya'ya da hissedilir olcude dusmeye basladi. Bu arada hatirlarsan Rus devlet baskani Medvedev, krizi muteakiben ABD'ye , dunyanin finans balansini bozdugundan oturu catinca, once bu tavrin niteligine uyanamamis, " ne olacak geri ulke'nin politikacisinin tepkisi ancak boyle banal olur" diye dusunmustum. Megerse banallik bendeymis ! Adamlarin dunyalari tersine dondu vallahi; evet, ABD hem Ortadogu hem de Afganistan'da icinde bulundugu krize ters orantili yansiyabilecek bicimde atak davranacaga benziyor.Oyle bir ikilem ki ABD'ye has olan durum, adamlarin ekonomik krize bodoslama dalmalari internal problemleri de koruklemeye ciddi bicimde adayken, askeri guc kullaniminda daha da rakipsiz kalmak bir yana, bir de aninda gucu kullanabilecegini gostermesi ve icrasi bakimindan ilginc bir durum gozlemlenebiliyor. Hem internal hem external problemleri cozumde atak davranmak zorundalar. Ise, bana kalirsa,Irak'in istikrarli egemenligiyle Turkiye'nin guvenliginin saglanmasina yonelik tedbir-politik baskilarla baslayacaga benzerler. Belki yaniliyorum ama politika tesbitlerle yuruyor da biliyorsun... saglam , aydinlatici cevabin icin sagol saygilar Canbek

Sn. Canbek, Yazinizin basligina bakin, "Cin artik ABD'ye meydan okuyor". Ama aktardiginiz Cin basbakaninin sozlerinde ABD'ye meydan okuma degil yatirimlarinin bosa gitmesinden duydugu tedirginlik var. Yani demek oluyor ki yazinizin basligi sizin kendi yorumunuz. Benim sozlerim de sizin yorumunuzaydi, Cin basbakanina degil. Yoksa Cin'in zaten tum yatirimini ABD'ye ve dolara yaptigini bilen biriyim. Yok amaciniz bu degildiyse daha dikkatli baslik secmeniz gerekirdi, meydan okumanin anlami cok aciktir. Hanife

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.