Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 16 July 2008

Irak Başbakanı Nuri el Maliki'den gelen Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesine yönelik takvim önerisi benzersiz bir fırsat sunuyor. Uzun zamandır savunduğum bir fikir ve hem Irak'ın uzun vadeli başarısı, hem de ABD'nin güvenlik çıkarları için elzem bir adım olan, savaş birliklerinin aşamalı olarak yeniden konuşlandırılmasını başlatmak için bu gelişmeden faydalanmalıyız.

Bu seçim kampanyasında Irak'a dair görüş farklılıkları oldukça derin. Senatör John McCain'in aksine, ben daha başlamadan Irak Savaşı'na, karşı çıkmıştım, başkan olduğum taktirde de sonlandırıracağım.

9/11 saldırıyla hiç bir ilişkisi bulunmayan ve acil bir tehdit unsuru oluşturmayan bir ülkeyi işgal ederek dikkatimizi El Kaide ve Taliban'a karşı verdiğimiz savaştan başka yöne doğru kaydırdığımıza inanıyordum. O zamandan bu yana 4.000'in üzerinde amerikan askeri öldü ve 1 trilyona yakın para harcadık. Askerlerimiz korkunç şekilde gerilmiş durumda. Karşımızdaki hemen her tehdit -Afganistan'dan El Kaide'ye ve İran'a- büyümüş vaziyette.

Başkan Bush'un saldırıyı açıkladığı 18 ay içinde birliklerimiz şiddeti azaltmak için kahramanca bir performans gösterdiler. Alınan yeni önlemler sayesinde Irak halkı korundu ve Sünni aşiretler El Kaide'yi redderek etkinliğini önemli ölçüde zayıflattılar.

Ama, beni saldırıya karşı çıkmaya iten etkenler hâlâ geçerli. Askerlerimizin üzerindeki gerginlik arttı, Afganistan'daki durum kötüye gitti ve, Irak'ta, öngördüğümüz bütçeyi 200 bin dolar aştık. Iraklı liderler on milyonlarca dolarlık petrol gelirleriyle ülkelerini yeniden inşa etmeyi başaramadılar ve saldırının amacı olarak açıklanan siyasal uzlaşma da gerçekleştirilemedi.

Ancak, Irak'lı liderlerin Amerikan askerlerinin çekilmesi için bir takvim üzerinde tartışacak sorumluluğu almayı istemeleri iyi bir haber. Öte yandan, Irak güvenlik güçlerinin eğitiminden sorumlu Amerikalı subay General James Dubik, Irak ordusu ve polisinin, güvenliğin sorumluluğunu almak üzere 2009 itibariyle hazır olacağını açıkladı.

Iraklılar'ı siyasal uzlaşmaya varmaya zorlamak ve ülkelerinin güvenliği ve istikrarı için sorumluluk üstlenme safhasına başarılı bir şekilde gaçebilmelerini sağlamak ancak ordularımızı yeniden konuşlandırarak gerçekleşebilir. Bush yönetimi ve Senatör McCain önceden Irak'ın egemen bağımsız hükümetine saygı duyacaklarını taahhüt etmiş omalarına rağmen, bu fırsatı değerlendirip Iraklılar'ı adım atmaya teşvik etmek yerine bu geçişi kucaklamayı reddetmyi tercih ediyor. Irak'ı egemen bir Irak'lı hükümete teslim edecek olmamıza rağmen, Amerikan askerlerinin çekilmesi için ortaya koyulacak herhangi bir takvimi "teslimiyetçilik" olarak adlandırıyorlar.

Ama bu bir başarı stratejisi değil. Bu, hem Irak halkının hem de Amerika halkının iradesine ve Birleşik Devletler'in güvenlik çıkarlarına rağmen kalma stratejisi. Bu yüzden, başkan olarak ilk günümde orduya yeni bir görev verirdim: bu savaşı sonlandırmak.

Bir çok kez söylediğim gibi, Irak'a girerken ne kadar özensiz davrandıysak, çıkarken de o denli özenli olmalıyız. Savaş güçlerimizi, 16 ay içinde tamamen çekilecekleri bir hızda güvenli bor şekilde yeniden konuşlandırabiliriz. Bu da 2010 yazına denk gelir. Yani bugünden itibaren iki yıl, savaş başladığından itibarense yedi yıl. Bu yeniden konuşlandırmanın ardından, Irak'ta kalan kuvvetler sınırlı alanlarda görevlendirilebilir: Mezopotamya'da El Kaide'nin kalıntılarının peşine düşmek, Amerikalı görevlilerin güvenliğini sağlamak ve Irak siyasal alanda ilerleme kaydettiği sürece Irak güvenik güçlerini eğitmek. Bu, hızlı bir çekilme anlamına gelmez.

Bu stratejiyi hayata geçirirken bir takım taktiksel düzeltmeler yapmak kaçınılmaz olacaktır. Sık sık dile getirdiğim gibi, sahadaki komutanlara ve Irak hükümetine danışarak birliklerimizin güvenli biçimde yeniden konuşlandırılmasını ve çıkarlarımızın korunmasını sağlardım. Doğrusu, önce güvenli bölgelerden, sonra da sıcak bölgelerden çekilmeleri olur. Irak'ın istikrarını teminen bölgedeki her ulusla diplomatik harekata geçip Iraklı mültecileri desteklemeye yönelik uluslararası çabalara için 2 milyon dolar katkı sağlardık.

Savaşın bitirilmesi, El Kaide'nin güvenli sığınak bulduğu ve Taliban'ın yeniden su yüzüne çıktığı Afganistan ve Pakistan başta olmak üzere, daha geniş stratejik hedeflerimiz için elzem. Irak, terörle savaşta en önemli cephe değil. Hiç bir zaman da olmadı. Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'in yakın zamanda söylediği gibi, Irak'taki yükümlülüklerimizi azaltmadığımız sürece Afganistan'daki işimizi tamamlamak için yeterli kaynaklara sahip olamayız.

Başkan olarak yeni bir strateji izleyip Afganistan'daki çabalarımızı desteklemek üzere, Afganistan'a en az iki savaş birliği daha gönderirdim. Oradaki misyonu tamamlamak için daha fazla askere, daha fazla helikoptere, daha iyi istihbarata ve daha fazla sivil desteğe ihtiyacımız var. Ordumuzu, kaynaklarımızı ve dış politikamızı Irak'ta daimi üsler bulundurma arzusunun boyunduruğundan kurtarmak niyetindeyim.

Bu kampanyada, Irak'a dair fikir ayrılıkları var, ve onları, hak ettikleri titizlikle tartışmalıyız. Senatör McCAin'in tersine, Irak'ta, Güney Kore'deki gibi daimi üsler peşinde olmayacağımızı açık şekilde ortaya koyar, birliklerimizi Irak'tan çıkartır ve karşımızdaki daha önemli güvenlik problemlerine odaklanırdım. Ancak, Amerikan dış politikasının yakın tarihindeki en büyük gafın altında imzası olanlar, uzun zamandır, yapıcı tartışmalara girmek yerine " teslimiyetçilik " ya da " kıvırtma " gibi yanlış suçlamalar yapmayı tercih ediyorlar.

Bu kez işe yaramayacak. Bu savaşı sonlandırmanın zamanıdır.

14 Temmuz 2008 The New York Times

Zaman Gazetesinden akt

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.