Direkt zum Inhalt

Dersim'de oynanan oyunlarin perde arkasi.......

Dersim Aliser'in deyimiyle "aslanlar yurdudur".Dusurulmesi mumkun olmayan bir beldedir.Dusurulememenin nedini cografik olma ozelliginden ziyade, insanin direngenligidir.Isyancilgi ve ozgurluge olan askidir.

1920 den bu yana direngenligi dusurulememistir.Kendini ureten ,kavgaci ve ulusal inadi onu kahramanlastirmistir.38 e kadar ozerk bir konumdadir.Askere gitmeye direnmis, vergi vermeye direnmistir.

38 den sonra peyde pey turklestirilmeye calisilmis, basarili olunamamistir.Kismi basarilara imza atilmis, ya da deyim yerindeyse tahribat derinlestirilmeye calisilmistir.Bu yetmemistir dusurulmesine.

Sol yelpazede kemalizm 70 li yillarda gerekeni yapmaya calismistir.Daha sonra malumunuz 30 yil suren savas naralari, dersimliye ozgurluk degil surum ve kiyim getirmistir.Dersim insansizlastirlmak icin en basta programa alinmistir.

Daha sonra ise gidenlerin yeniden ugragi haline gelmis ve bu yeniden savas cigirtkanligiyla onlenmeye calisiliyor.Masum dersimli bu aciyi yeniden yasiyacaga benziyor.Savas tamtamlarinin tek bir amaci vardir, yeniden insanlarin kacacagi bir belde haline getirmek.Zaten abdullah soyleminde "demokratik cumhuriyetin" tam da dersime uygun bir proje oldugunu belirttigi bir surecte.Yani bir tarafta kemalist programi uygulayacaksin,digerinde siddeti reva gorerek iki koldan yukleneceksin.

Said Kirmizitopragin ana-yurdunu kemalistlere peskes cekeceksin.Dersimin aslani Ali Ser'in yurduna kargalari yerlestireceksin.Seyd Riza'nin gorkeminde teslimiyete pirim vereceksin...

Bilincli bir secim alani olarak dersim secilmistir.38 ruhunu dizgine vurmaktir amac.Son 30 yilda katliamin tamamlanmasi gerekmektedir,ideolojik ve askeri baglamda.Zaten 6 milyon kurd kurdistan'dan zorunlu goce tabii tutuldu.

Geri-donusun en yogun yasanan beldesi dersimdir.Yurtdisindan ve ic goce tabi tutulanlar Duzgin bave'nin yolunu tutmustur.Kutsal Munzur suyuna hasreti derinlesmistir.Toprak,su ve gunesin kutsal oldugu bir yoredir dersim.

Dersimli'nin kabesi Duzgun bave dir.Yonunu Kabe olarak haca degil,dagina, tasina cevirir.Zira yarattigi degerler yatirlariyla,yuce daglariyla,suyuyla zaten kutsaldir.Kutsalligi ozunde tasimaktadir.Kutsal alanlar ise cekim nedenidir.

Bu ozelliklerini bilenler yeniden genelde Kurdistan'a, ozelde de dersime bilincli yonelmistir.

Genelde Zazaca konusanlarin yaninda ,kurmanci konusanlari da hesaba katarak birlikteligin kacinilmazligi, ayriliklarin sebebi degildir.Kendine has ozellikler korunmali ve ulusal yapilanmanin onune engel olarak konulmamalidir.

Bu tur cabalar lor'lari ayri,gorlari ayri,soranlari ayri ve zazalari da ayri noktalarda toplayarak esir ve yarali ulkeyi cok daha azginlasan yaralara goturur.Buna musade edilmemeli.

Bagimsizlasan bir ulkede ozgur ve esit haklardan soz edilebilinir.Demokratik bir yapilanmada her kes kendi renginde kendini ozgurlestirmelidir.Ama su an tamtam seslerini duymaktayiz yeniden.Sahsa endeksli bu tehlikeli adim Dersimin bas belasidir.

Kimil hareketinin yarattigi yaralari sarmak cok daha bilincli birlikteligi gerektirir.Muhalif saflarda siklasmayi gerektirir.

Milli birlik ruhunda sekillenerek yarina guven icinde bakmayi, siyasetin zemini olarak algilamak gerekir.Dersim Kurdistanin yumusak karnidir.Dusman darbelerine acik tutulmaktadir.Kendine ozgu durusu,inanci saldirilarin yogunlasmasina neden olmaktadir.Oynanan oyunlari bosa cikarmak gerekir.

Milli kurd politikasinin zaferi dersimin kurtulusudur.

Tc ve tc nin yarattigi senaryolara Dersim kurban edilemez.

Selam ve saygilarimla...

--------------------------------------------------------------------------------

Neuen Kommentar schreiben

Der Inhalt dieses Feldes wird nicht öffentlich zugänglich angezeigt.
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.