Kerkük Halki, Vilayet Yönetiminin en kisa zaman da olusmasini istiyor..
Kurdistani Niwê’den
Irak, Kürdistan ve özellikle Kerkük Mahalli secimlerinde elde edilen basarilardan sonra, Kerkük halki tüm ulusal birleskenleriyle cok sevindi. Kerkük Kardeslik Listesi 41 sandalyeden 26‘sini alarak, gecmiste yasanan bosluklari doldurabilir ve var olan sorunlara gereken cözümler getirebilir, Kerkük sehrine hizmet edebilir, yikilan rejimin Kürd halkina yönelik gerceklestirdigi tahribatlar ortadan kaldirilabilir ve Gecici Irak Anayasasinin 58.ci maddesinin tatbik edilmesi icin gereken adimlar atilabilinirdi. Kerkük sehrine yönelik yeni hizmetler ve projeler gerceklestirilebilinirdi...
Ama ne yazik ki, secimlerden sonra aylar gecmesine ragmen, hâlâ Kerkük Vilayet yönetimine iliskin gereken görev bölümü yapilmis degil, vali, vali yardimdimcisi ve Il Meclisi Baskani secilmis degildir.
Bu durum ise, Meclisin, sehir idaresinin, kaza ve nahiyelerinin calismalarini cok kötü bir sekilde etkilemektedir.
Kerkük sehrinin tüm sinif ve katmanlari, Kerkük vilayetindeki görev bölümünün gecikmesine iliskin ciddi rahatsizliklari vard ve umut ediyorlar yetkili cevreler bu sorunlari cözmek icin uygun mekanizmalar bulurlarlar..
Kerkük halki tüm kompozantlariyla, Kerkük Meclisinin toplanmasini ve gereken idari secimleri ve görevlendirmeleri yapmasini istemektedir.
Bu konuya iliskin olarak, Hewice Kazasi Meclis üyesi Ahmed Husen yaptigi aciklama: „Kerkük ve tüm bölge halki, Kerkük Kardeslik Listesinin Kerkük idaresini yeniden olusturma yönünde büyük umutlari var. Eski rejimin 35 yil boyunca Kerkükte gerceklestirdigi tahribatlari ortadan kaldirmak, Kerkük halkina yönelik haksizliklari gidermek gerekiyor. Fakat ne yazik ki, simdiye kadar sehir idaresine iliskin gereken görevlendirmeler yapilmadi. Bana göre bu durum sehir halkinin kazancina degil... Bence yeni yönetim mutabakat ile atanmali ve Türkmen, Asuri ve yerli Araplarin rolleri olmalidir“ dedi.
Gazeteci Kazim Ali ise: „Daha önceki yönetim mutabakat bazinda olusturulmustu... Umut ediyorum ki, yeni yönetim en kisa zaman icin de ishe baslar. Fakat simdiye kadar, görev basina gecmemesi 58.ci maddenin tatbik edilmesi meselesine zarar veriyor ve geciktiriyor. Bundan dolayi ishi hizlandirmalilar“ diyerek düsüncelerini aktardi...
Qereincir Nahiyesinin yöneticisi, Felah Mustafa ise yaptigi aciklamada düsüncesini söyle ifade etti: „Kerkük idare yönetiminin gecikmesi kaza ve nahiyeler üzerine de cik kötü etki yapmaktadir.. Hizmet projelerinin olusturulmasi ve tatbik edilmesini engellemektedir. Idarenin olusturulmasindaki gecikme beraberinden projelerin gecikmesinide getiriyor“.
Dubiz Kaymakami Heme Mustafa ise: „ Umut ediyoruz ki, Il Yönetimi en kisa zamanda is basi yapar.. Cünkü eski rejim döneminde Dubiz bölgesi teh’rib edilen alanlardandi... Bu meclisin görevide bu sorunlari cözmektir“ dedi.
Kerkük’ün Biryadi mahalesinin Imam Kasim camisi imami, Ahmed Abdullah Imam yaptigi aciklamda: „ Yeni Meclisin üyeleri halkin oylariyla oraya secildiler. Umut ederim ki, halkin güvenine layik olurlar, en kisa zaman da Meclisi isler hale getirir, Kerkük’ün gercek halkinin istemlerine cevap olur ve 58.ci maddenin tatbik edilmesi icin gereken cabalari yürütürler“ dedi..