ÜMİT PAMİR: “KÜRDLER İSTERSE.... KÜRD DEVLETİ ...“
Peyamner PNA-
Türkiye Emekli büyük Elçisi Ümit Pamir, Türk Merkezli Miliyet Gazetesine verdiği roportaj da Kürd sorunuyla ilgili olarak, Kürdler isterse bağımsız bir devlet kura bilirler. Bu sade yapılacak bir referanduma bağlı olduğunu referendum sonucu neyse ona göre çözüm üretilir. açıklamasıyla çözüm yolunun referendum olduğunu ve ancak halkın şuan karar verebileceğini belirtti. Bu da halkların kendi kaderini tayin hakkı'na işaretir ve uluslararası anlaşmalarda da bu hak her halka tanınmaktadır.
Ümit Pamir (Emekli Büyükelçi):
NATO'nun yeni vizyonunu tasarlayacak “12 akil adam“dan biri olan emekli Büyükelçi Ümit Pamir, tüm Türkiye ve tabii ki Ankara'ya mevcutların dışında, bambaşka bir perspektif sunuyor. Bunu da çok net, lafı hiç dolandırmadan yapıyor. Ancak, önce şu iki notunu iletelim: “Birincisi, bu konudaki önerimi NATO Akil Adamlar Grubu üyesi değil, emekli büyükelçi sıfatımla yapıyorum. İkincisi, önerim sansasyonel algılanabilir, şeytanın avukatlığını yaptığım düşünülebilir, ancak, edindiğim samimi devlet tecrübesiyle söylemem gerekenler bunlardı.“
İşte Türkye Dışişleri'nin yetiştirdiği en parlak isimlerden biri olduğu dünyaca da kabul görmüş emekli büyükelçi Ümit Pamir'in şimdiden “Acaba nasıl olur?“ diye hemen herkesin aklına takılacak önerisi:
Türkler ve Kürdler Ne İstiyor?
Yönelttiğiniz 10 sual tam bir yol haritası, ama bana göre ikinci aşamada ele alınmaları gerekiyor. Çünkü, vardığımız noktada öncelikle açıklığa kavuşturulması gereken husus, Türkiye'nin temel katmanları olan Türkler ve Kürtlerin birlikte mi, yoksa ayrı ayrı mı yaşama iradesini taşıyıp taşımadıklarının saptanmasıdır.
Bugün Cesur Ve Dürüst Olmasak Yarının Telafisi Yok
Bu dediğim saptama mutlak bir cesaret, dürüstlük ve demokratik olgunlukla yapılmadıkça, “Kürt sorunu ve çatışmaya çözüm arama“ başlığı altında sürdürülen çalışmaların, meselenin özüne ve çözümüne herhangi bir katkısı olmayacağı gibi, gerçekten kalıcı bir çözüm gerektirdiği aşikâr olan bu büyük sorunun daha da derinleşmesine yol açacağı muhakkaktır.
Böyle bir durumda, mevcut sorunun bugünden öngörülemeyecek, herkesin zararlar göreceği, telafisi mümkün olmayan ve dış müdahalelerin daha da görünür halde gündeme geleceği bir nitelik kazanması beklenmelidir.
Önce Her İhtimali Tartışacağız, Sonra Sandığa Gideceğiz
Bence Türklerle Kürtlerin birlikte mi, yoksa ayrı ayrı mı yaşamak istedikleri saptaması referandumla yapılmalıdır ve bir an önce yapılmalıdır. Bu referandum öncesinde konunun alabildiğine serbest bir ortamda, herkesin her şeyi söyleyebileceği, hiçbir korku altında kalmayacağı bir kampanya süreci yaşanmalıdır.
Vatandaşlar, neye oy verirlerse, sonradan neyle karşılaşacaklarını baştan bilmeli, tartışmalı, söylenecek her sözü dinleme imkânı bulmalıdır.
Türklere Tek, Kütrlere İki soru
Referandumda, bütün Türkiye halklarına şu soru sorulmalıdır: “Kendinizi nasıl telakki ediyorsunuz; Türk mü, Kürt mü?“ Türklerin bir ayrışma talebi olmadığına göre yanıtı “Kürt“ olanlara sorulacak ikinci soru da şudur: “Ayrışmadan mı yanasınız, yoksa birlikte yaşamak mı istiyorsunuz?“
Eğer Kürtlerin 3'te 2'si nden Fazlası “ Ben Ayrılmak İstiyorum“ Diyorsa
O zaman bu ayrışmanın aşamaları konuşulur. Mesela, ilk başta eyalet sistemiyle başlanır, yavaş yavaş bağımsızlık gündeme gelir. Bu yapılırken de bin yıllık kardeşlik üzerinden hareket edilir. Çünkü, sonuçta ayrı ayrı da olsa yan yana yaşayacağız. Ama, mesela bugüne kadar o bölgeden alınan verginin 20 katı kadar o bölgeye bütçe ayrılıyorsa, bu artık olmayacak demektir.
Eğer Kürtlerin 3'te 2'si nden Fazlası “ Ben Ayrılmak İstimiyorum“ Diyorsa
O zaman otonomi anlamına gelen hiçbir hakka gerek yok demektir. Yani, mesela Kürtçe öğretim olabilir, ama, eğitim olmayacaktır. Anayasa'ya Kürtlükle ilgili madde konması artık bir ihtiyaç değildir. Yani, bireysel haklar tüm Türkiye için genişletilir, ama, kolektif hak talepleri gündeme gelmez ve bu konu biter.
Önce Gerçek, Sonra O Gerçeğe Göre Model
Türkiye'nin gerçek bir strateji geliştirebilmesi için, önce “Ey Kürt kardeşim, ey Türk kardeşim, sen ne istiyorsun?“ diye sorması gerekiyor. Bunun yanıtını almadan yapılacak tüm arayışlar beni bağışlayın ama hafif kalır. Gideceğimiz yolu bulmak, çözümün zeminini anlamak için önce buna karar vermemiz lazım.
milliyet
Re: “KÜRDLER İSTERSE.... KÜRD DEVLETİ ...“