MİTTANİ KRALİÇESi TADUHÎBA YADA DAHA ÇOK TANINAN İSMİYLE NÎVERTÎTÎ ÜZERINE
Çev: Aso Zagrosi
MİTTANİ KRALİÇESi TADUHÎBA YADA DAHA ÇOK TANINAN İSMİYLE NÎVERTÎTÎ
Mittani kralının kızı Taduhîba, daha çok Nîvertîtî yada Nîvertarî olarak tanınıyordu.. Mittaniler Kürdistanın eski halklarından biridirler.. Taduhîba, Mittanilerle eski Mısırlılar arasındaki bir siyasi antlamaya bağlı olarak, Mısır Firavunu Axnatunla evleniyor.. Bu evliliğin amacı Mittanilerle Mısırlılar arasındaki sürtüşmelere son vermekti.. Bu antlalşmayla Mittanilerin Mısır üzerine saldırıları engellendi. Çünkü, M.Ö 2000 yıllarında Mittaniler, Mısır Firavunları için en büyük tehlikeyi arzediyorlardı..
Bu tarihi evlilik neticesinde, Taduhîba'nın Mısıra gitmesi, orada büyük değişimlere neden oldu. Bu değişmelerin en önemlisi dinsel bazdaydı.
Bu evlilikten önce Mısır'da, tek tanrılık yerine çok tanrılık geçerliydi.
Taduhîba hatun sahip olduğu güçlü kişilik sayesinde, Mısıra gittikten sonra, kocasını ve Firavun ailesini etkiliyerek, çok tanrılı dine son verip ve o dönem Mittanilerin sahip olduğu tek tanrılı din olan güneş tanrısını yerleştirdi. Mittaniler yaşadıkları dönemde, kendi bölgelerinde ve Mısır'da tek tanrılı inancı yerleştirdiler.. Bu tek tanrılı sistem tüm Mısırlılar tarafından kabul edilmedi.. Bazı kesimler, Firavun Axnaton ve Kraliçe Taduhîba'ya karşi direnişe geçtiler. Fakat,bu direnişe rağmen,daha sonra bu tek tanrılık inancı yerleştirildi.
Mısırlılar Taduhîba hanıma "Nîvertîtî"ye diyorlardı. Bu ismin anlamı " o gelen güzel"dir. Çünkü, Taduhîba hatun yaşadığı dönemde, Kürdistanın en güzel kadınlarından biriydi. Kralice Taduhîba heykelleri ve Mısırlıların kendisi hakkında yazdıklarından ögreniyoruz ki, o kendi döneminde güzelliğin sembollu ve Mısırlı kadınların taklit ettikleri bir örnegi teşkil ediyordu..
Kürdistanlı kraliçe Taduhîba'ya ilişkin bulunan ilk arkeolojik bulgularda bu kadının güzelliği ve güçlülüğü bir çok tarihçinin dikkatini çekmistir. Denilebilinirki eski de yaşamış kadınlar içinde üzerinde en çok araştırma yapılan ve en çok önem verilen kadın Taduhîbadır.
Son dönemlerde mumyalanmış bir kadın bulundu. Bazı uzmanlar, bu mumyanın Taduhîba hatuna ait olabileceğini ileri sürdüler. Çünkü bu mumyalanmış kadın , Firavun Axnaton'un mezarlığında bulunmuştu. Ayrıca boyu ve yüz biçimi Taduhîba'nın bulunan heykellerine çok benziyordu.
Fakat, son dönemlerde Mısır Tarih Eserleri Koruma Komisyonu yaptığı bir açıklamada bu mumyalanmış kadının Taduhîba olamayacağı yönünde tavır belirlemiştir. Komisyona göre üzerine yapılan bilimsel incelemeler sonucu mumyalanmış kadın 16 yaş cıvarındadır. Kraliçe Taduhîba ise 30 yaşindayken ölmüstü.