Direkt zum Inhalt
Submitted by Anonymous (nicht überprüft) on 21 September 2008

Kek Piran tujoluk yapiyor. Aptosuz olur ama PKKsiz Kurdistanda mucadale olamaz.

Rizgari
H.Piran / TEVKURD'un doğduğu andan itibaren aktif örgütlenmeyi veya sesli bir şekilde partileşmeyi neden hedeflemediği hep bir soru işareti oluşturdu..

Görüşme imkanı bulduğum arkadaşların ifadeleri veya izlediğim yayınlarda sıralanan gerekçeler toplamının başında ’açık çalışma' kurgusunun ana argümanları yer alıyordu. Yani egemen hukukun belirlediği alanın tanınmaması ve meşruiyetin kendinde varoluşun ana ilkelerinde aranması gibi genel kabul görebilecek bir bakış açısı savunuluyordu. Ama yine de egemen hukukun belirlediği alanın tanınmaması ile parti oluşumunun neden bağdaşamayacağını izah etmek oldukça zor.

Kürdistan'da en kitlesel gücün yasal siyasi sözcülerinin defalarca kapatılan partilerinin tekrar açılması ve yeni isimlerle yollarına devam ediyor oluşları meşruiyet ve hukuk çatışmasının istendiğinde nasıl işlenebileceğine örnek teşkil ediyor.

Yani mesele başka bir yerde.

Ve sanıyorum asıl sorun PKK'ye bakış ve ona rağmen Kürdistan'da nasıl bir açık mücadele izleneceği ile ilişkili.

PKK dışında olan yurtseverlerin PKK ’'kapsama alanı ’'içerisinde olan ve içerisinde yurtsever Kürtlerin de bulunduğu genis kitleye yaklaşımlarının nasıl olacağı uzun bir süredir tartışılıyor.

Önderi teslim olmuş PKK'nin örgüt olarak neye, kime hizmet ettiği biliniyor. Buna rağmen binlerce şehit gerilla ailesinin ve dağdaki iyiniyetli yurtsever Kürdün merkezinde olduğu sürecin etrafındaki halkalar milyonları buluyor.

Bu noktada açık siyasi bir hat olarak bayrağınızı açtığınız vakit, ki bu TEVKURD bağlamında parti tabelasını açmak anlamına geliyor, bu PKK'nin yasal temsilcileri ile köprüleri attığınız anlamına gelecek. Örgütlendiğiniz her alanda neden ayrı olduğunuzu anlatmanız gerekecek. Millet önünde yüzleşmek, hesap sormak gerekecek.

Eğer hesap PKK'nin ipliğini pazara çıkarmanın en örgütlü ve güçlü aracı olan partileşmekten PKK sempatisi olan geniş kitleleri ürkütmemek, soğutmamak için kaçınmak ise bunu adı en hafifinden ucuz populizmdir.

Hesap eğer DTP'nin veya DTP kitlesinin kendiliğinden dönüşmesini ümid edip, onların size geleceğini beklemek ise bu denklem çözümsüzdür. Reel siyasetin matematiği özünü güç ilişkilerinden alır. Güçlü ile güçsüzün birliğinde herkes payı kadar bulunur. DTP Apo'nun meşruiyetine su taşırken, DTP'den umudu olanlar da nihayetinde aynı isi yaparlar.

Kürdistan'ı savunan açık çalışmayı parti çatısı altında yapmanın son derece ahlaki ve haklı gerekçeleri vardır. Böyle bir alan ve çok ciddi bir boşluk bulunmaktadır. Umarım Kürt yurtseverleri bu sorumluluklarını yerine getirebilirler ve bu önemli fırsat tüketilmez.

Neuen Kommentar schreiben

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.