GUNEY KURDISTAN'I ANLAMAK VE HUKUMET KURMA PROBLEMI !
Kuzeyli Kurd Aydinlari Guneyi Nasil anliyorlar ?
Gozlemlerim sonucu benim cikardigim sonuc sudur ki; kuzeyli aydinlarin onemli bir kismi guney Kurdistan\'in ne gecmisini ve ne de bugununu anlamis degildirler. Karmakarisik \"fikirler\", yaklasimlar ve duygularla Guney Kurdistan\'a iliskin bir cok olur olmadik tasafruflarda ve soylevlerde bulunulmaktadir. Oldukca celiskili \"gorusler\" one surulerek ne istenildigi belli olmayan bir konuma dusulmektedir.
Butun bu yaklasimlarda ve kavrayislardaki kargasalik belli bir perspektive sahip olmamaktan ve guneyin icinden gectigi surecleri kavrayamamaktan kaynaklaniyor denilebilir. Yitirilen perspektifler yeni gerici kesimlerin olusmasina ve etki alanlari bulmasina yol acmistir. Kapitalizme iliskin elestirilerin bir tarafa birakilmasi ve anti-emperyalizmin kesinkes terk edilmesi siyasi projelerin yaratilmasini ve guney\'de kurulmakta olunan yonetim bicimine iliskin perspektiflerin olusmasini da engellemektedir. Guney\'e dair ileri surulmeye calisilan gorusler yeni gericilerin butun celiskilerini ve cikmazliklarini acik bir sekilde ortaya sermektedir. En olumsuz ve geri yonetim bicimi istenmektedir. Bunlarin bir kismi safca soylenenlere inananlardir ve sadece bir Kurd yonetimi istemektedirler, gerisi onlar icin fazla onemli degildir. Diger kesimi ise \"yeni\" kimliklerine uygun davranmaktadirlar.
Biz kuzeyliler bakimindan, guneyin durumunu incelemek ve dogru kavramak oldukca onemlidir; Kurdistan\'in hic bir parcasi artik kendi basina ele alinamaz, \"parcaci siyaset\" donemi kapanmistir. Guneyin hesaba katilmadigi hic bir siyasetin ve yaklasimin dogrulugu ve basari sansi soz konusu olamaz. Bu bakima, guney Kurdistan bir ayrac gorevini de gormektedir.
Bir coklarimizin uzerinde hemfikir oldugu tespit Kurdistan\'in surekli bir yukselis icinde oldugudur. Ancak, bu yukselis bir GECIS DONEMINE tekabul etmektedir.
Buna gore; 1) Kurdistan\'in bir gecis doneminden gectigi ve yasadigi goz onunde bulundurulmaksizin kesin bir cozum istemek ve dayatmak dogru degildir. Bu sorunda gorus belirten bir cok vatansever temelsiz bir sekilde YNK\'ye yuklenmeye calismaktadir. Kurdistan\'da nelerin yasandigi, tartisildigi, soylendigi ve onerildigi bilinmeksizin ve goz onunde bulundurulmaksizin cogu zaman gecmise ait olan temelsiz onyargilara dayanilarak karsitlik pozisyonuna dusulmektedir.
2) YNK ve PDK arasinda cozum bekleyen ciddi sorunlar var ve bunlarda dikkate alinmiyor. Ozellikle uc temel sorunda 1992\'den beri bir ilerleme gorulmuyor; a- maliye bakanligi, b- icisleri bakanligi, c- pesmerge yada savunma bakanligi. Bu 3 bakanlik bir yonetim bicimi yada devletin temelini olusturmaktadir. Ama ne yazik ki, tarihsel kokleri de bulunan celiskiler sozkonusu bu iki siyasi parti arasinda cozume ulasamamistir. Bu saatten sonra iki parti arasinda taraf tutmak, birisini hakli digerini haksiz bulmak biz kuzeyli vatansever Kurdler bakimindan fazla gercekci ve akilli bulmuyorum. Onemli olan, daha onceleride bir cok vesileyle yoldaslarimin ve benim belirttigimiz gibi, Guney Kurdistan\'i bir butun olarak gormektir ve iki parti arasindaki celiskilere genel milli menfaatlerimiz bakimindan yaklasmaktir. Tarafgir tutumlarin Kurdistan davasina fazla hizmetleri dusunulemez.
3) Kurdistan icin ve onun icinden gectigi gecis donemine en uygun yonetim bicimi bugune kadar derinlemesine tartisilip belli bir cozume ulastirilmamistir. Iki parti de belli bir duzeyde tuttuklari iliskileri zedelenmesin diye derinlemesine bir tartismadan kacinmislardir. Simdi artik netlik icin gec kalinmistir dolayisiyla iki tarafin mutabik olabilecegi musterek bir yonetim bicimi secilmelidir ve bu kesinlikle gecici olmak zorundadir. Her hangi bir tarafin aleyhine olabilecek ve haksizliga ugrayabilecegi bir konum yaratmaksizin ittifak icinde cozum bulunmalidir. Icisleri bakanliginin, maliye bakanliginin ve pesmerge bakanliginin dogrudan monopolize edilerek Kurdistan Federasyon Baskanligina baglanmasini istemek bir dayatmadir. Bu ayni zamanda karsi tarafla ittifak ve uzlasmayi bosa cikarma girisimidir.
Yetkilerin -iktidar erkinin- bir tek elde toplandigi bir sistem ister istemez diger tarafi dislayacaktir. Boyle bir icraat, milli birlik espirisine, ortak siyaset olusturma ruhuna ve birlikte iktidar olma politikasina ters duser. Ne var ki; iki gunden beri Salahattin sehrinde PDK ve YNK politburolarindan iki heyetin gorusmeler surdurmesi olumlu bir atmosfer olusturmustur. Soz konusu partiler bir cozume ulasacaklardir ve milli menfaatlere uygun ve butun bir Kurdistan\'in beklentilerine cevap bulacaklardir. Buna inanmak gerekiyor.
Kurdistan\'in bugunku durumu olasi her hangi bir basarisizligi kaldiramaz. Kurdistan\'in yukselisini sekteye ugratilmasinin vebali bu sefer gercekten buyuk olur. Iki liderligin buyuklugu simdi belli olacaktir. Iktidar olmayi beceremeyenlerin Kurd milletine ve tarihe soyleyebilecekleri fazla bir seyleri olamaz.
Kuzeyli birtakim tarafgirlerin tutumu ise oldukca celiskili ve karmasiktir. Ne icin mucadele ediliyor? Ne isteniyor? Bu belli degildir. Aslinda bu tarafgirlerin istedikleri tek parti iktidaridir yani diktatorluktuk. Dahasi bunlar, aile oligarsisine goturebilecek bir iktidar istiyorlar. Hatta bazilari kirallik sistemi bile isteyebilecek durumdadirlar. Kelimenin en yalin haliyle aydin olma adina tam anlamiyla gerici siyasi bir sistem istediklerinin farkinda bile degildirler. Bereket versin ne Kak Mesud ve ne de Mam Celal\'in boylesine bir hirslari vardir. Ne YNK ve ne de PDK\'nin boylesine bir dayatmalari vardir.
Biz kuzeyli vatanseverlerin, YNK ve PDK\'nin olabilecek en mumkum tarzda birliklerini ve ittifaklarini isteme, ortak iktidar olmalarini destekleme disinda baska bir yol maalesef yoktur. Kurdistan\'da gercek durumun farkinda bile olmadan ileri geri konusmak, sadece duygularla birseyler \"ifade\" etmeye kalkismak sacmalamaktir.... Kurdistan\'in yukselisi YNK ve PDK\'nin birliktelikleriyle mumkundur....09.05.05 / Suleymaniye
MM