Skip to main content
Submitted by Aso Zagrosi on 18 May 2011

Değerli Okuyucular,

Bugün sizlere Sovyetler Birliği İçişler Bakanı'nın Molla Mustafa Barzani ve arkadaşlarına ilişkin Stalin'e gönderdiği raporu sunacağım.

Bu raporu okuduğunuz zaman Sovyetler Birliği'nin Barzani ve silah arkadaşlarına yaptıkları size hiç yabancı gelmeyecektir.

Çünkü, İran, Irak, Suriye ve Türkiye'de Kürdlere sistemli olarak bu politikalar uygulandı. Hepimiz bu politikalara aşnayız.

Sovyetler Birliği, Cibranlı Xalid Bey gibi ulusal bir öndere , Simko'ya, Kürdistan Kralı Şeyh Mahmud'a, Ağrı direnişlerine ve Pêşewa Qazi Muhamed'e yaptıklarından farklı bir şey Genreral Barzani'ye de yapmıyor.

Mustafa Barzani 1947'den 1953 yılına kadar Stalin'le görüşmek için bir dizi mektup gönderdi.. Bırakın Barzani'nin Stalin ile görüşmesini Moskova'ya dahi gitmesine izin vermediler.
Barzani ve arkadaşları tam bir esir muamelesini gördüler. Barzani ve arkaşlarının birbirleriyle görüşmemeleri için herbirini birbirlerinden uzak yerlere sürgün ettiler.

Ancak Stalin'in ölümünden sonra ve Kureşçev'in iktidara gelmesiyle birlikte Barzani ve arkadaşları nefes alabildi ve sürgünden döndüler.

Şimdi Sovyetler Birliği İçişler Bakanı'ının Stalin'e yazdığı raporu okuyabilirsiniz.

Aso Zagrosi

10 Şubat 1949

K519

Yoldaş Stalin'e,

Sovyetler Birliği İçişler Bakanlığı 1947 yılında bizim ülkemize gelen Kürd birliklerinin tavır ve niteliklerine ilişkin bir rapor sunuyor. Sayıları 499 kişiden ibaret olan Mustafa Barzani önderliğindeki Kürd birlikleri 17/18 Mayis 1947 yılında İran'ın saldırı ve takipleri sonucu silah, patlayıcı ve atlarıyla İran ve Sovyet sınırlarını aşarak Sovyetler Birliğinin topraklarına geldiler. Sınırda tutuldu ve silahsızlandırıldılar.. Mustafa Barzani yaptığı açıklamada silahlı güçleri Irak'ta örgütlediği ve 15 yıldan beri göçebe bir yaşam sürdürdükleri, silah, yiyecek, patlayıcı, araç ve gereçleri İran'da temin ettiklerini söylüyor. Barzani bir nefes almak için Sovyetler Birliğinde kalma talebinden bulundu.

Azerbeycan Komunist Partisi(Bolşevik) Merkez Komitesi Sekreteri Baqirov, Sovyetler Birliği devletine, Barzani'nin silahlı birliklerinin yiyecek sorunlarını örgütlemek, ihtiyaçlarını karşılamak ve askeri eğitimleri yapmak amacıyla Hazar denizinin kıyısındaki kışlaları önermişti. Devletin kararıyla Barzani Kürdleri 3 ayrı birlik halinde örgütlendi. Bu gruplar, topçu, mayin döşeme, ilişki ve tankçılardan oluşuyordu. Barzani'nin adamlarının askeri eğitimleriyle ilgilenmek amacıyla Sovyetler Birliği Savunma Bakanlığınca 20 subay görevlendirildi.

Fakat, belli bir dönem sonra ortaya çıktı ki, Mustafa Barzani siyasi olarak bilgisiz, okuma ve yazması olmayan bir adamdır. Barzani'nin niyeti Kürd aşiretlerinden bir Şeyh devleti kurmak ve başkanı olmaktı. Barzani, Sovyetler Birliğine gelişini geçici bir olay olarak görüyor ve hiç bir sorumluluğu üzerine almak istemiyor. Barzani'nin bu tavrından dolayıdır ki Baqirov var olan sorumluluğu Sovyet Devletinin önüne koyarak Kürd birliklerinin Azerbeycan'dan ve İran sınırından uzaklaştırılmasını istedi.

Sovyet Birliği Bakanlar Kurulunun 9 Ağustos 1948 tarihli, 3943-131.22 sayılı kararı uyarınca Sovyetler Birliği İçişler Bakanlığı Barzani Birliklerini Baku'dan Sovyet Özbekistan'ın topraklarına taşıdı. Dışişler Bakanlığının eski kışlasına ( Taşkent demiryolunun Yukarı Komsomol durağı)yerleştirildi ve yaşamları ve askeri eğitimleri için düzenli bir şekilde yerleştirildi

1948 yılının sonlarına doğru Barzani, Özbekistan Komunist Partisi(Bolşevik) Merkez Komitesi Sekreteri Yoldaş Yusufov ile görüşmek için ısrarlı davranmaya başladı. Bundan dolayı istemi kabul edildi. Barzani bu görüşmede içinde bulundukları yaşam koşullarına ilişkin rahatsızlıklarını ifade etti. Yaşam durumlarını ve programlarını açıklamak için yoldaş Stalin ile görüşme talebinden bulundu. Ayrıca Barzani yoldaş Yusufov'dan adamlarından 5 subayı Taşkent'deki parti okuluna gönderme talebinden bulundu. Askeri ve subay eğitiminin dışında pilot, tankçı ve tank tahribatı konularında da eğitim görmelerini iistiyordu. Barzani bu görüşmenin son aşamasında ise "eğer Moskova'ya gitmem için imkân sağlanmasa kendimi öldürerek yaşamıma son vereceğim" dedi. Son dönemlerde Barzani Birliklerinin yöneticileri ve hepsinden önce de Barzani içinde bulundukları duruma ilişkin rahatsızlarını ifade ettiler. Barzani Birliklerinin 1949 yılında yıllık masrafları toplam olarak 6.662.467 rubledir.

Barzani Birliklerini içinde bulundukları ortamda daha fazla tutmak sorunlara ve daha kötü sonuçlara neden olacak. Var olan durumu gözönüne alarak Sovyetler Birliği İçişler Bakanlığı, Kürd Birliklerini dağıtmayı, küçük küçük gruplara ayırarak Özbekistan'ın uzak bölgelerine uzaklaştırmayı doğru buldu. Bu uzaklaştırılan küçük grupların birbirleriyle ilişkileri olmayacak. Böylelikle Barzani ve yakın arkadaşlarının uzaklaştırılanlarla ilişkileri olmayacak ve etkilemeyecekler. Birbirleriyle ilişki kurmaları menh edilecek. Cumhuriyetin mahali yöneticileri, bu Kürdlere tarım ve sanayi alanlarında iş bulmakla sorumlular. Bu görevlerin yerine getirilmesi, gelişmelerden haberdar olma ve gözetleme görevi Özbekistan İçişler Bakanlığının kurumlarına bırakılmıştır. Yoldaş Yusufov'da bu öneriyi onayladı.

Sovyetler Birliği İçişler Bakanı

S.Kroglov

Add new comment

Plain text

CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.