Büyük İskender’in eşi ROŞNA neden Kürd olmasın!!!
İnsan tarih ile ve özellikle Kürdlerin tarihi ilgilenirken, ister istemez bir çok şeye farklı bir gözle bakmaya çalışıyor.
Çünkü, bırakın Kürdlerin eski tarihini, Kürdlerin çağdaş tarihide alt üst edilmiş.
Bugüne kadar hem yerli ve hemde yabancı tarihçilerin Araplara, Farslara ve Türklere mal ettikleri her şeyi yeniden gözden geçirmek zorundasınız.
Çünkü, Kürd tarihinin bir dizi gerçekleri bu enkazların altında bulunmaktadır.
Araplara, Türklere ve Farslara mal edilen bir dizi yazar, şair, din alimi ve uygarlık onlara değildir.
Sohrewerdiler, Dinaweriler, Hamadaniler, Cizriler ve daha bir çok Kürd ya Araplara yada Farslara mal edilmiştir.
Bugün kısaca üzerine durmak istediğim yada okuyucularla kısa da paylaşmak istediğim Büyük İskender’in eşi ROŞNA dır.
ROŞNA, dünyaca hatta bizim Kuzey Kürdleri tarafından da Roksana/Roxana olarak bilinmektedir.
Büyük İskender M.Ö 334 yılında „Med ve Part ülkelerine“ karşı genel bir askeri saldırıya geçiyor. 3. Dara Makedonya orduları tarafından yenilgiye uğratılıyor.
Bazı arkadaşlar haklı olarak
bu „Med ve Part“ ülkeleri tabirine itiraz edebilirler.
Çünkü Med İmparatorluğu daha önce yani 200 yıl önce yıkılmıştı.
Bu tabir bana ait değil.
Büyük İskender’in tarihçisi Arrien “Anabasis of Alexander” adlı eserinde sık sık Farslardan farklı olarak Medlerden söz ediyor. Hatta kitabının çeşitli arabaşlıkları bu durumu daha da netleştiriyor:
“XVI. Escape of Darius into Media. — March of Alexander”
“XIX. Darius pursued into Media and Parthia”
Son dönemlerde kısaca tanıtmaya çalıştığım “Kurdgalname”nin yazarı Axwend Mehemed Salih Zengene Kurdi Beluç, ise Büyük İskender’in “Med ve Fars” ülkelerine karşı saldırılarına geniş yer veriyor. Axwend M. S. Zengene, kitabının hiç bir yerinde “Fars ülkesi” terimini tek başına kullanmıyor. Her zaman “Med ve Fars” ülkelerinden söz ediyor.
Axwend Kurdgalname’de “Med Kürdlerinin”, “Beluçi Kürdlerinin” Büyük İskendere karşı savaşlarına da geniş yer veriyor.
Arrien sözünü ettiğim kitabında Med ülkesinden söz ederken Büyük İskender ile dost olan Oxydates’in Med ülkesinin Satrapı olması meselesini şöyle anlatıyor:
“Il nomme satrape de Médie Oxydatès, que Darius avait pris et laissé à Suse dans les fers, ce qui lui concilia l'amitié d'Alexandre.” (sayfa 412)
Roşna, Belx ve Baxtiar mıntıkasında Oxyartes adlı bir Mir’in kızıydı. İskender Roşna’yi gördüğü andan itibaren aşık oluyor ve daha sonra evleniyor. O dönemin bir dizi kaynağı Roşna’nın “Asya kıtasının en güzel kadını olduğunu” yazıyor.(Arrien)
Tıpkı Kürdçe’de anlamı gibi.
Kısa bir süre önce Pr. Dr. Fuad Hemexurşid’in “ Roşna…. Jinî Kurde Xedir Lêkrawekay Îskender Mekadonî” adlı makalesini okumuştum..
Prof. Hemexurşid makelesinde Roşna’nın babası “Oxyartes’in Med Kürdlerinin Mirlerinden olduğunu” yazıyor.(Raman dergisi, sayı 192, sayfa 17-19)
Büyük İskender’in Babil’de ölümünden sonra Roşna’nın bir oğlu oldu ismini İkos koydu. Roşna oğlu İkos ise birlikte Mekadonya’da yaşıyan Büyük İskender’in ailesinin yanına gittiler.
Küçük İkos yaşı küçük olmasına rağmen , 4. İskender unvanıyla Yunanistan’ın tahtına talip olmuştu..
Ve o dönemdeki Yunanistan’da iktidar kavgasına giren çevreler Roşna’nın oğlu 4. İskender’in tahta çıkmasını engellemek için Roşna’yı ve küçük İkos’u öldürdüler.
Bu konu ciddi bir şekilde irdelemeye değer bir konudur. Bunun en önemli yoluda eski Yunan tarihçilerininin konuya ilişkin yazılarını incelemektir.
Bundan 2300 yıl önce Kürdistan’dan Yunanistan’a giden ROŞNA’nın hikayesi Mısır’a Güneş Tanrısını götüren Mittani Prensesi Nefertiti’nin hikayesini hatırlatmıyormu?
NEFERTİTİ’nin anlamı:Uzaktan gelen güzel
ROŞNA : aydınlık
Not: sadece bir bilgi olarak paylaşmak istedim.. Gerisi araştırmacılara kalmış. Şimdilik zamanım sınırlı. Silav Aso